BOLIG, ØKONOMI, BYHUSE, BÅDE, EJENDOMME, EJENDOMSMÆGLERE, KIRKER, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE, LEJLIGHEDER, SERVICE, SKI, UDSIGTSBOLIGER, VILLAER

Røverkøb på vinruten

Flag ARTIKEL 04-11-07 ~7 minutters læsning · 1338 ord

Englænderne har fundet ud af det for længe siden: Der er andet i Frankrig end Sydfrankrig. Vidunderlige egne smækfyldt med kultur og stemning, og frem for alt egne, hvor man stadig kan købe sig et lille husmandssted eller et byhus for rimelige penge.

Derfor køber de, briterne, i øjeblikket op, som om det var sidste udkald før et boligstop. De invaderer Pyrenæerne, koloniserer Atlanterhavskysten og har senest slået sig på det billige, men dejlige Dordogne. For slet ikke at tale om de tusindvis af vingårde og slotte, som er billigt til salg i halen på den franske vinkrise.

Kun Alsace har de endnu ikke indtaget i noget stort tal. Måske fordi det er relativt langt væk fra de britiske kyster, måske fordi det alligevel er en tand for centraleuropæisk læs tysk efter deres smag. For danskerne er Alsace imidlertid et rigtig godt bud på en anderledes adresse.

Kun en dags kørsel hjemmefra, og så er det billigere end både Provence og de fleste danske sommerhusområder. Tilmed kan man om vinteren stå på ski i Vogeserne, og efter at der er kommet højhastighedstog til Paris, er der kun et par timer til den franske hovedstad.

Alsaces hovedstad, Strasbourg, er en godte for alle kultur- og madelskere. Her er masser af kirker, museer, små snirklede gader med 1600-tals huse og selvfølgelig tonsvis af lækre restauranter til at servicere de kræsne embedsmænd i Europa-institutionerne.

Strasbourg er den syvende største by i Frankrig, men oser af international stemning. Boligmæssigt har byen den specialitet, at der ikke er ret mange huse kun seks procent af boligmassen så vil man ind i Strasbourg, skal man koncentrere sig om lejlighedsmarkedet.

Her er priserne de senere år steget markant med ti procent om året men det er slut nu, melder ejendomsmæglerne. Det er i højere grad blevet købers marked, og har man fundet en god lejlighed, er det bare med at presse prisen.

Sælgerne er ikke så forkælede med tilbud længere. Derfor er der gode handler at gøre, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris er nu på 2.392 euro pr. kvadratmeter, hvilket gør Strasbourg noget billigere end så mange andre franske provinsbyer.

Som dansker vil det være mest oplagt at købe i det historiske centrum, som betrages som en af de smukkeste bykerner i Europa, og som er med på UNESCOs verdensarvliste.

Kvarteret La Petite France med de gamle bindingsværkshuse, der formeligt hænger ud over byens kanaler, er afgjort det mest pittoreske. Men så er prisen også mere pebret end andre steder i byen. For tiden er en nyinstandsat lejlighed på 81 kvadratmeter til salg for 345.000 euro 2,6 millioner kr. Men så får man også udsigt over byens gamle tage, smukke parketgulve, fritlagte bjælker og et soveværelse med loftet helt i kip.

Lidt billigere, men stadig stopfyldt med atmosfære, er det i kvarteret omkring museet for moderne kunst. Her stadig midt i byens hjerte er en treværelses lejlighed til salg i en smuk ejendom fra 30erne. Med stor lys stue, originale trægulve, balkon og splinternyt køkken. Pris 219.000 euro for 70 kvadratmeter.

Drømmer man om en lille pied-à-terre, som det hedder på fransk, så har ejendomsmægleren Gestiab en ét-værelses på 40 kvadratmeter til salg helt inde i centrum for 155.000 euro. Med 18 kvadratmeter tagterrasse, masser af lys og udsigt til katedralen.

Endelig er der hvis man har den store tegnebog fremme også et slot at købe. Kun ti minutter fra kommunegrænsen, totalrenoveret indvendigt i 2002, med stor park og 750 kvadratmeter beboelse plus 200 kvadratmeter hvælvede slotskældre og metervis af okseblodsfarvede saloner. Pris: 1.575.000 millioner euro knap 12 millioner kr før forhandling. Men så lover ejendomsmægleren også, at der er otte toiletter.

En af Alsaces helt store turistattraktioner er vinruten, som snor sig fra byen Thann i syd til Marlenheim i nord. 170 kilometer gennem vinmarker og dusinvis af små maleriske landsbyer for til sidst at strejfe Colmar og kulminere i 380 meters højde i Eguisheim.

