BOLIG, GENERELT, BOLIGKØB

Masser af vinslotte til salg

Flag ARTIKEL 14-01-07 ~8 minutters læsning · 1503 ord

Det ligger 35 minutter i bil fra Lyon. Château de Montelu fra 11. århundrede med tårnværelser, uendelige rækker af stuer og saloner, parketgulve, kaminer og træudskæringer. I alt næsten 1.000 kvadratmeter beboelse og dertil en passende park med søer og plæner. Plus selvfølgelig 56 hektar med landbrugsjord, hvoraf de 11 hektar er udlagt til vinproduktion: Her produceres en rød Beaujolais af god kvalitet og en lille smule hvid til husbehov.

Prisen er 1,5 millioner euro, eller 11,2 millioner kroner. Men så får man også adskillige avlsbygninger, portnerbolig, skovhuse og arbejderboliger med i købet. Og hvis man er lidt effen, kan man måske forhandle prisen yderligere ned. For slottet har været til salg længe, og lige som andre regioner i Frankrig er også Beaujolais hårdt ramt af vinkrisen.Det er den faldende eksport og et stærkt ændret drikkemønster på hjemmemarkedet, som de senere år har gjort livet surt for de franske vinbønder. I udlandet slås de med konkurrencen fra Chile, Australien, Argentina og Californien, og i Frankrig ser de vinsalget dykke dramatisk, fordi de unge drikker mindre.

Resultatet er, at mange bliver tvunget til at sælge deres ejendomme, og tusindvis af vingårde og slotte er i de her år til salg. I visse distrikter er ejendomspriserne faldet med helt op til 50 procent over nogle få sæsoner og det har gjort det muligt for mange udlændinge at købe op. I Bordeaux-området, som er hårdt ramt af krisen, er helt op til 60 procent af køberne nu udlændinge. Først og fremmest europæere, men også rige russere, amerikanere og endda kinesere, som drømmer om deres eget château.

Det giver sig selv, at det er den dårlige jord, som bliver først til salg, og en stor del af den står endda i fare for helt at blive lagt brak som følge af EUs landbrugspolitik. Så hvis man er mest interesseret i bygningerne og mindre varm på den egentlige vinproduktion, så er der rigtig gode handler at gøre.

Drømmer man imidlertid om en alternativ tilværelse som fuldtids vinbonde, bør man i stedet satse på kvalitetsvin, der er klassificeret Appellation Controllée. Den slags ejendomme er selvfølgelig dyrere, men priserne er alligevel trykket af den almindelige afmatning, og der er masser af spændende gårde og slotte til salg.

I Bordeaux-området er der for eksempel en vingård med tilhørende 17,5 hektar jord til salg. De 14 hektar er udlagt til vinproduktion, og der fremstilles hvert år 100.000 flasker, hovedsaglig på basis af Merlot og Cabernet-Sauvignon-druer. Hele molevitten er klassificeret Appellation Medoc Cru Bourgeois. Til ejendommen hører et hus med syv værelser, som ikke er noget særligt. Til gengæld er produktionen spækket med alt det nyeste gear. Prisen: 1,28 millioner euro. Bliver vi i Bordeaux, kan man i øjeblikket købe et helt lille Askepot-slot fra det 17. og 19. århundrede, beliggende i en park med swimmingpool og fem tilhørende huse for 3,5 millioner euro. Af de 70 hektar produceres kun vin på de fem, men af en rigtig høj kvalitet.Er budgettet mere skrabet, skal man ikke fortvivle. For der er masser af vingårde til salg i Frankrig for under 800.000 euro. En lille perle ved Pomerol med et skønt gammelt stenhus og en produktion på cirka 150 kasser vin om året er netop blevet solgt for godt en halv million euro.

Især i Languedoc, som er verdens største samlede vindistrikt, er der masser af mindre, men vidunderlige og pittoreske ejendomme til salg for relativt billige penge.

Hvad for eksempel med et traditionelt Languedoc-hus, hvidt med rødt tegltag og grønmalede skodder, 200 kvadratmeter beboelse, fire store soveværelser, landkøkken, oliventræer og 50 hektar landbrugsjord midt mellem Toulouse og Montpellier. Plus selvfølgelig en skøn gammel have med stor pool. Det er lige blevet solgt for 1 million euro, og her produceres både en almindelig landvin og en appellation controllée.

Er kontoen mere smidig, er der i samme område et charmerende - men faldefærdigt - slot med tilhørende 104 hektar jord, en lukket park og gode muligheder for landbrugsturisme til salg. Pris: tre millioner euro.

Enkelte vindistrikter er mindre mærkede af krisen. I Champagne er prisen ligefrem gået op, fordi der er kamp om de gode marker i det forholdsvis lille område, som har ret til at kalde boblerne for Champagne: Prisen for én hektar er sine steder oppe på en million euro. Uden slot.

Også i Provence holder prisen på»les vignobles« sig nogenlunde oppe. Dels fordi den provencalske rosé-vin ikke er ramt af udenlandsk konkurrence på samme måde som rød- og hvidvinen, og dels fordi der er så mange, der gerne vil købe i Provence. Især udlændinge med stor købekraft og trang til sol.

