BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER

Pensionspenge blev sat i spansk lejlighed

Flag ARTIKEL 03-02-13 ~3 minutters læsning · 511 ord

I den lille spanske badeby Almuñecar, der ligger tæt ved 80 kilometer øst for Malaga, har Oscar Petring for nylig købt en lejlighed på omkring 75 kvadratmeter med havudsigt i første række til vandet.

Prisen var 125.000 euro medregnet udgifter til advokat og ejendomsmægler. Det svarer til tæt ved 940.000 kroner.

Det er markant mindre end for bare få år siden, da lejligheder af samme type og på samme sted blev handlet til 200.000 euro eller tæt ved 1,5 millioner kroner, fortæller Oscar Petring, der er speciallæge og 59 år.

Familien har i forvejen en anden lejlighed i samme opgang, der blev købt for syv år siden for nogenlunde samme pris. Den steg først med rasende fart, men er siden faldet til det, den blev købt for. Derfor skønner Oscar Petring, at han ikke har tabt penge på den.

»Den nye lejlighed er tænkt som en pensionsopsparing. Det er sjovere at spare op til alderdommen i en bolig i Sydspanien end at eje kedelige aktier,« siger Oscar Petring.

Den nye lejlighed skal sættes i stand. Men det får familien lokale håndværkere til at ordne til yderst rimelige priser efter danske forhold.

Billigt at spise ude

Familien besøger lejligheden i Almuñecar mindst tre gange om året, nemlig tre uger om sommeren og typisk også til påsken og i efterårsferien. Flyveturen fra Kastrup tager tre en halv time.

»Hvis man tager af sted fra København med fly klokken syv, kan man spise frokost på terrassen i vores lejlighed samme dag,« siger Oscar Petring.

Gider man ikke selv lave mad, er der en overflod af restauranter lige om hjørnet og nede på stranden. De lokker med tre retters menuer for ti euro, hvortil der ofte følger en hel flaske vin med i prisen.

»Priserne er stort set ikke steget de seneste mange år, så reelt er det blevet billigere at spise ude i Spanien de senere år. Det kostede også ti euro for en menu, da vi begyndte med komme hernede for otte år siden.«

Og billige fødevarer

Mindre biler kan lejes for omkring 1.000 kroner om ugen i Malaga, og benzinpriserne er langt lavere end herhjemme. Det samme er fødevarer af stort set enhver slags, som enten kan købes på de lokale markeder eller i de store supermarkeder, der ligger lige i nærheden. Her er prisen på ost, æg, kød, øl og meget andet ofte så lave, at det for alvor får danskere til at spærre øjnene op og tænke på, hvor rasende dyrt alt er i Danmark.

»Det hele er meget billigt sammenlignet med Danmark, og det er også det, der er med til at gøre Spanien interessant,« siger Oscar Petring.

Har man bolig i Spanien, skal der betales lokale skatter og fællesudgifter. De spanske boligskatter kan dog trækkes fra i den ejendomsværdiskat, der skal betales til Danmark.

Samlet anslår Oscar Petring, at han betaler 1.000 euro om året - eller tæt ved 7.500 kroner i spanske boligskatter - plus udgifter til en lokal advokat, der laver et regnskab og fællesudgifter på lejligheden, der går til en vicevært, fælles pool med videre.

Mere info: http://www.business.dk/oekonomi/pensionspenge-blev-sat-i-spansk-lejlighed