Masser af danskere kender vinruten. Faktisk er der så mange danskere, der hvert efterår rejser til Alsace, at regionens turistkontor har valgt at oversætte hele sin internetside til dansk. Men kun få af dem køber ligefrem bolig hernede, og det kan undre, for vinruten giver 100 procent stemningsgaranti.

Flere af de små landsbyer er rene postkort. Som Hunawihr, der med sine skæve, farvede huse og befæstede kirke ligger badet i vinmarker. Eller Obernai, en ren Alsace-idyl med mønstrede tegltage, udskårne gesimser og brønde fra rennæssancen.

I Obernai, hvor vin og øl mødes (her ligger bryggeriet Kronenbourg), koster en treværelses i det historiske centrum kun 105.000 euro. For 95 kvm i to plan.

Vil man have et herskabshus med svungen trappe, vinkælder, sauna og gammel have skal man dog op med noget mere: 525.000 euro knap fire millioner kr.

Det var romerne, som først plantede vin i Alsace. I det 3. århundrede, mens de sad tungt på regionen. Romerne spottede, at der i området lige omkring Eguisheim, Rouffach og Colmar var et særlig favorabelt mikroklima, hvor mandeltræerne blomstrer, selv om det principielt er for nordligt.

I lange perioder blev der dyrket rødvin, men da Alsace kom tilbage til Frankrig efter 1. Verdenskrig og det ny hjemmemarked i forvejen var fyldt med gode rødvine, valgte de driftige Alsace-bønder at skifte til hvide druer. Siden har verden været forkælet med specialiteter som bl.a. Sylvaner, Riesling, Gewurtztraminer, Muscat dAlsace og Pinot Gris.

Hvis I er på vinruten eller på boligjagt så brug lidt tid på køre ind til vinbønderne og smag på produkterne. Overalt vises der af til »dégustation«. Ad smalle markveje, ind i lader og ned i kældre. Hvis I er heldige, serveres der også et stykke Munster-ost.

Flere af de små byer i Alsace er klassificeret som værende blandt de smukkeste i Frankrig.

Eguisheim fortjener om nogen sin plads i denne kategori. Her ligger de smalle byhuse klinet sammen, skulder ved skulder. Lysegule, rosa og orange, med bindingsværk, skodder og blomster alle vegne. I potter, på gesimser og op ad trapper, nedløbsrør og lygtepæle gror og slynger sig en frodighed, som er blevet byens brand.

Her er et byhus for tiden til salg midt inde i hjertet. Totalrenoveret for fire år siden med et råt hvidt look, fritlagt bindingsværk og 140 kvadratmeter beboelse. Pris 356.272 euro.

I Riquewihr, en anden af de smukke landsbyer, kan man lige nu købe 97 kvadratmeter lejlighed med stor terrasse midt i centrum for 176.550 euro 1,33 millioner kr.

For en del moderne by-danskere, som er stopforkælede med oplevelsestilbud og caféer lige om hjørnet, vil det imidlertid nok blive en tand for landligt at slå sig ned ude i vinmarkerne. For dem er Colmar et rigtig hyggeligt alternativ.

Colmar er nemlig lige et par numre større. Her bor 67.000 mennesker, og det vælter med gode brasserier og Alsace-køkkener. Især kvarteret La Petite Venise det lille Venedig omkring floden Lauch er hyperromantisk. Her vaskede konerne i gamle dage tøj på de små vaskepladser. I dag spejler caféernes terrasser sig i vandoverfladen.

Men der er ikke meget til salg i lille Venedig. Aktuelt er en 102 kvadratmeter stor lejlighed i et lyserødt hus med dueblå skodder det bedste bud. Pris: 238.000 euro.

Endelig vil jeg huske alle ski-entusiaster på, at Alsace også har sine egne pister. Men altså kun, hvis man er til gammeldags skiferier med langrend gennem granskovene og en god varm choucroute til after-ski. For Vogeserne er ikke Alperne, og her er ikke fyldt med smarte butikker og sorte løjper.

Her er syv stistationer med gode præparerede pister i op til 1.400 meters højde, og endda fine muligheder for både alpint skiløb, telemark og snowboard. Forudsat altså at man ikke kræver alt for avancerede nedture.

Så vil I kombinere vinen med sneen, så kik på Kaysersberg. Den ligger lige for foden af bjergene og er smækfyldt med charme og bindingsværk. Inde i de små gågader, lige i turisternes epicenter, er et stort byhus, lysegult med bindingsværk og eget tårn, i øjeblikket til salg for 372.000 euro. Med syv værelses lejlighed, stort uudnyttet loft og garage. Plus, selvfølgelig, hvis det skulle have interesse: 100 kvadratmeter butik i bunden.