Her kan man stadig få en stenhytte med tegltag - 35 kvm - og fire hektar vin i den sydlige del af Luberon for 200.000 euro, men regn ikke med mere end en lade, lyder det fra ejendomsmægleren. Skal det være indflytningsklart og have den rette provencalske stemning, stiger prisen eksplosivt. Som en lyserød idyl nær Gordes, et 450 kvadratmeter mas - landsted - fra det 17. århundrede, nyrenoveret og med tilhørende 15 hektar klassificeret medaljevin. Pris 2,8 millioner euro.

Men så er der altså også god basis for at åbne et bed & breakfast i den labre ende.

Eksempel 1

Dette landsted ligger 20 minutter fra Montpellier midt i det særlige sydfranske hedelandskab. Huset er bygget op som et U omkring en overdådig swimmingpool og rummer udw over ejerens bolig også to lækre lejligheder, som lejes ud til turister. Til stedet hører 13 hektar jord, hvoraf der dyrkes vin på de fire. Pris: 1,8 millioner euro. For yderligere information se http://www.lescheminsdusud.com ref. 255.

Eksempel 2

Château de Montelu ligger 35 minutter fra Lyon, er kæmpe stort og med en stribe vidunderlige saloner. Men stedet er noget hensovet, siger ejendomsmægleren, som nu mener måske at have fundet en køber til slottet. Pris: 1,5 millioner euro. For yderligere information se http://www.vineatransaction.com , klik under «France» og igen under «Bourgogne et Beaujolais». Slottet har reference BJ 0247

Eksempel 3

Slottet her er til salg for 900.000 euro. Det ligger i Beaujolais-distriktet, 1 time og 40 minutter med hurtig-toget fra Paris og ti minutters kørsel fra Maçon. Slottet er fra det 19. århundrede. Her er ni værelser, to badeværelser, to store saloner, en spisestue, bibliotek, køkken og kunstneratelier. Udover en park hører der ingen jord med til slottet, men vil man producere vin er der mulighed for at købe tilstødende parceller, hvor der produceres en vin klassificeret Appellation Controllée. Med i købet følger en portnerbolig, en hangar og et gæstehus. Ejendomsmægleren fremhæver, at slottet er perfekt til Bed & Breakfast eller et lille landhotel. For yderligere information se http://www.vineatransaction.com, klik under «France» og videre under «Bourgogne et Beaujolais». Slottet har reference BJ 05104.

Eksempel 4

Det her kræver knofedt. Slottet ligger i Languedoc-Roussillon-distriktet og hovedbygningen skal totalrenoveres. Men selve rammen er smuk og slottet ligger i en lukket park. Med til ejendommen hører over 104 hektar, hvor der på de 57 produceres både landvin og en finere AOC-klassificeret Saint-Chinian og Coteaux du Languedoc. Her er for tiden en fuldtids ansat, og ejendomsmægleren mener, at slottet kan indrettes til landboturisme. Pris: tre millioner euro. For yderligere oplysninger se http://www.vineatransaction.com, klik under »France« og videre under »Languedoc-Roussillon«. Slottet har reference nummer 1261.

Eksempel 5

Midt i hjertet af Rhone-dalen er denne moderne og fuldt udstyrede vingård til salg for 2,5 millioner euro. Hovedbygningen er opført i 1985 og rummer 220 kvadratmeter beboelse i rigtig fin stand. Til ejendommen hører 54 hektar, hvor der dyrkes vin på de 49. Der produceres årligt 25.000 flasker. For yderligere information se http://www.vineatransaction.com, klik under »France« og videre under »Vallée du Rhône«, reference 973.

Eksempel 6

Her er gode muligheder for dem, som kunne tænke sig at drive et luksushotel ude mellem vinstokkene. Gården ligger med direkte udsigt over Middelhavet, og der er kun én kilometer til stranden. Hovedhuset er på 300 kvadratmeter og er indrettet med gedigen smag.Allerede i dag fungerer stedet som restaurant og selskabslokaler med plads til 150 gæster. Pris: 4 millioner euro.

derligere information på http://www.vineatransaction.com, Klik under »France« og videre under »Languedoc-Rousillon«, reference 06.

Eksempel 7

Et lille Askepot-slot ved Bordeaux med swimmingpool, fem tilhørende huse og 70 hektar jord, hvor der dyrkes højkvalitetsvin på de fem. Pris 3,5 millioner euro. Se http://www.vineatransaction.com, klik under France og videre under Bordeaux reference 040606.

Eksempel 8

Gården her - beliggende i Languedoc-Roussillon regionen - er netop blevet solgt for en million euro. Med følger 50 hektar jord, hvoraf der dyrkes vin på de 18.- I Dordogne-dalen, 20 minutter fra Bordeaux, er dette mini-kongeslot med tilhørende 70 hektar til salg for 20 millioner euro. En helt exceptionel bygning fra det 13. århundrede, klassificeret som historisk monument af den franske stat. Med i købet får man sit eget eget kapel, sine egne søer og kilder, hvælvede vinkældre, dueslag fra det 13. århundrede og selvfølgelig en stor park med flere hundrede år gamle træer. Men skal man følge de almindelige franske låneregler, skal man helst mindst have ti millioner euro på bankkontoen for at låne de sidste ti. Nærmere oplysninger på http://www.bureauviticole.fr