BOLIG, GENERELT, BOLIGKØB

Nye lande – nye muligheder

Flag ARTIKEL 07-12-06 ~7 minutters læsning · 1295 ord

Danskerne rejser længere og længere væk og er ikke mere så bange for eksotiske og anderledes lande. Lejligheder i Tyrkiet og specielt Alanya har gennem de seneste år været meget populære blandt danskere, og det har også vist sig at være en god investering.

Nu kommer også lande som Bulgarien, Thailand og Brasilien med på hitlisten, og disse lande oplever en stigende interesse fra købeinteresserede danskere. Lejligheder i Bulgarien er det seneste års tid blevet en af danskernes foretrukne ejendomsinvesteringer, for de har fordelen af stadig at være billige sammenlignet med andre lande. Dertil kommer muligheden for store prisstigninger ved medlemsskab af EU.

Thailand har tidligere været betragtet som et lidt uopnåeligt paradis, men nye beregninger, som Berlingske Business har udarbejdet i samarbejde med BG Bank viser, at mange danskere i dag har råd til at købe bolig i Thailand. Grunden hertil er, at mange de senere år har fået store friværdier i deres danske bolig, og at mange har store pensionsordinger eller anden opsparing. Beregningerne viser bl.a. at hvis man vil holde op med at arbejde som 55-årig og gerne vil have have 10.000 kroner om måneden til forbrug, så skal man ”bare” have en opsparing på 2,7 millioner kroner, hvoraf de 1,5 millioner kroner så går til køb af en bolig. For 10.000 kroner om måneden, kan man leve som en fyrste i Thailand, og kan man nøjes med 5.000 kroner om måneden, er det nok at have en formue på et par millioner kroner som 55-årig.

Brasilien er det sidste nye skud på bolig-stammen og tilbydes endnu kun af få mæglere, men det er et marked i fremdrift.

Tyrkiet

Tyrkiet ligger på grænsen mellem Europa og Asien, og den største by, Istanbul, deler sig over to kontinenter ved det smukke Bosporusstræde. Tyrkiets landområde dækker over 800.000 kvadratkilometer, med en kystlinje der strækker sig over mere end 8000 kilometer, med Middelhavet mod syd, Ægæerhavet mod vest, Marmarahavet mod nordvest og Sortehavet mod nord.

Priserne i Tyrkiet afhænger meget af boligens beliggenhed, men en lejlighed koster typisk fra 80.000 euro og opefter. Et hus kan fås fra 200.000 euro op opefter. En bolig i Tyrkiet er en investering for fremtiden. Priserne er steget meget de senere år og forventes at stige yderligere. Forhold som en tættere forbindelse til EU og ikke mindst det gunstige prisniveau i landet gør, at Tyrkiet af mange anses for et attraktivt alternativ til de gængse Middelhavslande.

Det er danskere i alle aldersklasser, fra unge familer til pesionister, der køber boliger i Tyrkiet. Klimaet i Tyrkiet er helårsklima, og det er derfor meget attraktivt, også udenfor højsæsonen. Tyrkerne er et meget gæstfrit folkefærd, maden er sublim og naturen meget smuk. Landet har moderne hoteller samt første klasses restauranter, og natklubberne er åbne næsten hele natten.

Dertil kommer et stort udval af flyrejser og kun tre timers flyvetur, som gør det let at komme til landet.

Facts om Tyrkiet

Befolkning: 65 millioner

Landområde: 814.578 kvadratkilometer

Hovedstad: Ankara

Religion: Islam (99 %)

Sprog: Tyrkisk

Valuta: Tyrkiske Lira

Thailand

Thailand er med sin imponerende natur og indbydende klima et attraktivt ferieland for stadig flere danskere. Køb din egen feriebolig i Thailand, og du har både brede hvide sandstrande og velanlagte golfanlæg indenfor rækkevidde.

En bolig på omkring 80 kvm i et attraktivt område kan i Thailand fås for mellem 400.000 og 800.000 kr. Hvis du vil have rigtig god plads og mere luksus ryger prisen op på omkring 1,5 million kr. Det er især danskere med en tilknytning til landet, som vælger at flytte permanent derud. Enten fordi man har været i landet på ferie mange gange, eller fordi man måske har familie eller andre relationer. Den ældre gruppe vælger typisk Thailand på grund af det fantastiske klima, mens yngre familier flytter dertil på grund af arbejde. At købe bolig i Thailand er endnu i sin vorden i Danmark, hvorimod svenskerne har været i gang i længere tid.

