BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER

Svenske sommerhuse hitter som aldrig før

Flag ARTIKEL 17-05-09 ~2 minutters læsning · 423 ord

Danskerne er pjattede med Sverige. Mere end 10.000 danskere har nu købt et sommerhus på den anden side af Øresund. På det seneste har der været tale om et sandt boom i salget af sommerhuse og ødegårde på grund af den kraftigt svækkede svenske kronekurs, der er faldet med mere end 20 procent siden sidste sommer.

»På trods af finanskrisen, som har fået bankerne til at sige nej til mange, der ønsker at købe en ødegård i Sverige, er interessen rekordhøj. Jeg har været i branchen siden 1984 og har aldrig oplevet en lignende situation som nu, hvor vi ganske enkelt har udsolgt,« siger Christian Nielsen, der i 1986 startede Torp- och Fritidshusförmedling, som i dag er omdøbt til Ödegårde Sverige AB.

Stor prisforskel

Det er ikke hver dag, man hører om mæglere, der melder om udsolgt, men prisforskellen på sommerhuse i Sverige og Danmark har aldrig været større. Udover den billige, svenske krone er de svenske sommerhuse faldet 25 til 30 procent i pris de seneste to år, mens ejere af sommerhuse i Danmark har været væsentligt langsommere til at sænke prisen.

»Mens et lille sommerhus let kan koste mindst én million kroner i Danmark, kan du i det meste af Sverige sagtens finde et sommerhus til under den halve pris. Den lave pris på svenske sommerhuse betyder, at en gennemsnitlig dansk boligejer kan købe et sommerhus hinsidan kontant ved at belåne sin friværdi,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Kronoberg er populært

Hun har undersøgt prisen på sommerhuse i Sverige og fundet frem til, at der ofte ikke skal mere end 500.000 kroner på bordet i syv forskellige län herunder det populære Kronobergs Län, som er det område, hvor flest danskere køber sommerhus:

»Faktisk er hvert fjerde sommerhus ejet af danskere i Kronoberg,« siger Ulrikke Ekelund.

Ligger sommerhuset i Blekinge, stiger gennemsnitsprisen til 710.000 kroner, mens der skal omkring 800.000 kroner på bordet for et sommerhus i Öland:

»Det samme koster et sommerhus tæt på Danmark, nemlig i Skåne. Det absolut dyreste sted at købe sommerhus i Sverige er omkring Stockholm. Men selv omkring den svenske hovedstad koster et sommerhus mindre end i mange af de populære danske sommerhuskommuner,« siger Ulrikke Ekelund.

Hun peger på, at den gennemsnitlige husejer i dag har en friværdi på 725.000 kroner. Der er således på papiret råd til at købe en ødegård eller et moderne træhus i nabolandet, hvor det meste er meget billigere end herhjemme i øjeblikket på grund af den svækkede svenske kronekurs, som dog er steget til kurs 0,69 i denne uge.