BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER, RÆKKEHUSE

Boligkup i Florida

Flag ARTIKEL 02-03-08 ~3 minutters læsning · 620 ord

Køb et nybygget rækkehus i fantastiske Florida på 112 kvadratmeter og egen pool. Tilmed i et lukket resortområde, hvor der er vagt døgnet rundt, for bare 1,2 millioner kr.

Det er knap 11.000 kroner per kvadratmeter, hvilket er langt under dansk, fransk eller spansk niveau, og huset kan nemt lejes ud store dele af året.

Direktør John Andersen fra firmaet Sunshine World fortæller, at danskernes interesse for at købe bolig i USA er blusset voldsomt op inden for det sidste år i takt med, at både dollar og amerikanske boligpriser er faldet i rask tempo.

»Vi får mange henvendelser. Det er bare skønt at læse avis i disse dage, hvor der dagligt står om dollarens fald,« siger John Andersen.

De fleste danskere køber bolig i USA for at bruge det selv i seks måske ti uger om året. Resten af tiden lejes det ud.

Udlejningen er sat nøje i system i USA og sker forholdsvis nemt i Florida, der lokker med nogle af verdens største turistattraktioner, blandt andet Disney World, Universal Studios og SeaWorld, for slet ikke at snakke om gigantiske indkøbscentre i verdensklasse og første klasses golfbaner.

Så potentialet for udlejning er enormt i området omkring Orlando, der besøges af over 60 millioner turister årligt.

»Udlejning i 30 uger af året er realistisk. Er der tale om et rækkehus med plads til en familie, er lejepriserne på mellem 130 og 190 dollar i døgnet, alt efter om det er høj- eller lavsæson,« siger John Andersen.

Det svarer til mellem 650 og 950 kroner per døgn eller mere end 4.000 kroner for én uge. Udlejningsfirmaet skal typisk have 20 procent af lejeindtægter for at ordne det hele, men en del lejer også deres boliger ud privat til venner eller kolleger på store arbejdspladser.

Pool med i købet

Der er boligskatter i USA, som udgør er omkring én procent om året af boligens pris, og på et rækkehus med et tilknyttet fællesområde, skal der typisk betales 750 dollar i fællesudgifter i kvartalet, eller omkring 1.250 kr. per måned.

At boligpriserne i USA falder yderligere kan bestemt ikke udelukkes. Af samme grund er amerikanerne lige nu meget tilbageholdende med at købe ny bolig.

»Men udlændinge køber op i stor stil. Englændere og mange andre europæere er der flere af i Florida end set længe. Samtidig er der kommet en ny tendens, hvor man får lidt ekstra med til boligen i stedet for at sætte prisen ned. Det kan eksempelvis være en pool,« siger John Andersen, der afviser, at man på egen hånd kan købe bolig billigere, end han tilbyder gennem firmaet Sunshine World.

»Jeg får mit salær, og yder samtidig en garanti for, at alt går til på rette vis. Men vi sælger ikke boligerne dyrere, end de lokale mæglere i USA,« siger John Andersen.

Billige biler

Ud over gode og billige boliger frister USA selvsagt også med superbillige biler og benzin, der koster mindre end det halve en prisen herhjemme. Én gallon, der svarer til 3,8 liter, koster lige for tiden lige over tre dollar i USA. Det svarer til en literpris på godt og vel fire kroner, mens der hjemme lige nu skal betales mere end ti kroner.

Store seks eller otte cylindrede flydere koster efter dansk målestok nærmest en slik i USA, og leveomkostningerne er generelt også betydeligt lavere end herhjemme.

De huse, der lige nu er til salg i BellaVida Resort i Orlando, består af flere typer arkitekttegnede byhuse og villaer med egen pool. Boligerne er fra 112 til 313 kvadratmeter. Alle villaer har garager enkelt eller dobbelt med direkte adgang til huset.

Resortet har 24 timers portvagt og stort fælles klubhus med mange faciliteter blandt andet fitness, fællesrum, bar, internetcafe, bemandet reception og et stort fælles pool-område.