FORBRUG, ØKONOMI, FØDEVARER

Danskerne sparer stort på juleindkøb i Sverige

Flag ARTIKEL 10-12-08 ~4 minutters læsning · 678 ord

Danskerne tager til Sverige som aldrig før for at købe stort ind. Det er den lave svenske krone og billigere priser på alt lige fra tandpasta til dyr elektronik, der lokker stadigt flere danskere til Malmø. På mange dagligvarer kan der da også let spares 20 procent og på visse typer elektronik kan der spares op mod 50 procent.

Det viser en prissammenligning, som Øresundsbroen har udarbejdet for Berlingske Business, lige før de store handelsdage op til jul starter.

En del af årsagen til de store prisforskelle er, at Sverige har en lavere moms end Danmark på fødevarer. Den er kun på 12 procent i vores nordiske broderland. Men f.eks. slik og sodavand er meget billigere i Sverige end Danmark, fordi der er lagt afgifter på chokolade, slik og sodavand i Danmark. Så hvis det ikke kun er julen, men også en børnefødselsdag, der venter forude, så kan turen over Øresund blive ekstra indbringende.

Flere store indkøbscentre

Det er lige uden for Malmø, at flere store centre og indkøbskæder holder til. »Mobilia« er et af de første, man støder på. Det er et shopping­center med 70 butikker og fri parkering fem kilometer uden for Malmø.

Men ved flere afkørsler fra motorvejene lige omkring Malmø, ligger også de store indkøbsmekkaer, vi kender hjemmefra, og som typisk er hjemsted for El Giganten, Ikea, McDonalds, Toys RUS, Computercity, Jysk med videre. Men der er også store udenlandske kæder, som har etableret sig i Sverige, som slet ikke findes i Danmark. »Media Markt,« hedder én af dem. Det er en tysk kæde, der sælger alt inden for elektronik, og som ofte har tilbud, der slår alt, hvad der ses herhjemme.

»De store butikker omkring Malmø har tilmed åbent om søndagen, eftersom Sverige ikke har nogen lukkelov,« siger Britt Andresen, der er analysechef hos Øresundsbro Konsortiet.

Hun oplyser, at der gennem de sidste weekender i november har været et sted mellem 15 og 20 procent flere fritidsdanskere, som har passeret Øresundsbroen, for at shoppe på en éndagstur.

»Så vi kan se en tydelig effekt på trafikken af den lave svenske krone og de generelt meget lavere priser på mange varer i Sverige,« siger Britt Andresen.

Ingen begrænsninger

Én svenske krone koster da også kun 70 øre lige for tiden, og den er tilmed faldet betydeligt, efter at Sverige torsdag i den forløbne uge overraskede stort med en kæmpe rentesænkning på 1,75 procent, så renten nu er nede på 2,0 procent.

Sveriges medlemskab af EU betyder, ifølge Britt Andresen, at der ikke er nogen grænse for, hvor mange varer danskere må tage med hjem i bagagerummet.

Elektronik og klapvogne til børn er bare ét af de steder, hvor der kan spares stort. Men det samme gælder for dagligvarer. For en indkøbspose bestående af 27 forskellige basisvarer er lige for tiden hele 25 procent billigere i Netto i Malmø end i Netto i Danmark.

På mange varer er prisforskellene nærmest enorme. En tube tandpasta, der koster 13,30 kr. i Netto ved Nørreport i København eller et tilsvarende sted, kan fås for bare 4,40 kr. i Netto i Malmø. Det er 70 procent mindre end herhjemme.

Bugner børnenes ønske­liste til jul af spil, er der besparelser på op til 32 procent at hente. En PlayStation 3 med 80 GB harddisk koster i Danmark 3.299 kr., mens den i Sverige kan købes for knap 200 kr. mindre. Det gælder, hvis priser fra Elgiganten i Danmark og Sverige sammenlignes.

Er det familieunderholdningen, der skal sikres i juleferien, kan quiz-spillet »Buzz! QuizTV« til PlayStation 3 købes med en besparelse på 111 kroner i Sverige. På den bærbare spillekonsol Nintendo DS Lite kan der spares 152 kroner ved at købe spillekonsollen på den anden side af Øresund.

Et spejlreflekskamera findes på en del ønskelister, men de er ikke billige. Så skal julegaven være af den helt store slags, kan det virkelig godt svare sig at tjekke prisen i Sverige. Et spejlreflekskamera fra Nikon af typen D90 (1855KIT) koster 2.301 kr. mindre i Sverige og et digitalt videokamera fra JVC (GRD815) er næsten 500 kr. billigere i Sverige end i Danmark.