Danskerne har for alvor fået øjnene op for at investere i udenlandske mursten. Og interessen bliver ikke mindre fremover, forudsiger Anders Bjerre fra Instituttet for Fremtidsforskning.
»Den generelt øgede velstand, de store friværdier i danskernes huse og de relativt lave flypriser betyder, at mange har råd til at købe et hus i udlandet. Enten som feriebolig eller til permanent opholdssted,« siger Anders Bjerre.
Men også det faktum, at mange unge har rejst en del - for eksempel studeret eller arbejdet i udlandet i en periode og skabt sig et internationalt netværk - betyder, at barrieren til udlandet synes mindre. Både kulturelt og sprogligt.
»Det ligger ikke den yngre generation fjernt at købe en bolig både i og uden for Europa. Det er en stor forskel fra for bare 50 år siden, hvor selv Italien syntes meget fremmedartet,« mener forskeren, der de seneste år har beskæftiget sig med boligmarkedet i og uden for landets grænser.
I mange år har Spanien og Frankrig stået øverst på danskernes hitliste over foretrukne steder at investere i bolig. Sydeuropa hitter stadig. Men at nye boligmarkeder har meldt sig på banen, konstaterer også Sven K. Källström, der arrangerer en stor messe for boligkøb i udlandet på SAS Radison i København i næste weekend, 28.-29. oktober.
»Jeg regner med, at der kommer omkring 3.000 besøgende, og heraf vil halvdelen nok være interesseret i Spanien og Frankrig. Den anden halvdel vil kigge efter bolig i Tyrkiet, Thailand, Sydafrika, Bulgarien og i de andre lande, som er repræsenteret,« fortæller messe-arrangøren fra Fair Media.
Han taler her om Italien, Cypern, Brasilien, Kroatien, Portugal, Den Dominikanske Republik og Grækenland. Årsagen til, at mange kigger efter bolig i disse lande, er naturligvis, at priserne er meget lavere end i Sydeuropa, hvor priserne er steget en del de senere år. Samtidig besidder de »nye« markeder mange af de samme kvaliteter som de »gamle« med hensyn til klima og natur. Landene synes heller ikke så fremmede i takt med, at rejseaktiviteten - særligt for den unge generation - stiger. Men selv om mange føler, at disse destinationer er trygge og velkendte, bør købere af ejendomme i disse lande være på vagt, mener Sven K. Källström, der har skrevet flere bøger om emnet.
»I Tyrkiet findes der for eksempel ingen byggefirmaer, der vil give bankgaranti, og i Thailand kan man ikke få et skøde, som danskerne er vant til. Her lejer man i princippet boligen i 30 år med mulighed for forlængelse flere gange. Og i disse lande, og andre lande uden for EU, er det ekstra vigtigt at alliere sig med en lokal, der taler sproget, og som man har tillid til. Det gælder om at sikre sig så godt som muligt,« siger han og tilføjer:
»Det er en af grundene til, at danskerne til stadighed vil efterspørge boliger i Spanien og Frankrig, hvor EU-reglerne har gjort det lettere og tryggere at skrive under på en slutseddel. At disse lande samtidig er vant til at tage imod danskere og ofte kan tilbyde mange faciliteter, tæller også på plussiden for mange.«
Så umiddelbart er der ingen tegn på, at danskernes udlængsel skulle blive mindre. Det skulle da lige være, hvis flypriserne stiger drastisk, mener Anders Bjerre.
»Hvis politikerne tager klimatruslen alvorligt, lægger de muligvis store afgifter på flybenzin, og det vil betyde noget for, om danskerne investerer i en bolig. Men kun, hvis den ligger langt væk, og flyprisen bliver flerdoblet. En prisstigning på et par tusinde kroner eller tre på en flybillet til Spanien, mener jeg ikke vil ændre synderligt på efterspørgslen efter boliger,« siger fremtidsforskeren.