En flok giraffer i baghaven, flodheste i det nærliggende vandhul, hushjælp der sørger for indkøb, rengøring og madlavning. Ingen boligskatter, superlave leveomkostninger, et forrygende klima - året rundt. Overraskende gode veje og anden infrastruktur samt en natur i verdensklasse.
Velkommen til det facinerende Sydafrika, der er ved at blive et nyt hit blandt danskere, der jagter bolig i udlandet.
Det er ikke kun relativt lave boligpriser, der nu lokker en del danskere til at investere i fast ejendom så langt væk som i Sydafrika.
Dagligvarer - herunder også benzin, strøm og vand - er uhyre billigt, og for mange især ældre mennesker er et stort trækplaster også, at man på grund af landets høje arbejdsløshed og lave lønninger kan hyre tjenestefolk i Sydafrika for bare 1.200 rand om måneden. Det svarer til godt og vel 1.000 kroner, hvorfor mange har både privat kok, havemand og tjenestepige.
Direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der en af Danmarks mest erfarne rådgiver inden for boligkøb i udlandet, venter, at Sydafrika bliver en magnet for danskere de kommende år.
»Vi får allerede nu en del forespørgsler om Sydafrika. Interessen er endnu ikke lige så stor som for eksempelvis Thailand, men den vokser kraftigt. Landet er meget interessant, især for folk med store formuer i selskabsform på grund af lave skatter,« siger Michael Nielsen.
Han tilføjer, at udlændinge frit og uden problemer kan købe og eje fast ejendom i Sydafrika, og uden for de store byer er der ingen boligskatter - overhovedet.
Jan Larsen, der står bag portalen »udvandrerne.dk«, vurderer også, at danskere er ved at få øjnene op for det sydlige Afrika.
»Det kan sagtens gå hen og blive et nyt Thailand. Der er en tendens til, at danskerne søger mod lande, der er længere og længere væk, og de, der ytrer sig om Sydafrika, er meget begejstrede.«
Han peger på, at Sydafrika udgør det optimale vejrmæssige match med Danmark, sådan at man kan bo ude fra oktober til marts, og så tage hjem til det danske forår i april.
Som nogle af de første er Jørgen Nielsen sammen med sin søn, Søren Nielsen, lige nu ved at sælge 154 byggegrunde til især danskere i Hoedspruit, der ligger omkring 400 kilometer nord for Johannesburg. »Blyde Wild Life Estate« hedder projektet, hvor 19 danskere allerede har købt bolig.
Hoedspruit er en lille »bushtown,« der er inde i en rivende udvikling. Byen har både skole, hospital, tandlæger og masser af gode indkøbsmuligheder, og både folketal og boligpriser er i hastig vækst i området.
Byen ligger mellem nogle af verdens største seværdigheder. Der er godt og vel én times kørsel til den verdensberømte Kryger Nationalpark - et af verdens største vildtreservater. Den statsejede del af parken er på størrelse med Jylland, og i det kuperede buskadsklædte terræn og på de åbne savanner kan man lidt held opleve »The Big 5«: elefant, løve, bøffel, leopard og næsehorn.
Draken-bjergene mod vest er en anden af områdets store attraktioner. Her skærer den godt 60 km lange Blyde River Canyon sig gennem landskabet og præsenterer den ene storslåede udsigt efter den anden. Det er en af de helt store naturoplevelser i Sydafrika.
»Halvdelen af køberne i dette område er lidt ældre ægtepar, der er ved at gå på pension. De planlægger at bo hernede i sommerhalvåret, mens det er vinter i Danmark. Den anden halvdel har købt med investering og udlejning for øje, eftersom boligpriserne i Sydafrika fortsat er yderst rimelige,« siger Jørgen Nielsen.
En 4.000 kvadratmeter stor grund i området koster 525.000 kroner, og huse på 120 kvadratmeter med pool, aircondition og alle moderne faciliteter - herunder også adgang til Internet - sælges for omkring én million kroner. For den sum får man solide murede huse med stråtag i afrikansk stil med masser af store udendørs terrasser. Området er indhegnet og bemandet 24 timer i døgnet med et privat vagtværn, som sørger for, at sikkerheden er i top.
