BOLIG, SKATTER, AFGIFTER

Græsk øliv eller italiensk...

Flag ARTIKEL 19-07-06 ~5 minutters læsning · 1025 ord

Det kan være svært at vælge. Masser af kultur og smuk arkitektur eller masser af soltimer året rundt kombineret med skøn natur. For det er i store træk forskellen på Italien på den ene side og Grækenland og Tyrkiet på den anden.

Mange har allerede valgt og har købt feriebolig eller er flyttet permanent til et af de tre lande. Men har du planer i den retning, er det ret vigtigt, at du på forhånd sætter dig ind i de mange regler. For selv om du har valgt rigtigt, og kulturen og naturen lige passer til dit temperament, hjælper det ikke meget, hvis du er havnet i en økonomisk fælde.

Modsat for eksempel Spanien har hverken Grækenland, Italien eller Tyrkiet beskatningsret af danske pensioner. Derfor kan folk heller ikke få problemer med skatteflugtspakken, hvis de flytter til de tre lande. For det er i Danmark, skatten skal betales, og man skal blot rent formelt søge om dispensation i henholdsvis Grækenland, Italien eller Tyrkiet.

Derimod skal man passe på med arvereglerne. For danskere er det helt naturligt, at ægtefællen arver. Men sådan er det ikke i mange lande syd for Danmark. Her er det blodets bånd, der tæller. Også i Italien, Grækenland og Tyrkiet.

»Ægtefæller arver ikke automatisk. Det gør derimod søskende og børn. Derfor er det en god idé at kontakte en lokal advokat og få oprettet et testamente,« siger direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der er en del af Care Forsikringsrådgivning.

Billigt at leve - svært at udleje

I Tyrkiet og Grækenland er både leveomkostningerne og boligerne billige, og de to lande ligger nogenlunde på niveau med hinanden, hvorimod Italien er en halv gang så dyr. Det er dog stadig billigere end Danmark.

»Til gengæld er der den fordel ved Italien, at det er muligt at leje sin feriebolig ud og på den måde få dækket nogle af sine udgifter. Hvis beliggenheden er god, kan man endda få ret høje lejeindtægter. Der er umiddelbart ikke samme muligheder i Grækenland og Tyrkiet, hvor der er et stort udbud på grund af charterturisme. Nogle steder i Tyrkiet kan man købe feriebolig med en garanteret lejeindtægt på fem procent. Men man skal sikre sig, at prisen for garantien ikke er lagt oveni prisen for ejendommen,« siger Michael Nielsen.

Hvad enten det bliver det ene eller det andet land, skal du dog huske at betale ejendomsværdiskat til Danmark. Den udgør 1 procent af de første 3.050.000 kroner og 3 procent af resten.

Italien

Beslutter du dig for Italien, dens gode mad og fantastiske kultur, er der nogle specielle regler, du skal være opmærksom på, når du køber ferieboligen.

Lejer du dit hus ud, skal du betale mellem 23 og 43 procent i skat af lejeindtægterne i Italien. Ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsten skal der også betales skat til Danmark. Her er de første 40 procent af indtægten skattefri, hvorefter resten beskattes som dansk kapitalindkomst. Men du kan trøste dig med, at Danmark trækker det fra, du har betalt i Italien. Der er ingen arveafgift i Italien, men en registreringsafgift af fast ejendom på tre procent.

Sælger du din feriebolig, skal du betale mellem 23 og 43 procent i skat af fortjenesten til Italien, men har du haft ferieboligen i mere end fem år, er fortjenesten skattefri.

Bosætter du dig fast i Italien, er der flere regler, du skal kende til. Du skal hverken betale formueskat eller arveafgift. Desuden kan du få dispensation for skatteflugtspakken, fordi det er Danmark, der har beskatningsretten. Men husk at søge dispensationen.

Renteindtægter beskattes som almindelig personlig indkomst med mellem 23 og 43 procent.

Udbytte for personer, der ejer aktier i erhvervsøjemed, er for 60 procents vedkommende skattefrit.

De resterende 40 procent beskattes som almindelig indkomst.

Grækenland

Holder du af grækernes venlighed og hjælpsomhed og finder en feriebolig på en af de mange græske øer, skal du også være opmærksom. Hvis du er heldig at have en lejeindtægt, kan du fratrække driftudgifterne. Overskuddet beskattes som personlig græsk indkomst med mellem 15 og 40 procent, og ellers gælder reglerne som beskrevet under Italien.

Der betales ikke arveafgift af de første 600.000 kroner. Herefter betales mellem fem og 20 procent af friværdien.

Hvis du har købt din ejendom i Grækenland før 1. januar 2006, er fortjenesten ved salget skattefrit. Men har du købt efter denne dato beskattes fortjenesten med op til 20 procent afhængig af, hvor lang tid man har ejet ejendommen.

Flytter du til Grækenland, kan du ligesom i Italien få dispensation for skatteflugtspakken, fordi det er Danmark, der har beskatningsretten. Men husk at søge dispensationen.

Formueskat er der ikke i Grækenland, hvorimod der skal betales arveafgift. Dog højest 20 procent.

Både renteindtægter og udbytter af aktier beskattes som almindelig personlig indkomst med 15-40 procent. Er der udbytte fra græske selskaber, er det skattefrit.

Tyrkiet

Vælger du at købe en feriebolig blandt appelsinblomster ved det tyrkiske Middelhav, er der flere ting at få styr på.

Lejeindtægt af ferieboligen beskattes med op til 22 procent til den tyrkiske stat. Der er ikke fradrag på driftsomkostningerne. Og ellers gælder reglerne som beskrevet ovenfor under Italien.

Arveafgift er der ingen af, hvis du bor i Danmark. Derimod skal du betale skat af fortjenesten, hvis du sælger din ejendom. Skatten ligger mellem 15 til 40 procent. Der reguleres dog for forbedringer og inflation.

Flytter du permanent til Tyrkiet, har Danmark beskatningsretten til pensionsudbetalingerne. Ligesom i Italien og Grækenland kan danskere i Tyrkiet få dispensation for skatteflugtspakken, fordi det er Danmark, der har beskatningsretten. Forskellen er dog, at man kan blive mødt med krav om sikkerhedsstillelse for skatten, da Tyrkiet ikke er et EU-land.

Der er ingen formueskat i Tyrkiet, hvorimod der skal betales arveafgift efter en progressiv skala på op til ti procent. Desuden skal der også betales arveafgift i Danmark. Arv mellem ægtefæller er 0 procent. Arv til børn er 15 procent, og arv til andre er 36,25 procent. Der er et bundfradrag i boet på 242.400 kroner. Bundfradraget er per bo og ikke per arving.

Renteindtægter og udbytter beskattes med mellem 20-45 procent.

Ægtefæller arver ikke automatisk. Det gør derimod søskende og børn. Derfor er det en god idé at kontakte en lokal advokat og få oprettet et testamente.