Sol, strand, skøn mad, lave priser og en venlig befolkning har igennem mange år været med til at gøre Thailand til et populært rejseland for mange danskere. Tidligere blev landet betragtet som et lidt uopnåeligt paradis i forhold til at erhverve egen bolig, men beregninger, som Berlingske Business sidste år udarbejdede i samarbejde med BG Bank viste, at mange danskere i dag har råd til at købe bolig i Thailand.
Igennem de sidste fire år er der solgt omkring 400 boliger i Thailand til skandinaver, primært svenskere. Grete Lindsgren er statsautoriseret ejendomsmægler og valuar, og hun er også den danske repræsentant for ThailandMæglerne, som er den største aktør på markedet. Hun mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før også danskerne for alvor begynder at investere i landet med det fantastiske klima og de smilende indbyggere.
”Det er endnu svært at sætte tal på, hvor mange danskere, der køber i Thailand”, siger Grete Lindsgren. ”Siden vi begyndte, har der været en enorm interesse, men det er jo en stor beslutning, som kræver en del overvejelse.”
Undersøg tingene
At man netop tænker sig godt om og undersøger markedet er Grete Lindsgrens kæphest. Hun mener, at alt for mange kaster sig lidt for hovedkulds ud i beslutningen om at købe i Thailand. Og det kan blive en dyr affære.
”For det første skal man aflevere halvdelen af byggesummen ret hurtigt efter, at man har indgået en købsaftale. Hvis firmaet går ned, efter at du har deponeret, så har du et problem! Derfor er det vigtigt at tjekke grundigt op på firmaet. Man skal få nogle referencer og finde ud af, hvad de tidligere har lavet. For det andet kan man som udlænding ikke købe jord som person. Det mest almindelige er derfor, at man køber en ejendom på lejet jord. Sådan et lejemål løber over 90 år, og her er det vigtigt, at man får specificeret sine rettigheder og pligter i aftalen. Ellers kan man f.eks. risikere, at udlejer hæver lejen voldsomt efter tre år, og derfor skal det fremgå af aftalen, at lejen skal fastholdes i et vist antal år. Det skal også præcist angives, hvor meget lejen må stige fremover, og hvor meget købesummen på jorden vil være, hvis lovgivningen på et tidspunkt laves om, så man gerne må eje jorden.”
Man kan også erhverve en lejlighed i Thailand via en såkaldt Condominium act. I denne konstruktion skal der altid være en majoritet af thailændere i bebyggelsen. I Bangkok og enkelte andre områder gælder dog særlige regler. Condominium act kræver, at købesummen betales i udenlandsk valuta.
”En tredje mulighed er, at man erhverver en bolig via et selskab”, forklarer Grete Lindsgren. ”Selskabet skal være registreret i Thailand, og majoriteten skal ejes af thailandske partnere. Højst 39 procent må være udenlandske ejere. Her skal man sørge for, at selskabsformen er indeholdt i prisen og følger med købsaftalen. Man skal vide, at det ikke er helt ukompliceret selv at oprette et selskab, hvorfor dette ikke kan anbefales.”
Hvis man vælger at etablere et selskab og erhverve jord på denne måde, skal man sørge for, at man får et såkaldt Chanot skøde. Det er det eneste skøde, der giver fuld ret over jorden. Desuden kan man kun være sikker på, at jorden er GPS-opmålt, hvis man får et Chanot skøde.
Man skal huske at oplyse de danske skattemyndigheder om, at man ejer en bolig i Thailand, og man bliver beskattet med ejendomsværdien herhjemme.
”Hvis man sælger, er det en skattefri fortjeneste, hvis man selv har brugt huset. Hvis det har været lejet ud, beskattes det som ved salg af et dansk sommerhus.”