BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB, DELEJERSKAB, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER

Rue Mouffetard – på anpart

Flag ARTIKEL 21-11-10 ~3 minutters læsning · 546 ord

Hvor mange har ikke tænkt tanken, når de danderede hen langs bogkasserne ved Seinen eller sad på en fortovscafé med direkte udsigt til Notre-Dame? Tænk at bo i Paris, tænk at have sin egen lejlighed midt i den franske hovedstad.

For de fleste bliver det imidlertid ved tanken. For det er relativt dyrt at købe fritidsbolig i Paris, og selv om flere danskere faktisk har investeret i en lille pied-a-terre i byen, så er der stadig langt til salgstallene fra Provence, hvor der er hele enklaver af danskere i byer som Vence og Saint-Maxime.

Et nyt alternativ gør det imidlertid muligt for flere danskere at blive deltids-parisere. Firmaet Kristensen og Nielsen Ejendomme i Herning har specialiseret sig i salg af anpartslejligheder. En lejlighed i den pittoreske rue Mouffetard midt i Latinerkvarteret deles således i dag mellem 13 danske anpartshavere, som hver især har ret til en uge i kvartalet, i alt fire uger om året.

”Ugerne ruller fra år til år, så alle andelshavere får prøvet samtlige uger over en periode på 13 år. Det har vi gjort, for at alle skal have lige muligheder, og fordi det er træls, hvis man er indskrevet til den samme uge år efter år. Paris skifter jo også med årstiderne, ” siger Lone Mosbek, der er direktør i Kristensen og Nielsen Ejendomme.

”Men anpartshaverne kan selvfølgelig bare bytte indbyrdes, og det gør de faktisk i stor stil. Fordelen er, at de kender hinanden, fordi de mødes én gang om året til generalforsamling,” forklarer Lone Mosbek, som har solgt til så forskellige mennesker som en berider fra Kolding, en skolelærer og dennes kone fra Herning og en teaterpublikumschef med familie fra København.

Tredje bolig

Lejligheden i rue Mouffetard er på 38 kvm, og anparterne har kostet 265.000 kr. pr. stk. Selskabsformen er et kommanditselskab, og det betyder, at køberne bliver medejere af ejendommen, men at de ikke hæfter for de andre andelshavere. Alle køber kontant.

”Det er en del af vores koncept. At vi i første omgang selv køber kontant, hvorefter vi sælger kontant. Der må ikke optages lån eller pant i ejendommen, siger Lone Mosbek, som aktuelt har seks anparter til salg i en lejlighed i rue de Richelieu i det 1. arrondissement tæt på Louvre og et stenkast fra Palais Royal haven. Her koster 45 nyrenoverede kvm med fire sovepladser 340.000 kr.

”Med den pris kan de fleste være med. Og mange af vores kunder er folk, som allerede har både hus og sommerhus. De er på udkik efter en tredje bolig, men er ikke interesseret i at binde en større formue i den, siger Lone Mosbek, som fortsætter med tage sig af vedligeholdelsen efter salget, således at anpartshaverne ikke skal bakse med kommuneskat, skraldeordninger eller eventuelle løbende cisterner.

Men 340.000 kr. kontant, de skal jo også findes et sted?

”Ja, og der har vi set, at bankerne er blevet væsentligt mere forsigtige efter finanskrisen. Mange banker holder på pengene og vil ikke umiddelbart låne til en lejlighed i Paris. Derfor er vi begyndt selv at tilbyde kunderne lånefinansiering på op til 75% af den samlede anpartspris.

Alternativt kan de også tale med vores bankforbindelse. Folk kan fx få en kassekredit på kreditforeningslignende vilkår, hvis de har tilpas friværdi i deres hus eller anden ejendom,” siger Lone Mosbek.