Det tiltrækkende ved Thailand er især klimaet, de lave leveomkostninger og de mange nye projekter med golfbaner. Hertil kommer den meget venlige befolkning og den dejlige mad.

Ulemperne ved at købe bolig i Thailand er, at det er et land, som ligger langt væk. Man kan ikke bare lige smutte frem og tilbage, og flybilletterne er stadig dyre. En anden ulempe er, at man som dansker ikke må eje jord i Thailand. Det er ikke noget problem at købe en lejlighed, men hvis man skal købe et hus skal der oprettes et firma, som står som formel ejer af jorden. Aktiemajoriteten i firmaet skal være på thailandske hænder.

Facts om Thailand

Befolkning: Omkring 60 millioner

Areal: 513.000 kvadratkilometer

Hovedstad: Bankok

Religion: 95% af Thailands indbyggere er buddhister. Nogle få procent er muslimer eller kristne.

Sprog: Ca. 95% af befolkningen taler thai. I de større byer tales der desuden lidt engelsk.

Valuta: Bath

Bulgarien

Lejligheder i Bulgarien er det seneste års tid blevet en af danskernes foretrukne ejendomsinvesteringer. Lejligheder i Bulgarien har fordelen af stadig at være billige sammenlignet med andre lande og dertil komemr muligheden for store prisstigninger ved medlemsskab af EU. I Bulgarien kan man købe lejligheder både i skiområderne ved Sofia og i områder med fantastiske strande.

Bulgarien er et land i hastig udvikling. Landet har den hurtigst voksende turisme i Europa, og tilbyder mange og meget attraktive investeringsmuligheder langs hele Sortehavskysten.

Prisniveauet på ferieboliger i Bulgarien ligger på ca. 13 del af niveauet i Sydfrankrig og Spanien. En lejlighed på 50-80 kvm med havudsigt kan fås for mellem 700.000 og 1 million kr.

Danskere flytter ikke permanent til Bulgarien, men køber typisk en feriebolig til eget brug og som en investering. Køberne i Bulgarien er derfor en meget bred gruppe, som især går efter en økonomisk gevinst. At holde ferie i Bulgarien er dejligt, for klimaet er meget tilpas med omkring 30 grader. Landet er meget frodigt, fordi der er en vintersæson, og det er meget billigt at leve dernede.

Som køber i Bulgarien skal man se sig godt for og søge kvalificeret rådgivning. Det er også vigtigt at tænke langsigtet, hvis der er tale om en investering. Det er ikke sikkert, at man kan få fuld lejeindtægt de første år. Der forventes en stor udvikling i landet de kommende år, f.eks. skal lufthavnene udbygges meget, hvis de skal kunne håndtere det stigende antal turister.

Facts om Bulgarien

Befolkning: Ca. 8,3 millioner

Areal: 101.912 kvadratkilometer

Hovedstad: Sofia

Religion: Ortodokse kristne og muslimer

Sprog: Officielle sprog er bulgarsk

Valuta: Leva

Brasilien

Brasilien er samba, sand og sanselighed. Det er også fodbold, karneval og sommer året rundt. Det er drømmen Bounty-landet, hvor du kan dase dagen lang i en hængekøje. Og så er det sidste nye skud på bolig-stammen.

Drømmen om en bolig i Brasilien kan realiseres for priser, der starter ved 39.000 euro, det vil sige under 300.000 kr. For omkring 130.000 euro kan man få en møbleret luksus penthouselejlighed med garanteret havudsigt. I Brasilien er det muligt for udlændinge at eje jord, og alle handler tinglyses fra det tidspunkt hvor der handles. Det forventes, at priserne på boliger stiger med op til 50% inden for et års tid, så hvis man handler hurtigt, skulle der være mulighed for at gøre en god investering.

Rejsetiden til Brasilien er ca. 6 timer og selvom det er længere end til de sydeuropæiske lande, er det dog stadig til at overkomme.

Brasilien har gennem de seneste år oplevet en økonomisk fremgang. Landet har fået bugt med en høj inflation, hvilket har ført til faldende renter. Inflationen ligger nu på omkring 5 %. På grund af udenlandske investorer er aktiemarkedet steget markant det sidste år.

Facts om Brasilien

Befolkning: Ca. 165 millioner

Areal: 8.514.215 kvadratkilometer

Hovedstad: Brasilia

Religion: 75% af befolkningen i Brasilien bekender sig til den Romersk Katolske kirke, 14% er Protestanter.

Sprog: Portugisisk

Valuta: Real