BOLIG, GENERELT

Adelsboliger eller gamle stenhuse

Flag ARTIKEL 13-08-06 ~4 minutters læsning · 727 ord

De stejle bjerge bliver afløst af blødere bakker med vinstokke, efterhånden som man nærmer sig Lucca, mens cypresserne rejser sig side om side som pejlemærker i landskabet.

Det første man får øje på er murene, som blev bygget i 1600-tallet for at beskytte byen mod fjenderne fra Pisa og Firenze, og som stadig står intakt.

Det næste er tårnene, som stikker op i alle Luccas hjørner og kanter, de blev bygget af velhavende familier, der på den måde viste deres formue frem. Træder man ind gennem byportene, er man tilbage i deres tid. De snævre gader er lukkede for biler og scootere, så i stedet cykler byens borgere rundt, og børnene spiller frit fodbold på pladserne.

Lucca er stadig ikke overrendt af turister, men er populær blandt udlændinge, som leder efter en sommerbolig på grund af byens centrale beliggenhed mellem to internationale lufthavne, nær strand, skisportssteder og byer som Firenze og Siena.

Kalkmalerier og højt til loftet

I Luccas centrum begynder priserne på lejligheder ved 230.000 euro (1,7 mio.) for to værelser. Man skal ikke lade sig narre af, at trappetrin kan være skæve eller facaderne slidte. Lejlighederne er antikke og underlagt skrappe krav om, hvad man må gøre ved dem. Det betyder, at man kan komme til at bo som de rige adelsfamilier med kalkmalerier på væggene og højt til loftet eller som deres tjenestefolk - mere beskedent.

Hele byens have er bymuren, som bruges til at grille, spille musik eller slikke sol. Den er 4,2 km lang, og om morgenen er den fuld af kondiløbere og hundeluftere.

Lucca er også et tilflugtssted for nogle italienere, som f.eks. Claudio, der for nogle år siden flyttede fra trafiklarm og stress i Rom for at åbne et Bed & Breakfast indenfor Luccas bymure.

»Det handler om en anden livsstil,« forklarer han, mens han hælder kaffe op og tilføjer, at den er lavet med stor kærlighed.

Han er uddannet arkitekt, og som hobby restaurerer han gamle huse, som f.eks. hans eget, hvor to unge mænd er i gang med suiten, som under utallige overmalinger gemmer på et kalkmaleri.

Derudover, forklarer han, har Lucca et rigt kulturelt liv. Det var her Giacomo Puccini komponerede operaer som Madame Butterly og Turandot, ligesom byen i en periode husede violin-geniet Paganini. I dag er der sommeren over koncerter på Luccas pladser, teater og en operafestival.

»Det er svært at kede sig,« siger Claudio.

Idyl på bakketoppen

Lucca er egentlig ældre end Romerriget, men blev her en central by, fordi den forbandt to vigtige handelsveje, og byen voksede sig rig og betydningsfuld. Lucca er i dag stadig velhavende på grund af landbruget, handel og først og fremmest turismen.

Lucca er for mange turister en base, hvor der er kort til kysten og til byer som Firenze, Siena eller de mange hyggelige middelalderborge, som gør Toscana unik.

Ønsker man at bytte naboerne ud med vinranker og olivenlund, er en populær mulighed at købe rustikke stenhuse, som enten er sat i stand, eller som man selv kan gå i krig med.

Her ligger priserne på mellem 3.000 og 4.000 euro per kvadratmeter (ca. 22.000-30.000 kr.) for noget, som er restaureret.

Skal man under en million, må man enten købe noget og selv sætte det i stand eller op i nogle af de små forladte bjerglandsbyer. Her kan man få traditionelle stenhuse for ca. en million danske kroner inclusiv udsigt og fred og ro.

Gomitelli er et af de steder, hvor man kan få et lille hus med udsigt ud over bjergene og mærke brisen fra havet. Selvom der stort set kun er ældre mennesker og få familier tilbage, har byen to restauranter, og hver dag kommer brødvognen med friske varer. En bil er dog et must, så man kan handle større ind.

Gode investeringer

Elisabeth Hjorth er statsautoriseret ejendomsmægler med base i Lucca, og hun råder blandt andet folk til at købe noget, som kan være en god investering på længere sigt. Det vil typisk være en bolig, som kan lejes ud det meste af året.

»Her kan både en lækker bylejlighed eller et stenhus med udsigt være gode bud,« forklarer hun.

Priserne i Lucca-området hører ikke til blandt de billigste, men er stadig lavere end i Firenze og nærmeste omegn.

»Som så mange andre steder er priserne skudt i vejret, men her kan de stadig nå at stige en god portion endnu,« forklarer Elisabeth Hjorth.