BOLIG, KØB, SALG

Italiens romantiske riviera

Flag ARTIKEL 24-09-06 ~4 minutters læsning · 841 ord

Fiskeren maler sin båd i bunden, mens hans venner tusser rundt og piller ved de andre både. Rapallo var engang et driftigt fiskerleje, i dag er bådene mest en hobby.

»Der er ikke mange penge i fiskeriet i dag,« forklarer Alberto, som i dag er pensioneret.

Den lille by med farvestrålende huse og smalle gader ligger på den italienske riviera, der som den franske riviera smyger sig elegant langs middelhavet. Regionen har altid været et populært turistmål på grund af kombinationen af det vilde landskab med farvestrålende blomster, pinjetræer og et azurblåt hav. De farvestrålende huse og blandingen af middelalderbygninger og de firkantede 1900-tals huse med udvendige freskoer.

Klimaet minder mere om de mere sydlige egne af støvlelandet, som også har påvirket Liguriens køkken, fordi det ganske enkelt er muligt at producere en lang række produkter, som man ellers kun finder længere mod syd. Regionens køkken er derfor spækket med friske citroner, tomater, pinjekerner og ikke mindst basilikum, som bruges til den verdensberømte Pesto Genovese - knust basilikum, pinjekærner, parmesanost og olivenolie.

Regionen er delt op i to. Den vestlige riviera strækker sig fra Columbus’ fødeby, Genova, til den franske grænse, mens den østlige bugter sig fra Genova til Toscana.

Rapallo ligger på den østlige, som er den smukkeste og mest uberørte af de to kyststrækninger. Lyder navnet bekendt, skyldes det, at byen har været vært for nogle af verdens vigtigste topmøder - blandt andet da Sovjetunionen og Tyskland i 1922 forhandlede sig frem til gensidigt ikke at kræve erstatning for krigsskaderne.

I dag bor der 20.000 mennesker i det lille hyggelige centrum. Der er flere luksushoteller, men ellers er Rapallo en livlig by, hvor folk, inden arbejdsdagen begynder, mødes på de lokale barer for at drikke morgenkaffe.

Ifølge en af Italiens største boligformidlingskæder, Tecnocasa, er Rapallo et godt bud på en idyllisk ferieby, hvor man stadig kan købe en bolig uden at være mangemillionær.

»Byen ligger ud til vandet, oser af charme og er nær flere af kystens VIP-steder,« siger Gianni Scaccianoce, som er Tecnocasas agent i Ligurien.

For en lejlighed i den dyre ende ligger kvadratmeterprisen ifølge Gianni Scaccianoce på mellem 3.000 og 3.500 euro (ca. 22.500-26.000 kr.). Kan man derimod stille sig tilfreds med en almindelig lejlighed uden havudsigt, kan man også finde noget til 2.000 euro (ca. 15.000 kr.) per kvadratmeter.

»Men så skal man nok også regne med nogle forbedringer og leve med, at gulvene er gamle klinker, og at væggene har brug for en omgang,« forklarer han.

Nybyggeri kommer derimod snildt op mod 4.000 euro per kvadratmeter.

Køber man bolig i Rapallo er man tæt på Cinque Terre - fem små fiskerlejer, hvor de farvede huse står som små juveler på klipperne. Flere af dem er nærmest umulige at nå i bil. Man kan enten sejle eller gå på stierne mellem byerne og samtidig nyde det storslåede landskab.

Man får dog også fornemmelsen af at gå rundt i et overrendt friluftsmuseum, da bygningerne stort set kun bliver brugt til hoteller og restauranter.

Her er priserne selvsagt også skruet helt i top. Ligesom man skal være ved muffen for at købe kvadratmeter i det eksklusive Portofino. En øl koster gerne ti euro (75 kroner), og kvadratmeterprisen sniger sig nemt op omkring 10.000 euro. Til gengæld har man udsigt til store yachts og kendte fra både ind-og udland.

Rivieraen mod vest er mindre idyllisk, men der er til gengæld mere plads. Derfor ligner strandene i de mange hyggelig badebyer i højsæsonen ofte fluepapir - til gengæld er de små perler udenfor sæsonen Her finder man smukke middelalderbyer, som f.eks. Noli med små farvede huse og pladser, hvor byens ældre finder skygge under træerne i eftermiddagsheden. Eller den lille badeby Albisola, hvor den danske maler Asger Jorn boede i mange år.

Byen, som er kendt for sin særprægede keramik, begejstrede maleren så meget at han her købte et hus, som i dag er i byens eje.

Byens to kilometerlange strandpromenade er udført i mosaik af anerkendte kunstnere fra hele verdenen, og også et af den danske kunstners værker er nedfældet.

På denne del af rivieraen svinger priserne meget. I området omkring Albisola er priserne høje, da byerne her ligger nær Torino, hvis borgere i mange år har foretrukket dette område til ferieboliger. Priserne falder derimod på strækningen nær Frankrig, forklarer Gianni Sciaccianoce:

»I området omkring feriebyen San Remo kan man faktisk godt finde noget til 1.800-2.000 euro (ca. 13.000-15.000 kr.) per kvadratmeter, selvom det måske er et af rivieraens smukkeste områder.«

Han forklarer, at der stadig er få udenlandske kunder, som henvender sig til Tecnocasa for at købe en boliger i Ligurien:

»Jeg kender ikke forklaringen og har ikke nogen bud, da området både kan konkurrere på pris og skønhed med for eksempel Toscana.«

Fiskerne i Rapallo har ikke noget imod, at udlændingene kommer til deres hjemby. Derimod ville de gerne sætte en mur op rundt om Milano, for at blive fri fra modebyens mange badegæster, som hver sommer valfarter til rivieraen.

»De opfører sig, som om de ejer den,« forklarer Alberto, men tilføjer:

»Resten skal være velkomne.«