BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER, VILLAER

Gør et boligkup på den spanske solkyst

Flag ARTIKEL 02-12-12 ~4 minutters læsning · 784 ord

Lejligheder og huse på den spanske solkyst sælges for tiden til rene spotpriser. Den økonomiske krise har nærmest lammet det spanske boligmarked, og flere steder er prisen mere end halveret i forhold til før krisen. Samtidig står meget nybyggeri tomt og venter på at blive købt. Det betyder, at man eksempelvis kan købe en helt ny bolig med alt moderne udstyr, to soveværelser, et badeværelse, tagterrasse og havudsigt på Costa Blanca for 1,5 millioner kroner. Men måske kommer priserne endnu længere ned.

Flere eksperter peger i hvert fald på, at prisen på spanske ferieboliger sandsynligvis fortsætter ned et par år mere, indtil Spanien igen begynder at komme på fode og ikke længere skal slås med en arbejdsløshed på 25 procent og kæmpe underskud på sine offentlige budgetter.

»Prisen på spanske ferieboliger afhænger i udpræget grad af beliggenheden. Men på de mest eftertragtede adresser er prisen på nyt byggeri faldet med cirka 30 procent i løbet af de seneste fem til seks år, mens de er faldet med op til 50 til 60 procent, når man kommer væk fra kysten og lidt ind i landet,« siger Bjarne Christiansen, direktør i TM Danmark, som sælger nybyggede boliger på Costa Blance kysten omkring Alicante.

Det er dog få danskere, som for tiden kaster sig over et boligkøb i udlandet. Den sport hører fortiden til, og som særlig populær, da der kom friværdi flyvende ind ad postkassen herhjemme nærmest dagligt.

»Vi sælger ikke mange boliger til danskere i øjeblikket, det er fortrinsvis til nordmænd og svenskere. Danskerne er for økonomiforskrækkede i øjeblikket,« siger Bjarne Christiansen.

Det er købers marked

Hvor store prisfald der er tale om, er der mange meninger om, og det afhænger også meget af boligens stand, og hvor den ligger. »Men i en del af de nybyggede projekter står rigtig meget til salg. Det er typisk områder med måske 100 lejligheder, hvor kun tre eller fire er solgt,« fortæller Michael Nielsen, direktør i Care Udland, der rådgiver danskere i forbindelse med køb af feriebolig i udlandet.

Han mener sagtens, man kan finde eksempler på steder, hvor priserne faldet med op til 70 procent.

»Mange byggeprojekter er overtaget af spanske banker, der er hårdt pressede. Så i visse tilfælde kan købere overtage en bolig uden at betale en klink, bare de overtager gælden i ejendommen. Det er i den grad købers marked, fordi bankerne ofte er presset til at sælge,« siger Michael Nielsen.

Stor interesse for at leje boliger

Økonom Frank Øland Hansen fra Danske Bank vurderer, boligpriserne generelt og i hele Spanien er faldet med 25 procent siden toppen, mens prisfaldene på solkysten har været større.

»Visse steder, hvor der blev bygget allermest, er der nærmest tale om et brandudsalg, hvor bankerne bare skal af med de boliger, de har overtaget. Men prisfaldene er næppe slut. Prisen på spanske boliger vil sandsynligvis fortsætte med at falde et par år endnu. Hvis Spanien havde en lige så stor prisboble som Irland, er de måske kun halvvejs gennem den nedadgående tilpasning i priserne,« siger Frank Øland Hansen.

»Der er ikke noget, der tyder på, at priserne stiger hverken i 2013 eller årene efter,« siger også Hanne Egaa, der er områdedirektør i Nykredit, Hun vurderer dog, at en del danskere er ved at få øjnene op for det attraktive boligmarked i Spanien og viser interesse for at købe en bolig i sydens sol.

Michael Nielsen siger også, at priserne er faldet så meget, at flere af solkystens mest eftertragtede og eksklusive områder som Marbella og Puerto Banus, begynder at blive interessante.

»Ferieboliger i Spanien kommer næppe til at stige voldsomt i pris de første mange år. Men når der på et tidspunkt kommer en optur, vil de gode områder stige langt mere i pris end andre steder. Derfor gælder det om at købe boliger med god beliggenhed nu, hvor priserne er faldet så meget. Så en bolig i Marbella eller Puerto Banus er nok solkystens mest sikre investering lige nu.«

Michael Nielsen peger også på, at man kan leje boliger ud og på den måde få finansieret store dele af de løbende udgifter til lån, vedligeholdelse, skatter, forsikringer med videre. Interessen for at leje boliger med god beliggenhed på den spanske solkyst er fortsat ganske stor.

En særlig risiko ved at købe en bolig Sydeuropa lige nu er, at et eller flere lande måske forlader samarbejdet om euroen og indfører deres egen valuta. Sker det, kan det give alle med lån i euro store tab.

»Men det er en risiko, vi anser for at være meget lille. Faren for, at euroen falder fra hinanden er blevet mindre på det sidste og ganske lille. Men det er dog fortsat noget, der ikke helt kan udelukkes,« siger Frank Øland Hansen.

Mere info: http://www.business.dk/bolig/goer-et-boligkup-paa-den-spanske-solkyst