Andre udenlandske projekter er også til salg i området, og her er priserne nogenlunde på samme niveau.
Køber man grund i Blyde Wild Life Estate, bliver man medejer af et 900 tønder land stort fællesareal, der har en righoldig dyrebestand med blandt andet giraffer, flodheste og masser af hjortevildt. Jagt på området er ikke tilladt, men fisk må fanges i floden, og der skal også opføres et fitnesscenter og en squashbane. En stor fælles pool og et fælles klubhus med restaurant er allerede åbnet.
»Safariture og fantastiske jagtmuligheder er der til overflod i dette område,« fortæller Jørgen Nielsen.
Mange forbinder Sydafrika med kriminalitet, vold, mord og usikre forhold. Og det er egentlig lidt synd, fremhæver Jørgen Nielsen.
»Det er især de store byer, der har problemer. Andre steder er der kommet mere styr på sagerne de senere år. Sydafrika er ikke længere mere usikkert end så mange andre steder.«
Den lokale politichef i Hoedspruit oplyser da også, at der er meget lidt berigelseskriminalitet i det lokale område, ligesom vold og drab er yderst sjældne.
»Sydafrika lever i stigende omfang af turisme og vil gerne af med det dårlige ry, at landet er farligt. Derfor er politistyrken blevet udvidet med 50 procent på landsplan siden 2002. Der er i dag meget mere synligt politi på veje og i byer, og det har haft en stor positiv udvikling,« siger Jørgen Nielsen.
En af de danske familier, der netop har købt bolig i området, er Anders og Karen Nordtorp.
»Vi har købt to grunde og vil bygge hus på dem begge. Det ene hus skal vi selv bo i, det andet skal lejes ud. Vi holder meget af dette område og især af klimaet. Men de lave skatter og mange muligheder for at spille golf og tage på udflugter i naturen spiler også ind,« siger Anders Nordtorp, der har handlet med ejendomme i flere år.
Han anslår, at der let kan trækkes en leje på mellem 5.000 og 6.000 kroner hjem om ugen i højsæsonen.
Vejene i området er overraskende gode, og trafikken forbavsende lille. Man kan køre i hele og halv timer - stort set uden at møde andet end et par andre biler. Hele provinsen er på størrelse med Frankrig, men med bare seks millioner indbyggere. Så befolkningstætheden er lille.
Der er risiko for at få malaria i Sydafrika, men ikke i samme grad som i mange andre afrikanske lande. AIDS er tillige et stort problem - især for den lokale befolkning, hvoraf op mod 40 procent menes at have HIV eller AIDS. Af samme grund er levealderen ekstremt lav efter danske forhold. Som både turist og indbygger gælder det desuden om ikke at blive bidt af skorpioner, slager, kæmpe-edderkopper, og masser af andre farlige dyr. Ude i bushen kan man dårligt færdes uden guide, så farligt er det.
Med til at gøre Sydafrika interessant er som nævnt lave skatter og leveomkostninger. Benzin koster fem kroner per liter, biler en tredjedel af det danske niveau. Man kan også leje sig frem, og det koster omkring 2.000 kroner om ugen for en mellemklassebil med fri kilometer.
Et stort måltid mad på restaurant koster en fjerdedel af prisen i Danmark, og mange dagligvarer koster det halve eller mindre endnu. »På mange måder er det hele som i Spanien for 20 eller måske 30 år siden,« siger Jan Larsen fra »udvandrerne.dk«.
Flybilletterne fra Danmark er dog fortsat ret pebrede i sammenligning med flyvninger til eksempelvis Thailand eller USA. Op mod 8.000-10.000 kroner skal man som minimum regne med for tiden. Det tager samtidig også dræbende lang tid at komme frem og tilbage med mellemlandinger i enten Paris, Frankfurt eller London. Til gengæld er der ingen tidsforskel i forhold til Danmark.
»De fleste, der skal til dette område, vælger at flyve til Johannesburg og så leje en bil,« siger Jørgen Nielsen.