BOLIG, ØKONOMI, BILER, GRÆNSEPENDLING

Alle de materielle ting gjorde os slet ikke glade

Flag ARTIKEL 06-01-10 ~3 minutters læsning · 434 ord

Jess og Pernille Nemmøre havde sammen med deres to børn stort hus og have i Sverige. Dertil to eksklusive biler, billig børnepasning, lave boligskatter og mange andre goder. Nu har de to cykler og en lejlighed på 95 kvadratmeter tæt på Amagerbrogade, der koster stort set det samme som det 180 kvadratmeter store hus i Sverige. Men de er blevet meget lykkeligere. For selv om Sverige frister på mange områder, er og bliver Danmark bedst, mener Jess Nemmøre.

»Alt er billigere i Sverige. Men det blev for ensomt. Vi var for langt væk fra vores venner og sociale netværk,« siger Jess Nemmøre.

Sammen med børnene Victor og Ines boede de ni måneder lige uden for Sturup i et nyt stort hus i to etager, der blev købt for 1,6 millioner danske kroner. Et hus af tilsvarende størrelse ville omkring København let kunne koste tre til fire millioner kroner.

Jess havde en stor Saab 9-5, som i Danmark ville koste 330.000 kroner brugt. Den købte han for 160.000 kroner i Sverige. Konen blev den lykkelige ejer af en Folkevogn Beetle for bare 70.000 kroner, som i Danmark ville koste mere end det dobbelte.

»Dagplejen til vores dengang ene barn kostede 800 kroner om måneden, hvor vi i Danmark skulle betale 3.000 kroner. Bilforsikringer, mad og mange andre ting var også markant billigere i Sverige. Alligevel har vi fundet ud af, at vi hellere vil bo i Danmark. Alle de materielle ting gjorde os slet ikke glade.«

Transporten for besværlig

Men Jess Nemmøre siger så også, at transporten frem og tilbage til Sverige blev for meget til sidst. Pernille, som læser til jura, havde studiejob i Hillerød i Nordsjælland.

»Så hun skulle bruge to en halv time på transport hver dag. Jeg skulle bruge 50 minutter. Nu har jeg to kilometer til arbejde på cykel. Det er meget bedre,« siger Jess Nemmøre, der er ansat i rengøringsselskabet R98.

Med til at trække familien hjem til Danmark igen var også de særlige pendlerregler mellem Sverige og Danmark. De gør det til en dyr sag, at passere Øresundsbroen mere end 50 gange om måneden.

Vil ikke tilbage

»Så vores fritidsinteresser i Danmark, samt besøg af venner og bekendte i weekenden, blev droslet betydeligt ned, mens vi boede i Sverige. Det kom vi også til at fortryde. Det første halve år i Sverige var vi rigtig lykkelige. Vi nød stilheden og var fjernt fra al den larm og alle de fester, der ofte er i København. Men vi er vi glade for at være tilbage, og vi har ingen planer om at flytte til Sverige igen,« siger Jess Nemmøre.