BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER

En investering i solskin

Flag ARTIKEL 21-05-06 ~5 minutters læsning · 876 ord

Boliger er der nok af på kysten Costa Blanca ved Alicante i Spanien. I en bred bræmme langs kysten er jorden spækket med huse, rækkehuse og lejligheder i et så stort omfang, at det kan være svært at finde en grøn plet på landkortet.

Boligerne ligger som små individuelle byer med stort set identiske huse. Disse store komplekser, der ofte har enten individuelle eller fælles swimmingpool, er populære hos danskere. Mange foretrækker nemlig at flytte ind på nye kvadratmeter, der ikke kræver istandsættelse de næste mange år. Hvis det kniber med de spanske gloser, er denne boform også idéel. For der er ofte en stor procentdel udlændinge repræsenteret, og så kan alle i øvrigt glæde sig over, at priserne er steget meget over de sidste år. Den gode nyhed for potentielle boligejere er dog, at priserne på det senest har holdt lidt »siesta«.

»Priserne er steget stødt over de sidste mange år, men hvor de tidligere steg med omkring 20-25 pct. om året, ligger det nu på cirka 8-10 pct. Langt størstedelen af køberne er fra England, men der er også mange skandinaver,« forklarer Mie Jensen fra ejendomsmæglerfirmaet, Atlas.

De typiske danske købere, Atlas møder, er fra 45 år og opefter og mange har den tidshorisont, at de gerne vil investere i en feriebolig, som de på sigt kan bruge, når de går på efterløn eller pension. De fleste kommer fra Sjælland, hvor mange har særligt store friværdier i deres huse.

»Fælles for vores kunder er, at de gerne vil bo et sted, hvor de kan gå til stranden eller, hvor der er adgang til en swimmingpool. For mange har mindre børn eller børnebørn. Det er også populært at bo i en rimelig afstand til barer og restauranter, men det afhænger af, om folk skal bo der hele året eller kun skal bruge boligen i ferierne,« forklarer ejendomsmægleren.

Nogle drømmer om at bo i nærheden af en golfbane, og her går de ikke forgæves. For landet byder på golf-resorts, eller mini-byer, der er bygget op omkring en golfbane. Her er alt, hvad der skal være, både indkøbsmuligheder, restauranter, lægehuse, apoteker og meget mere. Det er dog en knap så populær boform for danskerne som for andre udlændinge, lyder meldingen fra ejendomsmægleren.

»Ofte er holdningen, at det er for meget med golf morgen, middag og aften - folk vil hellere bo et andet sted og køre til greenen,« siger hun.

På boligrundtur

Mens kunderne tøver med at investere i golf-boliger er de til gengæld friske på at skrive under på en bolig, der endnu ikke er opført. At udbudet af byggeprojekter også er stort, vidner de mange kraner i området om. Her kan interesserede næsten altid se en prøvelejlighed. På den måde kan køberen få en god fornemmelse af, hvordan det færdige resultat bliver, når de besigtiger projektet.

Mange af de danskere, Mie Jensen sælger boliger til, kommer på en besigtigelsestur fra søndag til torsdag eller fra torsdag til søndag. De bliver hentet i lufthavnen, installeret på et af firmaets egne hoteller og kørt rundt for at se på boliger både formiddag og eftermiddag, mens de er i området.

»Vi tager udgangspunkt i den prisramme og type bolig, folk har udtrykt ønske om. Men mange kender ikke Costa Blanca på forhånd, og når de ser boligerne sadler de ofte om. Enten vil de have mere fred og ro, eller også er det omvendt,« fortæller Mie Jensen.

Prismæssigt ligger boligerne fra 750.000 kroner for en tre-værelses lejlighed 10-12 kilometer inde i landet til minimum 1 million kroner for et 60-70 kvadratmeter stort rækkehus tre-fire kilometer fra vandet. Et selvstændigt hus ved havet koster omkring to millioner kroner.

»Det er priser, som almindelige mennesker har råd til, og vi mærker en stigende interesse. For i dag er der intet usædvanligt i at købe hus uden for Danmark - om det er Blokhus eller Spanien gør ikke den store forskel,« siger Mie Jensen.

Når kunderne først har investeret i spanske mursten behøver de, ifølge ejendomsmægleren, ikke at kede sig. Der er masser af golfklubber, pétanque, tennis, stavgang, bridgeklubber, husmoderforeninger og meget mere. Og desuden går kommunen meget op i, at alle udlændingene bliver integreret, så de tilbyder gratis spanskundervisning.

»Bare man kan en lille bitte smule spansk, bliver spanierne lykkelige,« siger Mie Jensen, der selv har boet i landet i over ti år - og ikke har planer om at vende tilbage til kulden.

Om Costa Blanca

Costa Blanca ligger på Middelhavskysten og strækker sig fra byen Denia til Torrevieja med Alicante i midten som største by. Med mere end 320 solskinsdage om året har Costa Blanca det bedste klima i middelhavsområdet, hvilket betyder, at det er behageligt at bade i havet det meste af året. WHO anser kystbyen, Torrevieja, med sine to saltsøer, som et af de sundeste områder i verden at leve i.

Costa Blanca har et varieret landskab med bjerge og dale, hvor der vokser palmer, oliventræer, citron- og appelsintræer.

Der findes et stort udbud af fritidsaktiviteter. Det er muligt, at dykke, surfe fra områdets mange gode badestrande, alternativt kan man spille tennis eller golf på en af områdets omkring 20 golfbaner. Alternativet er at tage en udflugt til de mange historiske byer som for eksempel havnebyen Cartagena, Murcia, Alicante, Orihuela eller Elche med Europas største palmeskov.