BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, HYTTER, SKI

Alpe-idyl koster kassen

Flag ARTIKEL 17-12-06 ~5 minutters læsning · 981 ord

Det er englændernes skyld. Det er det som regel altid i Frankrig, men i dette tilfælde er der faktisk noget om det. For var det ikke for velhavende englændere og nyrige russere, ville priserne på en bolig i de franske alper formentlig være mere overkommelige.

Men de to grupper har med deres eksorbitante købekraft formået at tvinge priserne gevaldigt i vejret. Især - selvfølgelig - på de mest mondæne skisportssteder som Courchevel, Meribel og Megève.

For tiden er 60 procent af de udenlandske købere i Alperne briter, og selv om de for det meste kaster penge i store og luksuriøse chalet’er, så påvirker de hele markedet. Franske familier, som tidligere ville have købt et chalet, må nu nøjes med en stor lejlighed, og den enlige skifanatiker, som drømte om den store lejlighed, køber i stedet en mindre studio med amerikansk køkken.

Blandt de mest efterspurgte skistationer er Meribel, en lille eksklusiv landsby midt i Les Trois Vallées - De Tre Dale. Her er kun sjældent noget til salg, og det ville være overmodigt at forsøge at udregne en gennemsnitlig kvadratmeterpris, for det er det rene liebhaveri. Her står stjerner og milliardærer på spring for at overtage de sjældne chaleter, især i kvarteret oppe over byen, hvorfra der er direkte adgang til verdens største samlede piste-net. Og om sommeren en del golfbaner.

I Courchevel er der større udvalg. Men priserne er ikke lavere, tværtimod. Mellem 10.000 og 35.000 euro pr. kvadratmeter. Især Courchevel 1850 er rasende dyrt, og ikke underligt har byen fået prædikatet »Alpernes Saint-Tropez«. For her flokkes det internationale jetset og toppen af fransk bourgeoisi.

En ejendomsmægler i Courchevel har for nylig solgt et nyt chalet - bygget oven på resterne af et gammelt - til en skotsk velhaver for 2,5 millioner euro - knap 19 millioner kr. Men så var der også 240 kvm bolig i de fedeste materialer. Plus selvfølgelig jacuzzi til fem personer, vinkælder, hammam og gæstetoilet med gennemsigtig dør, der toner til, når den låses. »Det sidste er aldrig før set i et privathus i Frankrig,« hævder ejendomsmægleren, og den slags koster selvfølgelig.

Ifølge de franske borgmestres hjemmeside er også skandinaverne godt med, når der købes op i Alperne.

En del har valgt alpinismens højborg Chamonix, som er mindre flashy end Courchevel, men stadig charmerende og elegant. Her ligger kvadratmeterprisen på mellem 5.500 og 10.000 euro afhængig af kvalitet og beliggenhed. Vil man have et chalet på 150 nogenlunde gennemsnitlige kvadratmeter skal man regne med at betale 800.000 euro. Men forlanger man udsigt til Mont-Blanc og en fed solvendt balkon, stiger prisen til mellem to og tre millioner euro.

Netop nu har en ejendomsmægler en toværelses lejlighed »to skridt fra centrum« til salg for 140.000 euro. Og endda med balkon og udsigt til bjergene. Men regn ikke med nogen de luxe. Til den pris er det finér og savsmuldstapeter.

En anden mulighed er at søge i en af de små landsbyer uden for Chamonix, som i Taconnaz, hvor man kan få en lille træhytte med alpelook, turkise gerigter og blomsterkasser til 125.000 euro. Men så er der altså også kun 33 kvadratmeter at boltre sig på.

Megève er en anden mytisk station i Alperne, og hvis man i Paris siger, at man skal på ski i Megève, så signalerer man øjeblikkeligt god smag og gedigen bankkonto. For i Megève er det ikke bare tøjforretningerne og restauranterne, der er dyre. Her er også kvadratmeterprisen oppe i den krævende ende: 8.000 til 13.000 euro.

En ejendomsmægler med speciale i fritidsboliger har for tiden en lejlighed på 56 kvadratmeter til salg i det eftertragtede Mont d’Arbois kvartér. Lejligheden er i to plan og tæt på kabineliften - og golfbanerne om sommeren - men beliggende i en ret kedelig ejendom fra 80erne i forloren alpestil. Pris: 460.000 euro - knap 3,5 millioner kroner.

For familier med små børn kan Morzine være en god mulighed. Her er ikke så meget diskostemning som i Courchevel, men byen er stadig blandt de bedre vinteradresser, og skal boligkøbet være en god investering, vil man formentlig altid kunne komme af med en lejlighed i Morzine.

Byen har været eftertragtet som skisportssted, siden den første lift blev bygget i 1934, og med sin eminente placering på kanten af Schweiz er Morzine et godt udgangspunkt for ski på alle niveauer. Herfra er der direkte adgang til 650 kilometer pister og 228 lifter.

Enlige og skibumser kan i Morzine netop nu købe 21 kvadratmeter, møbleret, med udsigt og parkeringskælder til 130.000 euro. Men har man brug for mere plads, stiger prisen. I hjertet af byen er et nybyggeri til salg, og her kan man få 40 kvadratmeter i en pænere turistresidens med balkon, terrasse og adgang til sauna og swimmingpool for 315.000 euro.

Et egentligt chalet koster selvfølgelig langt mere. Faktisk over det dobbelte. Hos ejendomsmægleren Century 21 er der for tiden 180 kvadratmeter, tæt på bymidten, med fire soveværelser, stor stue, pejs og have til salg. Pris: 765.000 euro.

Er budgettet mere skrabet, kan La Plagne være en mulighed. Det er ikke én by, men en samling af ti skistationer og et kæmpe skiområde på omkring 100 kvadratkilometer. Her er mindre charme og ikke så meget cognac og pejsestemning. Men terrænnet er godt og pistesystemet fremragende. Dertil kommer, at priserne er mere rimelige, omend ikke ligefrem billige: Ca. 6.000 euro pr. kvadratmeter.

I Alpe d’Huez, som kan vigte sig af Europas længste piste og 300 årlige solskinsdage, er prisen mellem 3.500 og 7.000 euro pr. kvm., og skal det være rigtig billigt - efter alpeforhold - så skal man søge sydpå. I Risoul i den sydlige del af de franske alper ligger prisen helt nede mellem 2.000 og 3.000 euro pr. kvadratmeter. Men så er der altså heller ikke meget autentisk miljø at købe. Her er der næsten kun moderne turistbunkere til salg, og på grund af den solrige beliggenhed er skisæsonen betydeligt kortere end andre steder.