BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG

Sydfrankrig er andet og mere end Nice

Flag ARTIKEL 14-05-06 ~3 minutters læsning · 621 ord

I takt med at boligpriserne er steget i det mest populære sydfranske område omkring Nice, har en del danskere fået øjnene op for Montpellier, hvor der skal knap så mange penge op ad lommen for at blive boligejer. Nærmere betegnet er der mindst 30 pct. at spare. Byen ligger ved kysten mellem Marseilles og Spanien og har meget at byde på for danskere med hang til sol, strand, franske gloser og madvarer.

»Fordelen ved Montpellier er, at byen ligger ti minutters kørsel fra vandet med mange forskellige slags strande, som er knap så trange som andre steder på kysten. Samtidig er byen kulturel og kosmopolitisk. Det er en stor universitetsby, hvor der også ligger en del forskningscentre, som trækker udlændinge til, og det giver en international stemning,« forklarer ejendomsmægler Karin Girard fra Pluriel-Immobilier.

Hun er fransk gift og startede med at sælge boliger i området for over ti år siden. I starten primært til franskmænd, men over de sidste tre år, har hun oplevet en stor interesse fra danskere, som nu udgør omkring 30 pct. af hendes kunder. Og tallet stigende. For nylig havde hun en stand på en af de danske messer for folk, der drømmer om at købe ferie- eller fast bolig i udlandet, og nu er kalenderen godt booket op med aftaler om at vise købelystne danskere rundt i omegnen. De ankommer med flyet direkte fra København. I vinter- og forårsperioden kun på et mindre antal ugentlige afgange, mens flyene letter og lander næsten alle ugens dage, når kalenderen står på højsommer.

»Mange af mine kunder er unge familier, der gerne vil have ferielejligheder ved vandet og i en beboelse, hvor der også er swimmingpool. Men franskmændene vil enten have strand eller swimmingpool, og derfor er det svært for mig at opfylde deres ønsker på den front,« forklarer ejendomsmægleren.

Hun møder dog også en del danskere, som sætter kultur øverst på ønskelisten og derfor går efter bylejligheder. Her starter priserne fra minimum 90.000 euro for en et-værelses lejlighed - et såkaldt studio - på cirka 30 kvadratmeter. Hertil skal lægges omkring 50.000 euro, hvis samme lejlighed ligger i en af områdets mange strandbyer med udsigt til vandet. For en større lejlighed i en ældre byejendom på omkring 150 kvadratmeter er prisen omkring 400.000 euros. Hertil skal dog lægges mellem 50-100.000 euro til istandsættelse.

»Jeg har også en del kunder, som skipper alt i Danmark og flytter permanent hertil, når de er gået på pension. Heraf er der en del jyder,« lyder meldingen fra Karin Girard.

Og uanset om der er tale om familier eller pensionister, er der ingen fare for, at de kommer til at kede sig, hvis de forstår at udnytte regionens fritidstilbud og natur. Til de sportsinteresserede er der golfbaner, tennisklubber, fitnesscentre og om vinteren skøjtebaner. Typen der holder af at vandre kan få lysten styret ved at tage til bjergene i baglandet, mens de cykelglade kan leje cykler og køre langs kysten ad en cykelsti. Hesteglade kan glæde sig over et stort udbud af hesteridning i området la Camargues, der ligger omkring 25 kilometer fra Montpellier. Og skulle det ske, at der er brug for luftforandring, er der også gode muligheder inden for rækkevidde.

»Det tager lidt over tre timer med TGV-toget at komme til Paris og omkring to en halv time at komme til Spanien herfra,« siger Karin Girard, der ofte lærer nyt af sine kunder.

Mange af køberne er kommet på ferie i området gennem mange år og kender det bedre, end hun gør. Så mange gange fortæller de om små, smukke landsbyer eller aktiviteter, ejendomsmægleen aldrig har hørt om. At hun vil komme på forkant med udforskning af området foreløbig, er der intet der tyder på med den stigende interesse for boliger.