BOLIG, SKATTER, AFGIFTER, ARVEFORHOLD, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE, FORMUESKAT

Undgå den høje skat i Spanien

Flag ARTIKEL 25-06-06 ~5 minutters læsning · 1024 ord

Spanien står som nr. et på danskernes favoritliste, når de skal købe bolig i udlandet.

Det gælder uanset om de vil købe en feriebolig eller vil tage det store skridt og flytte permanent til udlandet.

»I starten var der et klart flertal for Frankrig. Men jeg vil tro, der nu er et lille flertal, der vælger Spanien. Ikke længere på grund af billige priser, men mere fordi der er varmere. Desuden er det i visse områder af Spanien stadig muligt at finde noget lækkert til en billig penge - f.eks. i Costa Blanca. Hvorimod priserne på Costa Del Sol næsten er på højde med de franske priser,« siger direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der er en del af Care forsikringsrådgivning.

I Spanien bor der fast 7.000 danskere, og der er mere end 20.000, der har fast ejendom. Desuden er der mange, der overvejer at købe ejendom og måske endda at flytte til landet for at nyde den tredje alder.

Men uanset om man vil købe feriebolig eller vil tage det store skridt og blive udenlandsdanskere, er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i skat, pensioner og arveafgift. Der kan være mange penge at spare, hvis man kender reglerne.

Mange er ikke klar over, at har man feriebolig i Spanien og bor i Danmark, skal man betale dansk ejendomsværdiskat.

Derfor er Told & Skat netop ved at gennemføre en kampagne for at inddrive den ejendomsværdiskat, som Danmark har krav på, men ikke fået i en årrække. Ejendomsskatten udgør en pct. af de første 3.050.000 kr. og tre pct. af resten.

Svingende lejeindtægter

I Spanien kan man ikke regne med at få sine fulde udgifter ved ferieboligen betalt ved at leje ud, som det er muligt i Frankrig. Kun i området omkring Marbella kan lejeindtægterne betale udgifterne. I de andre områder i Spanien kan en del af udgifterne dog dækkes ved udlejning.

»Ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Spanien og Danmark kan begge lande kræve skat af lejeindtægten, hvis man bor i Danmark. I Spanien skal man betale 25 pct. i skat af bruttolejeindtægten, og der er ingen fradrag for faktiske udgifter. Har man betalt skat i Spanien, giver Danmark nedslag i den danske skat, for det man har betalt i Spanien. Desuden er de første 40 pct. af lejeindtægten skattefri i Danmark, så den faktiske skat bliver personlig dansk indkomstskat af de sidste 60 pct. af lejeindtægten. I praksis deles skatten så forholdsmæssigt mellem Danmark og Spanien,« siger Michael Nielsen.

Desuden skal man være opmærksom på, at det ikke kan betale sig at have friværdi i ejendommen i Spanien. Tværtimod. Jo større friværdi, jo mere skal der betales i formueskat og i arveafgift.

»Derfor kan det være en god idé at belåne ejendommen,« siger Michael Nielsen.

Bliver man på et tidspunkt træt af ferieboligen og vil sælge, bliver fortjenesten beskattet i Spanien. Da ferieboligen ikke er den primære bolig, skal der betales 35 pct. skat af fortjenesten.

Lave leveomkostninger

Det er stadig rimelig billigt at bo og spise i Spanien i forhold til både Danmark, Frankrig og Italien. Og det er absolut en fordel, hvis man nyder varmen, miljøet og ferieboligen så meget, at man beslutter sig til at flytte permanent til Spanien. Det er en god ting, at bonen i supermarkedet ikke er oppe og ringe.

Men vil man flytte, er det vigtigt at sætte sig ind i reglerne, så man kan træffe de rigtige beslutninger i god tid.

Hvis man f.eks. bosætter sig i Spanien, når pensionerne udbetales, er det Spanien, der har beskatningsretten til ratepensioner og livrenter.

»Har man en kapitalpension, kan det være klogt at konvertere den til en ratepension, inden man fylder 60 eller konvertere den til en livrente. Problemet med udbetaling af kapitalpension er nemlig, at der skal betales 40 pct. til Danmark. Desuden skal man være opmærksom på, at der er stor forskel på beskatning af pensioner i Spanien, og at arbejdsgiverpensioner beskattes væsentlig højere end private pensioner. Så det gælder om, at have den rigtige type pension med sig, når man flytter,« siger Michael Nielsen.

Han påpeger, at det er væsentligt også at være opmærksom på den såkaldte skatteflugtspakke, der blev indført i 1987. Hvis folk ikke kender til den, kan de komme gruelig galt af sted og i værste fald ende med at komme til at betale 120 pct. i skat til Danmark samt skat til Spanien.

Indsætter lønmodtagere, hvad der svarer til mere end 20 pct. af deres løn, på pensionen i fem år før, de flytter til et andet land som f.eks. Spanien, så bliver det betragtet som en form for skatteflugt.

»Det problem kan man undgå, hvis man fem år før lægger en skriftlig indbetalingsstrategi og indbetaler f.eks. en halv million om året. Så bliver det ikke betragtet som skatteflugt,« siger Michael Nielsen.

Hvis man vil undgå eller nedbringe en række spanske skatter og afgifter, er der mulighed for at benytte en kapitalforsikring, hvor ens frie midler bliver forvaltet af en dansk eller udenlandsk pengeinstitut, men hvor det går gennem et forsikringsselskab i udlandet.

»For at få fuld effekt vil jeg anbefale, at man belåner sin spanske ejendom helt op og placerer provenyt i ordningen. Det er heller ikke ligegyldigt, hvordan man sammensætter sin formue. Det er indviklet, og man skal have hjælp fra en ekspert. Men sammensætter man sin formue rigtigt, kan den tilbageblevne ægtefælle i praksis undgå at betale arveafgift,« siger Michael Nielsen.

Formueskat i Spanien

Der skal betales spansk formueskat af friværdien af den spanske ejendom. Der er et bundfradrag på 810.000 kr. pr person. Desuden bliver der først trukket formueskat, når friværdien i boligen overstiger 1.252.500 kr. Det vil sige, står begge ægtefæller på skødet, bliver der først trukket formueskat når friværdi plus bundfradrag overstiger 2.872.500 kr.

Anderledes arveregler

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på arvelovgivningen i Spanien og Danmark. Ægtefællen er ikke tvangsarving, og derfor er det særdeles vigtigt at få lavet spansk testamente. Desuden er der arveafgift selv mellem ægtefæller. Hver arving har et bundfradrag på ca. 119.600 kr.. Selve arveafgiften starter på 7,65 pct. og stiger ellers jævnt deropad, ind til arven overstiger små seks millioner kr. Herefter ligger arveafgiften fast på 34 pct.