BOLIG, PRAKTISK, GRUNDE, JORD, NYBYGGERI

Chile som det andet hjem

Flag ARTIKEL 12-11-06 ~4 minutters læsning · 663 ord

Hver morgen, når Alexandra og Johan Frölich vågner op i deres hus i Chile, nyder de udsigten til bjergene, vulkanen Villarrica og deres egen 70.000 kvadratmeter store grund med tilhørende flod. Omgivelserne er en fantastisk kontrast til deres danske bolig på en villavej i Nordsjælland, hvor de bor det meste af året med børnene Milla på tre år og Clara på et år. Deres »sommerhus« bruger de i længere perioder, da parret har fleksible jobs.

Særligt for dansk gifte Alexandra Frölich betyder boligen på de fjerntliggende breddegrader meget, for hun er halvt chilener og har en tilknytning til landet, hvor hendes mor kommer fra.

»Alexandra er delvist opvokset i Danmark, hvor hendes mor bor, og vi mødtes her. I 2000 blev vi gift og holdt en del ferier i landet efterfølgende. Her fandt vi ud af, at vi gerne ville købe en grund i den by, hvor hendes mor har et hus, og selv bygge. Vi gik derfor i gang med at lede og så omkring 15 grunde,« fortæller Johan Frölich.

»Da vi kom ud til grunden med ejendomsmægleren, var det umuligt at komme til at se den ordentligt, for den var fuldstændig tilgroet. Det var også en del køer, der gik og græssede. Vi var faktisk lige ved at gå igen, men så kæmpede vi os op på et højt sted, og da vi vendte os om og så udsigten, besluttede vi os til at købe grunden for 200.000 kroner.«

Da parret kom tilbage til Danmark, kontaktede de en af deres venner, som læste på arkitektskolen. Han hjalp dem i første omgang med at tegne nogle skitser af huset ud fra parrets ønsker. Senere kom arkitekt Per Hovmøller Klemmensen på banen. Ham kendte de, fordi han havde tegnet et sommerhus til en af deres venner.

»Vi ville have et anderledes hus med det hele: walk in closet og en privatafdeling til os med soveværelse og badeværelse med boblebad. Og så havde vi et ønske om nogle runde hjørner, men arkitekten talte os fra det, fordi han mente, der derved ville komme for mange døde kvadratmeter,« siger Johan Frölich.

Sammen kom de frem til et hus med stort køkken-alrum, spisestue, stue i forskudt plan og en separat afdeling med sove- og badeværelse med boblebad samt ekstra værelser til både børn og gæster. Planen var umiddelbart at bygge cirka 200 kvadratmeter, men det landede på 300 kvadratmeter.

Fra tegning til realiseret hus var der dog et stykke vej. Alt i alt har det taget tre år at få bygget drømmehuset, og undervejs gik en del ting galt mellem bygherrerne og de chilenske håndværkere. Det var med andre ord svært at styre en byggeplads med kun ét besøg af den danske arkitekt og uden selv at være der hele tiden. For entreprenøren tog nogle selvstændige beslutninger, fordi der ikke var nogen til at holde snor i, om huset nu også blev bygget som aftalt, og hans dispositioner faldt ikke altid i god jord hos bygherrerne.

»Han lavede blandt andet udhænget helt anderledes end på tegningerne, det blev større og spidst, for det syntes han var pænt. Men vi forsøgte at finde det positive i det negative, og vi er også blevet virkelig glade for huset. Det er fedt med så meget plads, swimmingpoolen og alle glaspartierne og terrasserne, så vi kan nyde udsigten både, når vi er inde og ude,« siger husejeren.

Selvom familien har masser af plads at boltre sig på, fik de dog efterfølgende også bygget et gæstehus på omkring 85 kvadratmeter. Det skete efter, at familien på 15 personer i alt havde været på besøg. Her blev det alligevel lidt for trangt for husejerne.

Johan Frölich har selv tegnet gæstehuset, og igen var byggeprocessen ret stressende, både fordi han ikke kunne være på byggepladsen hele tiden, men også fordi byggebranchen er meget anderledes i Chile end i Danmark:

»I Chile kan håndværkere det hele. VVS-manden er for eksempel også blikkenslager, så huset ville næppe blive godkendt til bolig i Danmark,« siger han.