BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BYHUSE, FERIEBOLIGER, RÆKKEHUSE

Thailand lokker med billige boliger

Flag ARTIKEL 20-11-06 ~3 minutters læsning · 602 ord

Danskerne har fået øjnene op for Thailand, når det kommer til boligkøb. På hjemmesiden http://www.udvandrerne.dk, der henvender sig til danskere med udlængsel, taler statistikken sit tydelige sprog. Thailand er det land uden for Europa, danskerne er mest interesserede i vide mere om, når det kommer til boliginvestering.

Tallet kommer ikke bag på ejendomsmæglerfirmaet BoInvest, der i flere år har mærket den stigende interesse for det fjerntliggende land.

»Da vi startede med at sælge boliger for nogle år siden, havde vi mest fokus på de nære områder i Europa. Men vi kunne mærke en stigende efterspørgsel efter at købe bolig særligt i Thailand. Danskerne har jo rejst dertil igennem mange år, og mange føler sig rimelig trygge ved landet,« fortæller ejendomsmægler Lars Røgeberg, der ugentligt får omkring 10-15 henvendelser om boligkøb i landet.

Ifølge både ejendomsmægler i BoInvest og Niels Seeberg, som også sælger boliger i Thailand, skyldes den stigende interesse flere ting. I for eksempel Spanien, Frankrig og Italien kræver det flere millioner kroner på lommen at få bare en mindre bolig, hvorimod man for samme sum penge kan komme meget længere i Thailand.

»Priserne starter ved 300.000-400.000 kroner. For de penge kan man få et mindre, brugt byhus eller rækkehus i nærheden af vandet i Hua Hin. Går man efter strand og havudsigt, koster en lille lejlighed omkring 600.000-700.000 kroner, mens de store lejligheder koster op til 3,5 million kroner. Men så er der også stor terrasse og swimmingpool på taget,« fortæller Niels Seeberg fra firmaet Thomsenseeberg.com.

Det der dog ikke kun boligpriserne, der lokker danskerne til at investere i fast ejendom i Thailand. Leveomkostningerne er cirka seks gange lavere end i Danmark, hvilket gælder lige fra madvarer til tandlægebesøg. En anden fordel ved at leve på thailandsk er, at barometeret i visse dele af landet står på godt vejr året rundt.

»Vi har valgt at sælge boliger i Hua Hin, fordi klimaet her er godt året rundt, omkring 30 grader om sommeren og 25 grader om vinteren. Og så har vi ingen regntid som i andre områder. Derudover er det en fordel, at kongen bor her, så der er gode forhold på alle planer,« siger Niels Seeberg, der har solgt omkring 20 boliger til danskere, siden han startede firmaet for nogle år siden.

Hans kundegruppe er typisk økonomisk velfunderet, på vej til pensionsalderen, og flere har tidligere købt ejendom i udlandet.

BoInvest melder om en mere spredt skare af købere, men fælles for dem alle er, at de ønsker at opholde sig væk fra Danmark i længere perioder ad gangen. Det skyldes dels, at flybilletten fra Danmark koster mellem 7.000-9.000 kroner, dels at det tager et par dage at komme sig over jetlag efter den lange rejse.

Der er dog ikke kun rejsetid og -udgifter til forskel fra at handle i Thailand og i for eksempel Spanien. I Thailand er det ikke er muligt for udlændinge at eje jord i landet, og derfor kræver det en tur til advokaten, der hjælper udlændinge med at oprette et firma med thailandske aktionærer. Da thailænderne fraskriver sig enhver juridisk ret til medbestemmelse afholder det, ifølge de to ejendomsmæglere, dog kun de færreste i at investere. Og interessen for boligkøb er heller ikke blevet rystet af kuppet i september, hvor den tidligere premiereminister blev vippet af tronen og en ny, midlertidig regering blev indsat.

»Lige efter kuppet var der en død periode på omkring tre uger, hvor folk lige så markedet an. Men nu er det tilbage i samme leje som før, og den samme melding har vi fået fra Hua Hins største ejendomsmæglere, Siam Property, der primært sælger til englændere,« siger Niels Seeberg.