BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, HELÅRSBOLIGER

Svensk fordel barberet betydeligt

Flag ARTIKEL 04-10-09 ~3 minutters læsning · 593 ord

Når Danmark i aften møder Sverige i Stockholm i den meget afgørende fodboldkamp, som i tilfælde af dansk sejr sender Danmark næsten hele vejen til VM i Sydafrika i 2010, sidder 8.857 personer i Malmø og kipper med Dannebrog.

Det er nemlig antallet af danskere, som har valgt at bosætte sig umiddelbart på den anden side af Øresund.

Men hvor antallet af danskere i Sverige tidligere steg med samme hast, som nyrige russere har indtaget Rivieraen i Sydfrankrig, svarer tempoet nu mere til tophastigheden på en Puch Maxi - altså en lovlig en af slagsen.

At Sverige lokker mindre end tidligere skyldes i høj grad det markante dyk i boligpriserne i hovedstadsområdet herhjemme: »De faldende boligpriser betyder, at flere og flere danskere har fået råd til at købe deres drømmebolig på Sjælland.

Danskere, som ønsker at bo i nærheden af København, har dermed fået et realistisk alternativ til Malmø og Skåne,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Prisdyk på Sjælland

Mens boligpriserne i de skånske kommuner har bevæget sig i forskellige retninger siden 2007, er boligpriserne i samtlige sjællandske kommuner faldet - flere steder endda ganske betydeligt.

Sammen med lavere skat på indkomst har det fået sjællandske familiers gennemsnitlige rådighedsbeløb til at stige med 77.735 kroner fra 142.818 kroner i 2007 til 220.553 kroner - en stigning på 54 procent.

I samme periode er rådighedsbeløbet på den svenske side steget med 48.661 kroner fra 224.795 kroner til 273.456 kroner - en stigning på kun 21 procent.

»Så på trods af, at forskellen i dag er væsentligt mindre mellem de danske og svenske kommuner, er rådighedsbeløbet for en skånsk familie fortsat 53.000 kroner større end for en sjællandsk familie,« siger Ulrikke Ekelund.

Den danske familie, som har bosat sig i Skåne, har altså i gennemsnit 4.400 kroner ekstra om måneden til at leve for, end hvis den boede på Sjælland. Alligevel vælger færre og færre danskere at rykke de danske teltpæle op og flytte til Sverige.

»Vi kan tydelig se, at det er blevet mindre økonomisk attraktivt for danskere at bosætte sig i Sverige. Den primære begrundelse for en flytning er nemlig de billige biler, boliger og dagligvarer,« siger analysechef i Øresundsbro Konsortiet, Britt Andresen.

Færre flytter

Og nedgangen i antallet af danskere, som flytter til Sverige, er markant. I 2008 tog 3.822 danskere turen over Øresund med en enkeltbillet i hånden mod 4.963 året før - et fald på 23 procent. Trafikken den modsatte vej er omvendt steget fra 2.527 til 2.967 - en stigning på 17,4 procent. Ændringerne skyldes ikke kun de markante boligprisfald på Sjælland. Også den manglende aktivitet har stor betydning: »Det har i en periode været meget svært at sælge en bolig i hovedstadsområdet. Det har hæmmet mobiliteten, fordi man risikerer et skattesmæk, hvis man flytter til Sverige, inden den danske bolig er solgt,« siger Britt Andresen.

Undersøgelsen fra BRFkredit viser, at det kun er muligt at opnå et lige så stort rådighedsbeløb i Region Hovedstaden som i de skånske kommuner i Halsnæs og Ishøj for familien på fire medlemmer.

I alle andre kommuner er der færre penge til rødvin og rejser end i de skånske kommuner.

Udenfor Sjælland er det muligt at finde en kommune, hvor rådighedsbeløbet er større end i Sverige. Den absolut billigste kommune er Guldborgsund på Lolland-Falster. En familie på fire øger sit årlige rådighedsbeløb med 3.000 kroner ved at flytte hertil i forhold til at flytte til Malmø-forstaden Staffanstorp. Til gengæld er afstanden til København 70 kilometer længere.

Der bor i alt 23.000 danskere i Sverige - heraf pendler de 17.600 dagligt over Øresundsbroen.