BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, LEJLIGHEDER, VILLAER

Nordfransk og landlig hygge

Flag ARTIKEL 25-02-07 ~5 minutters læsning · 1006 ord

Hvorfor skal det absolut være Sydfrankrig? Franskmændene har masser af alternativer til den overrendte sydkyst. Vidunderlige egne, hvor man ikke behøver snegle sig afsted i bilkøer, og hvor der stadig er flere franskmænd end udenlandske turister.

Normandiet er et godt bud på en fast fransk adresse. Grønt og frodigt som Sydengland, men i køreafstand fra København. Tilmed er der masser af charmerende ejendomme til salg. Normanniske langhuse med bindingsværk og stråtag, godt gemt af vejen i det bløde landskab. Eller større patriciervillaer ud til havet og med direkte adgang til badebyernes hotte natteliv.

Nogle vil protestere over vejret. Og ja, det er mere regnfuldt og mindre solsikkert end sydpå, men med den globale opvarmning in mente, kan det vel snart blive et plus. Og har man først set strandene på en solskinsdag, brede og hvide, må de fleste overgive sig.

Især den midterste del er fristende. Med sit kuperede terræn og det særlige lys, som i sin tid fik malere som Claude Monet, Eugène Boudin og Pierre Bonnard til at rejse med jernbanen fra Paris.

Her kan man for tiden købe et mindre slot i typisk normannerstil med tæt brunt bindingsværk, tegltag og en stor gammel have for cirka 4,5 mio. kroner - kun 12 kilometer fra havet.

Eller hvad med et rigtigt langhus, som er så typisk for regionen, hvor vikingerne i sin tid slog sig ned og ikke bare hærgede, men også medbragte deres egen byggestil, som siden har påvirket arkitekturen i området.

Ti kilometer syd for Pont-Audemer er et 250 kvadratmeter stort chaumière- langhus - med bindingsværk, gamle kaminer, originalt træværk, swimingpool og en enorm lukket have til salg for 3,7 mio. kr.

Badebyen Deauville er uden tvivl normannerkystens mest hippe adresse, og det er sjovt at komme på besøg. Men for en dansker vil det nok være lidt massivt at købe inde i selve byen. For Deauville er fast sommeradresse for Paris’ bedre borgerskab, som hver weekend og hver eneste ferie ankommer i deres store BMW’er og åbner skodderne i deres kolossale villaer.

Det kan lyde som en kliché, men er det ikke. Her føler man sig udenfor, hvis man ikke er en del af slænget fra Paris’ 16. arrondissement. Derfor er det langt mere anbefalelsesværdigt at købe lidt længere oppe ad kysten eller inde i landet og så bruge byen, restauranterne, og den pragtfulde strand efter behov.

En halv time fra Deauville, i landsbyen Crèvecoeur-en-Auge, er et 14-værelses landsted fra 1800-tallet til salg for cirka 5,4 mio. kr. Med enge, frugthaver og en fem hektar stor, gammel park. Eller hvad med et dejligt normanner-hus med stribevis af værelser, salon, spisestue med ildsted, uudnyttet loft og 5.000 kvadratmeter have? Det ligger 15 kilometer fra Deauville og koster fire mio. kr.

Alternativt kan en lejlighed i badebyen Trouville være en mulighed. Trouville ligger klos op ad Deauville, men er langt mere autentisk, koncentreret om sig selv og den gamle fiskerihavn. Her koster en treværelses lejlighed i en smuk gammel byejendom 1,2 mio. kr. Men så skal der også bruges en del knofedt på at få den gjort beboelig.

For 755.000 kr. mere kan man få en lignende lejlighed, totalt nyistandsat og endda med udsigt til havnepromenaden og fiskekutterne. Eller man kan satse lige midt imellem og bruge cirka halvanden million på et af de små fiskerhuse, som læner sig skulder mod skulder oppe ad skrænten, og som er ved at blive opdaget af pariserne.

Normandiet er spækket med kultur og historie, og derfor også velegnet for dem, som vil mere end bare ligge på stranden. Det var i Normandiet, at hertug William med det senere tilnavn Erobreren forberedte sit felttog mod den engelske Kong Harold i 1066, og det var her, de allierede gik i land en juni-dag næsten 900 år senere og med historiens største landgang endegyldigt vendte Anden Verdenskrig.

Desuden ligger landsdelen kun få timer fra Paris, og man kan snildt tage på udflugter til hovedstaden. Omvendt må man så leve med en god portion parisere i nabolaget, næsten ligegyldigt hvor man køber. For Normandiet fungerer som parisernes baghave, og i de her år kan selv den mest faldefærdige svinestald sælges. Hvis bare den er malerisk, har bindingsværk og muligheder for lidt landlig indretning.

I landsbyen

erville 30 kilometer sydvest for Dieppe kan man lige nu købe hovedhuset fra en gammel gård med tæt, mønstret bindingsværk, nye vinduer og 220 kvadratmeter beboelse for 167.000 euro. - godt 1,2 millioner kr. Men så må man også regne med en større ekstraudgift til istandsættelse.

Skal det være lidt lækrere og lidt mere komfortabelt, er et stråtækt langhus fra det 17. århundrede til salg i nærheden af Bourg-Achard 20 kilometer vest for Rouen for 2,2 mio. kr. Restaureret med gamle stenkaminer, fritlagte bjælker, stort landkøkken, stue, og tre soveværelser, plus selvfølgelig en udendørs, opvarmet pool.

Men så er man altså også langt fra strandene og nattelivet ved Deauville.

Er I kunstnerisk interesserede, bør I kigge i Honfleur. En pittoresk havneby, hvor stribevis af malere, komponister og forfattere har samlet lys og inspiration.

Her er masser af liv og antikvitetsbutikker i de smalle gader, og man bliver midlertidigt lykkelig, når man sidder på havnen med en ordentlig gang muslinger og en god, lokal æblecider.

Her koster en ét-værelses lejlighed i den gamle bydel med direkte udsigt til kirketårnet ca. 600.000 kr. Et lille byhus med to værelser, indre gård og garage går for 1,4 mio. kr., og vil man have et rigtigt manoir med æblepresseri og 12 værelser, enormt landkøkken og stuer en suite, må man op med cirka ni millioner kr. Men så er der også kaminer i soveværelserne, en stor park og gamle lader med stråtag og bindingsværk.

Eneste minus ved Honfleur er, at der er en tand for mange turister. De kommer i busser, og får priserne på alt fra gulerødder til pandekager og plattenslagerkunst til at stige til nye højder. (Næsten som på Sydkysten).

Så altså: Søg på landet. Ude mellem osterier og Calvados-producenter. Derude, hvor man stadig kan få sin egen rosenhave og et ordentligt langhus for en rimelig penge.