BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB

Svenske ødegårde er fortsat billige

Flag ARTIKEL 22-04-07 ~4 minutters læsning · 715 ord

Prisen på svenske fritidshuse er fordoblet gennem de sidste fem år, men de er fortsat billige efter dansk målestok.

Et typisk fritidshus i Sydsverige med el, vand, bad, toilet, stor grund og god plads til en børnefamilie koster i dag mellem 750.000 og 850.000 svenske kroner. Skal beliggenheden være tæt på søer eller rislende bække, er prisen typisk på 1,2 til 1,3 millioner svenske kroner. Det er mere end før, men langt under de to til tre millioner kroner, som et godt sommerhus i Nordsjælland let løber op i.

»I det sydlige Sverige med en køreafstand på under 250 kilometer til Helsingborg, kan man få gode huse med god beliggenhed til under 800.000 svenske kroner,« siger Jens Christian Nielsen, der med base i Knæred i Sverige og hjemmesiden Oedegaarde.dk sælger svenske fritidsboliger til danskere.

Men trækker man uden for den traditionelle dansker-grænse og søger mere end 200 kilometer nordpå fra Helsingborg eller Malmø, falder priserne hurtigt.

»I det sydlige Värmland, Nordlige Småland eller tilsvarende steder, der ligger op mod 400 kilometer oppe i Sverige, kan man få det hele for den halve pris. Men smertegrænsen ligger ved 250 kilometer for de fleste. Bliver køreafstanden større, er huset ikke nemt at bruge i weekender, hvor man tager afsted fredag og kommer hjem søndag,« siger Jens Christian Nielsen.

Langt mellem perlerne

De fleste danskerne koncentrerer sig fortsat især om det sydlige Småland, Nordskåne, Vestblekinge og det sydlige Halland. Det er lige tilpas til, at naturen giver følelsen af at være i udlandet. Men det bliver stadigt mere svært at finde huse ned til søer, for der er blevet lukket for den type udstykninger.

»Det er efterhånden svært at finde de ægte perler i Sydsverige med en meget øde beliggenhed, eftersom der bygges mere og mere, og stadig flere danskere de senere år har købt op i området. Så der er en tendens til, at danskerne begynder at købe huse lidt længere nordpå i Sverige,« siger Jens Christian Nielsen.

De fleste har en række helt faste krav til deres svenske bolig: Der må ikke være synlige naboer i nærheden, der må ikke kunne høres nogen form for trafikstøj fra større veje, og så skal der også helst være en skovsø tæt på. Huset på meget gerne ligge for enden af en lille blind vej.

Ægte svensk idyl

De fleste søger med andre ord efter den ægte svenske idyl. Røde træhuse med små verandaer og hvide hjørner og kanter. De vil finde Emil fra Lønneberg-stemningen langt oppe i skovene og alligevel så tæt på Danmark, at de kan benytte huset i weekenderne.

Husene er i dag som regel udstyret med el, og der er vand indlagt med egen brønd. Flertallet af dem har efterhånden også fået bad og toilet.

»Det er mere istandsatte huse, som folk køber. Samtidig er mange interesserede i de fuldstændig originale huse, der er steget en del i pris pga. efterspørgslen,« siger Jens Christian Nielsen.

Danskerne adskiller sig ofte fra tyskerne og svenskerne. Svenskere og tyskere kan godt acceptere, at der ligger en landevej i nærheden, og tyskerne vil også gerne have huse, der er helt moderne.

Mange vil desuden gerne have huse med jagt. Det kan være 10-30 tønder land for at gå på jagt efter rådyr. Skov koster ekstra, for skoven sælges til råvareprisen på træ.

God forretning

Indehaver af Dansk Ejendoms Consult, Henrik Håkansson, der har handel med ødegårde og fritidshuse i Sydsverige som sit hovedområde, fremhæver, at det generelt har været en rigtig god forretning at eje svenske fritidshuse de seneste fem år.

»I visse områder er priserne rent faktisk fordoblet på fem år, mens det i andre områder har taget syv-otte år at fordoble prisen,« siger ejendomsmægler Henrik Håkansson.

Han er dog forsigtig med at spå om de kommende års prisudvikling.

»Det er et umuligt spørgsmål, blandt andet fordi vi ikke ved, hvordan en række skatteændringer, der er på vej fra den svenske regering, vil påvirke boligpriserne,« siger Henrik Håkansson, der mener, at en af årsagerne til interessen for svenske fritidshuse skyldes de voldsomme stigninger på sommerhuse på Sjælland.

»Mange har ikke længere råd til et sommerhus i Nordsjælland, og så er der i stedet muligheder i Sverige. I Sverige kan man jo stadig få utroligt meget for pengene, og det er klart, at det lokker købere til,« siger han.