BOLIG, JURA, REGLER, BOLIGSALG, DELEJERSKAB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER, OMBYGNING

Boliger på delebasis

Flag ARTIKEL 07-12-08 ~4 minutters læsning · 671 ord

Rockmusikeren Sting har tre ejendomme, men selv for en rimelig velbeslået dansker med nordsjællandsk friværdi i baghånden er det i dag svært at finde et hus, der er til at betale i Toscana.

Fulvio di Rosa har beskæftiget sig med restaurering og salg af toscanske huse, lige siden han fik opgaven at finde en residens til sine egne forældre, der bor i Torino. Det var i starten af 80erne.

Men da han kort efter selv begyndte at opkøbe og restaurere først huse og gårde, senere forladte bjerglandsbyer og sælge dem til især udlændinge, var priserne nok høje, men dog på et rimeligt niveau, hvor mange kunne være med.

Toscana er i dag et af Italiens dyreste områder. Ifølge boligiudlandet.dk, der rådgiver om køb af bolig i udlandet, får man ikke ret meget for pengene her, og priserne ligger langt over huspriserne i f.eks. de øvrige regioner i Italien.

»Siden slutningen af 90’erne er det gået helt amok, og det har betydet, at færre mennesker i dag har råd til at købe deres eget hus her i området,« siger Fulvio di Rosa.

Derfor besluttede han sammen med sin salgsdirektør, englænderen Lee Cogher, at afprøve en ny form for ejerskab i sit seneste restaureringsprojekt, bjerglandsbyen Borgo di Vagli. Her sælges de hyggelige, lavloftede boliger som andele eller »fractional ownership«, som begrebet hedder på engelsk. Fractional ownership har været kendt i flere år og benyttes især som ejerform i ferieboligkomplekser. De første boliger, som blev solgt på denne måde, ligger f.eks. på det eksklusive skisportssted Deer Valley i Utah, men ejerformen har bredt sig til typisk enten luksuriøse eller mere adventure-agtige ferieboliger over hele verden. I dag findes der omkring 100 steder i verden, hvor man har fractional ownership.

Begrebet kan bedst oversættes til dansk som andele eller sameje. I Borgo di Vagli kan man købe medejerskab af to typer lejligheder. For en lille bolig med stue, køkken, lille bad, soveværelse samt terrasse er prisen p.t. 63.000 euro. Ønsker man adgang til en bolig med to soveværelser er prisen 96.000 euro. Ti af de i alt 21 lejligheder i Borgo di Vagli sælges som sameje. Én bolig sælges til i alt ti ejere, og med let hovedregning betyder det, at hver ejer kan benytte sin feriebolig i fem uger om året.

»Men det er et minimum, for flere af vores nuværende ejere benytter deres bolig mindre, enten fordi de ikke har tid, eller fordi de har andre boliger rundt om i verden, som de også gerne vil besøge,« siger Lee Cogher.

De 11 lejligheder, som først blev restaureret i Borgo di Vagli, blev solgt som timeshare, men den ejerform er langt mindre fleksibel end sameje, mener Lee Cogher, for her køber man retten til at bruge lejligheden i nogle bestemte uger om året. Med fractional ownership ejer man reelt en bid af stedet.

»Ejerne reserverer én gang om året de ønskede uger. Det sker i november, men når fordelingen er gennemført, kan de desuden booke yderligere ledige uger. Og får ejeren pludselig et par ekstra fridage og en spontan lyst til at rejse herned, kan han eller hun altid ringe og høre om ledige lejligheder i den valgte kategori,« fortæller Lee Cogher.

Man bliver altid placerere den kategori, man er medejer af, f.eks. med to soveværeler, men for at systemet skal være så fleksibelt så muligt, bliver man ikke installeret i den samme lejlighed hver gang.

Lee Cogher har tidligere arbejdet med feriebolig-koncepter på Tenerife og Algarve i Portugal. I dag har han slået sig ned i en af de nærliggende småbyer med sin italienske kone og parrets tre børn.

»Og jeg har ingen planer om at forlade Italien og Toscana. Jeg kom hertil, fordi jeg blev grebet af Fulvio og hans lidenskab og interesse for smuk arkitektur og kultur i det hele taget. Og så er jeg i gang med at lære at lave italiensk mad, for det interesserer nemlig ikke min kone,« fortæller den livlige englænder, som personligt kender hver og en af de nuværende ejere af boligerne i Borgo di Vagli.