BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER, VILLAER

Øget interesse for udenlandske ferieboliger

Flag ARTIKEL 19-08-12 ~4 minutters læsning · 654 ord

Mange danskere er igen begyndt at kigge efter en udenlandsk feriebolig. Interessen er slet ikke oppe på samme høje niveau som tilbage i de glade dage, da friværdierne boomede herhjemme og priserne skød i vejret med 25 procent eller mere endnu om året. Men der er alligevel en del danskere, som er begyndt at rette blikket mod den sydlige del af Europa, når de leder efter feriebolig.

Michael Nielsen fra Care Udland, der rådgiver danskere om boligkøb især i Frankrig, mærker i hvert fald, at interessen så småt er på vej tilbage.

»I 2008, 2009 og 2010 stod det hele meget stille. Men nu får vi igen mange forespørgsler. Folk har på fornemmelsen, at de kan gøre gode køb, og markedet er da også bedre for køberne end set længe. Men priserne er stort set ikke faldet i Frankrig,« siger Michael Nielsen, der netop har udgivet bogen »Bolig- skatte- og formueforhold i Frankrig« sammen med sin kone, Helle Skovby.

Direktør Nick Worm fra EDC Max Immo i Antibes i Sydfrankrig er enig i, at priserne i Frankrig har holdt sig nogenlunde oppe under de senere års krise. Det skyldes blandt andet, at købestærke europæere i stort tal, også fra Rusland og det øvrige Østeuropa, sværmer om den franske Riviera som bier over en honningkrukke. Men Frankrig har heller ikke været lammet af samme alvorlige økonomiske krise, som Spanien, Grækenland, Italien og Portugal.

»Men der kan godt gøres gode handler nu, for mange vil gerne sælge. Så typisk kan man forhandle sig frem til et pænt afslag på måske ti procent eller mere endnu. Men prisfald på 50 procent, som er set i Spanien, er der slet ikke tale om her,« siger Nick Worm.

Han tilføjer, at de fleste danskere går efter mindre lejligheder ved kysten på to til tre værelser.

»De koster typisk mellem to og tre millioner kroner. Men kommer man op i baglandet eller et godt stykke ud ad kysten mod vest, falder priserne.«

Det er alene ferieboliger, danskerne køber for tiden, for siden Danmark i 2009 afskaffede den særlige dobbeltbeskatningsaftale med Frankrig, er strømmen af danskere, som ønsker at bosætte sig permanent i Sydfrankrig, stoppet helt.

Frygt for arbejdsløshed

Om priserne lige nu er på bunden, eller om de kan falde yderligere, er uhyre vanskeligt at vurdere, siger Nick Worm.

»Men folk har længe været meget tilbageholdende og frygtet arbejdsløshed og andre dårligdomme. Ændrer det sig i en lidt mere positiv retning, og kommer der lidt mere tillid til fremtiden, så burde det sætte lidt mere skub i boligmarkedet.«

Lejligheder inde i Nice by starter i dag ved omkring to millioner kroner. For den pris får man typisk 50 kvadratmeter uden havudsigt. Men havudsigt ikke altid det mest attraktive i Nice, fordi der er megen trafik og dermed larm langs kysten og på den berømte »Promenade des Anglais«.

Men ellers er hele området fra Nice ud til Monaco nok det mest eftertragtede boligområde i hele Europa. Skal man have en god lejlighed her med sol på terrassen, parkeringskælder og ordentlige forhold, er prisen oppe over 550.000 euro eller lige så meget som fire millioner kroner, fortæller Michael Nielsen.

»Villaer ved kysten i eksempelvis det charmerende Villefrance-sur-Mer koster let tre millioner euro eller over 20 millioner kroner. Men så kan de også udlejes til skyhøje priser. I højsæsonen kan en god villa i dette område indbringe mellem 100.000 og 150.000 kroner - om ugen. Så det er klart, at når udlejning kan indbringe så meget, sælges husene ikke billigt,« siger Michael Nielsen.

Også i baglandet og oppe i bjergene bag Nice og Cannes er priserne høje og uden tegn på at vise store fald. En særlig lille perle er Mougins. Her findes noget af det mest autentiske Provence med en gammel middelalderlandsby, duftende lavendelmarker, olivenlunde, vinmarker og små hyggelige veje. Et farligt sted et besøge, fordi man siden altid vil drømme om at få et bare lille feriehus på dette fantastiske sted.

Mere info: http://common.berlingskemedia.net/apps.berlingskemedia.dk/business/oeget-interesse-for-udenlandske-ferieboliger