BOLIG, SKATTER, AFGIFTER, BOLIGKØB, BOLIGUDLEJNING, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE

Dæmpet interesse for tyrkiske boliger

Flag ARTIKEL 21-01-07 ~3 minutters læsning · 572 ord

Udsigten er stadig fin ud over Alanya ved den tyrkiske riviea, men danskerne har ikke længere lyst til at købe feriebolig her. For to år siden ville investeringslysten ellers ingen ende tage, og tusindvis af danskere investerede især i lejligheder til rimelige priser.

»Min fornemmelse er, at det er helt dødt nu, der er ikke den store gang i salget. I stedet har køberne kastet sig over Bulgarien og Grækenland. Især sidstnævnte er efterspurgt lige nu, og senest er der også begyndt at komme købere til Rumænien,« siger direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der rådgiver købere af udenlandske boliger.

Tyrkiets manglende tiltrækningskraft på danske boligkøbere skyldes især sidste års problemer med at få udstedt skøder. De tyrkiske myndigheder ville ikke umiddelbart give udlændinge ret til at eje fast ejendom, og mange købere vidste en overgang ikke, om de var købt eller solgt.

»Selv om problemet er løst nu, vil mange stadig holde sig tilbage med at købe. Og efter problemerne med skøder kom så balladen om Muhammed-tegningerne. Dertil kommer en generel ulyst til at købe fast ejendom i et muslimsk land,« siger Michael Nielsen. Han ønsker dog ikke af den grund at advarere danskere mod at købe bolig i Tyrkiet.

»Har man købt bolig i Tyrkiet og er man glad for den, er der ingen grund til at ærgre sig. Min holdning er, at man skal købe bolig der, hvor man synes, det er dejligt at være,« siger Michael Nielsen.

Hos det dansk-tyrkiske ejendomsmæglerfirma SunBolig, der formidler boliger til udlændinge i specielt Alanya-området, bekræfter Peter Ostenborg-Larsen, at der har været meget stille, hvad angår danskernes boligkøb. Derimod har der på det seneste været specielt mange irere og nordmænd, som har handlet. Ostenborg-Larsen skabte forleden en del ravage på sitet udvandrerne.dk, som er en portal for danskere, der enten har købt eller overvejer at købe bolig i udlandet. Her skrev han, at de tyrkiske myndigheder fra årsskiftet har forbudt udlændinge at udleje boliger.

»Jeg havde dog ikke fået fat i hele lovteksten. Det er stadig muligt at leje ud, men det er vigtigt, at man opgiver sine lejeindtægter til skattevæsenet. Hotelbranchen hernede har været utilfreds med den megen private udlejning fra udlændinge, for hotellerne har tabt mange penge på det. Også derfor strammer skattemyndighederne nu op,« siger Peter Ostenborg-Larsen.

Ifølge Michael Nielsen er der ikke noget nyt i, at man skal betale skat af sine lejeindtægter både i Tyrkiet og Danmark.

»Vi ser i øjeblikket flere lande, hvor skattemyndighederne strammer op over for udenlandske boligejere. Og der er ikke noget at sige til, at myndighederne i Tyrkiet undrer sig, når de kan se, at der udlejes ferieboliger i tusindvis, uden at der af den grund kommer flere skatteindtægter ind. Så det er en meget dårlig idé ikke at lave selvangivelse i Tyrkiet, og lejer man sin bolig ud, må man sørge for at lave et regnskab,« siger Michael Nielsen.

Selv om det går stille for sig med boligkøb i Tyrkiet p.t., er der dog undtagelser. Mæglergruppen udbyder i øjeblikket et boligprojekt på 750 boliger 12 km uden for Alanya, og her er interessen stor.

»Her kan du få en lejlighed på 77 kvm for 328.000 kr., ganske vist ikke med havudsigt, men med 300 meter til stranden. Det er en dansk bygherre, der står for det, og her har vi rigtig mange købere. Men vi har vi også andre projekter til salg, hvor salget går meget stille,« siger Steffen Thuebæk, Taastrup Mæglerne.