BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB, EJENDOMSMÆGLERE, FERIEBOLIGER, GRUNDE, JORD, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE, SKØDER, UDSIGTSBOLIGER, VILLAER

En rødmalet bankbog

Flag ARTIKEL 01-05-08 ~4 minutters læsning · 741 ord

At blive boligejer for første gang kan være lidt af en økonomisk udfordring. Og selv om boligpriserne nu ser ud til at holde vejret, er prisniveauet stadig så højt, at mange førstegangskøbere – selv med pæn månedlig boligopsparing i baglommen - alligevel må se måbende til i kulissen.

Men drømmen om et lille hus med have rundt om og pragtfuld natur som nærmeste nabo er ikke langt væk. Ikke længere end lige over sundet.

Her er der mange huse til under en halv million kroner, og hvis boligopsparingen investeres i en svensk stuga, kan man med udgifter svarende til den månedlige boligopsparing blive den stolte ejer af et romatisk-rødt fritidshus – uden at skulle have flere penge op ad lommen.

»Det lyder utroligt fornuftigt. Hvis pengene bliver sat ind på en bankbog med fire pct. i rente, står de bare og keder sig, og man ikke glæde af dem så længe. Men bankbogen kan veksles til et sommerhus med oplevelser og fornøjelser. Så er man i hvert fald sikker på, at få noget aktivt ud af pengene,« siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Hun vurderer, at chancen for at få investeringen igen vil være fin, og at risikoen for at tabe på det eventyr er meget lille.

»Man skal ikke gøre det for at tjene en bunke penge på det, men for at veksle sin opsparing til oplevelser,« siger hun.

Den svenske prisudvikling har ikke helt samme retning som den danske.

»Til stor forbløffelse for mange er den endnu ikke stagneret. Den fortsætter - bare i en lidt langsommere takt. Man forventer en stagnation på et tidspunkt, men ikke nogen voldsom nedgang,« siger ejendomsmægler Jens Christian Nielsen, der blandt andet sælger svenske fritidsboliger til danskere gennem hjemmesiden http://www.oedegaarde.dk

Når boligjagten går ind, er det en god idé at se på mange huse. Udvalget er ret stort - også selv om prisen holder sig under en halv million kroner.

»De billigste sommerhuse ligger altid mindre godt end bedst, og hvis man skal regne med at få sin investering igen, skal beliggenheden være rimelig. Den skal man ikke gå på kompromis med. Pas på med at købe et hus, hvor der er hørbar trafik i nærheden. Markedet er meget følsomt over for støj. Det er fred, det handler om. Der er ingen, der tager til Sverige for at bo tæt på noget, der svarer til Rødovrevej,« siger han.

Drømmescenariet for de fleste er huset for enden af skovvejen, hvor der ellers ikke er andet end fuglefløjt. Og så en sø i baghaven.

»Men det får straks priserne til at stige gevaldigt. Den realistiske drøm er en sø i gåafstand. For i det øjeblik der er udsigt over søen, kommer vi op i nogle helt andre priser. Så koster alene beliggenheden én million kr.,« fortæller Jens Christian Nielsen.

Ved huskøb gælder det om at være særdeles årvågen. Også selv om huset ligger nok så romantisk ude midt i en skov.

»For skov er ikke bare skov. Er det en natur-kultur skov, eller er det en dyrket skov, der risikerer at blive mejet ned, så man pludselig bor op til en skovrydning i stedet for en skov? Så går der 80 år, før der igen er en fuldvoksen skov omkring huset,« siger han.

Vær også opmærksom på ejerskabet til jorden. Med villaer og sommerhuse er det normalt, at grunden er »frikøbt«, men der kan også være tale om en «tomt-rät» hvor man betaler en jordleje, som er uforanderlig i et vist antal år. Derefter har ejeren af huset så ret til at overtage grunden, hvis man altså kan hoste op med et par hundrede tusinde til.

At købe hus i Sverige er en del billigere end i Danmark – ikke kun fordi prisniveauet og kronekursen er lavere, men også fordi de faste omkostninger typisk ligger på det halve af, hvad et tilsvarende hus ville koste i Danmark. Dog skal man ved salg beskattes af værditilvæksten.

Købsproceduren er også enklere, og normalt bruger man aldrig jurister ved ejendomshandel.

»Banken hjælper med alt. Både tinglysning, skøde og pantebreve. Men vi anbefaler altid, at man tager kontakt til en »besigtningsmand«, så det er udelukket, at der er svamp, fugt eller andre skader. Det koster mellem fem og syv tusinde svenske kroner – og de penge er givet godt ud, for det er ikke sjovt at købe et hus og så bagefter opdage, at der er svamp i hele huset,« siger Claes Peulecke, filialdirektør i Handelsbanken.