BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER, NYBYGGERI, UDSIGTSBOLIGER, VILLAER

Massive prisfald på udenlandske ferieboliger

Flag ARTIKEL 08-11-09 ~4 minutters læsning · 783 ord

Prisfald på 30 til 50 procent, ja helt op til 75 procent enkelte steder. Velkommen til det engang så glohede marked for ferieboliger på den spanske solkyst, der for fåår siden var ved at koge helt over. Nu er det nede på frysepunktet. Massive prisfald og tomme boliger er hverdag, og hvor købere før stod i kø, kan de nu vrage og vælge. Endda mellem flere huse og lejligheder end nogensinde før. Alle udstyret med store røde skilte, hvorpå der står »Se Vende«- til salg. Men Spaniens boligmarked er langtfra det eneste, som får med grovfilen. Ned går det også i Frankrig, for slet ikke at snakke om Tyrkiet og Bulgarien.

Hvor meget priserne præcist er faldet, er der vild uenighed om. For ofte er der ikke lokale tal for de bade- og feriesteder, hvor danskerne typisk køber bolig. Men seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen peger også på, at de officielle tal sjældent er til at stole på i Spanien.

»De laves nemlig på basis af vurderinger og ikke faktiske handelspriser. Men de bureauer, som laver vurderingerne, kontrolleres ofte af banker, der har en stor interesse i at holde priserne kunstigt oppe. Så de handlede priser er med stor sandsynlighed faldet væsentligt mere, end statistikken viser,« siger Frank Øland Hansen.

Direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der rådgiver danskere om boligkøb i udlandet, anslår da også, at priserne på den spanske solkyst i gennemsnit er faldet med et sted mellem 30 til 50 procent, siden de toppede.

»Nogle steder er der også prisfald på 75 procent. Mange spanske banker ligger inde med tomme boliger, som de skal have solgt hurtigt for at undgåøkonomiske problemer. Det lægger et kraftigt nedadgående pres på priserne,« siger Michael Nielsen.

I Tyrkiet og Bulgarien er prisfaldene endnu voldsommere.

»Boligmarkedet i Alanya ligger helt underdrejet,« siger Michael Nielsen.

Direktør Niels Erik Aagaard, der sælger boliger i Spanien via firmaet »Sol-huse-Spanien«, mener »kun«, at priserne er dykket med omkring 25 procent på den østlige del af den spanske solkyst og ude ved byen Cartagena, hvor han selv boliger.

Her kan nybyggede lejligheder med alle moderne faciliteter og omkring 75 kvadratmeter købes for 160.000 euro, svarende til en startpris på 1,2 millioner kroner. Når det gælder nybyggede villaer, også med havudsigt, starter prisen ved 300.000 til 400.000 euro, svarende til 2,2 til tre millioner kroner, i samme område, fortæller Niels Erik Aagaard.

Byggeriet står stille

Byggeriet af nye ferieboliger i Spanien er gået helt i stå, siden finanskrisen brød ud. Fortsat er der dog et løbende salg af nye boliger, som blev færdige, før krisen brød ud.

»Så det er vores forventning, at der om tre til fire år vil mangle nybyggede boliger, fordi især spanierne selv køber langt flere af den slags ferieboliger end før,« siger Niels Erik Aagaard.

Afdelingsdirektør Hanne Egaa fra Nykredit, der har kontor i Alicante og Marbella i Spanien samt Cannes i Frankrig, anslår, at der har været prisfald på tocifrede procenter i både Spanien og Frankrig, siden markedet toppede.

»Prisfaldene har været størst i Spanien, fordi de også steg mest her, da tiderne var gode,« siger hun.

Fortsat er det dog efter danske forhold hundedyrt at købe bolig især i Sydfrankrig. Det gælder i udpræget grad, hvis der er tale om luksus ved kysten, og som ligger i en af de mange små og mondæne landsbyer, der ligger som perler på en snor langs den 200 kilometer lange kystlinje fra Marseille til Monaco.

»Området omkring Cannes og Nice er det klart mest attraktive på den franske riviera. Her er priserne i snit to til fire gange højere, end hvis man kommer over til Montpellier,« siger Michael Nielsen. I Cannes og Nice er priserne også faldet med mindre end andre steder, vurderer Michael Nielsen. Men i området over mod Montpellier, der er tættere på den spanske grænse, kan tre værelseslejligheder med god udsigt fås fra omkring 1,5 millioner kroner, mens villaer typisk koster fra et par millioner kroner og opefter.

»Oppe i baglandet kan der også gøres gode køb. Her er priserne som hovedregel en del lavere end ved kysten,« siger Hanne Egaa.

Der er dog - som herhjemme - enorme forskelle på boligpriser i både Frankrig og Spanien, hvorfor det sjældent giver stor mening med generelle udsagn.

Direktør Jan Larsen fra Udvandrene.dk mærker en lille forsigtig fremgang i interessen for at købe boliger i udlandet.

»I de gode år havde vi enkelte dage 12.000 besøgende på vores hjemme-side. Det faldt til omkring 2.000, da interessen var mindst. Nu er det så steget til 3.000 igen. Så interessen for at læse om ferieboliger i udlandet er på vej op igen. Men om de også fører til flere handler, ved jeg ikke,« siger Jan Larsen.