BOLIG, GENERELT

Eksotiske lande suger danskerne til sig

Flag ARTIKEL 29-07-06 ~4 minutters læsning · 646 ord

Først var det Frankrig og Spanien, som fristede. Så blev det Italien, Grækenland, Portugal og Tyrkiet.

Men nu spreder dillen sig til langt mere eksotiske steder som Bulgarien, Ungarn, Kroatien, Ægypten, Marokko, Polen, Thailand, Brasilien, Montenegro, Ukraine og Sri Lanka - for blot at nævne nogle steder.

Danskerne søger længere og længere væk, når de køber feriebolig i udlandet, og det mærkes tydeligt hos portalen »sydbolig.dk«, hvor antallet af forespørgsler på ferieboliger i lande uden for EU vokser med ekspresfart.

»Bulgarien er der mest interesse for lige nu. Men vi får også mange henvendelser om masser af andre lande. Det er ikke længere alene Frankrig og Spanien, det hele drejer sig om. Danskerne søger længere og længere væk til steder, hvor priserne endnu er lave,« siger direktør for Sydbolig.dk, Nikolaj Kongerslev.

Samlet set skønnes langt over 50.000 danskere nu at eje en feriebolig i udlandet, og tallet stiger meget hastigt.

Dertil kommer en langt større gruppe på nok omkring 200.000 personer, som har forladt landet permanent, og som bor i Frankrig, Spanien eller andre steder det meste af året.

Det skønner Jan Larsen, som står bag »Udvandrerne.dk,« hvorpå interessen for at diskutere boligkøb i udlandet er vokset med ekspresfart de senere år.

Sidste år oplyste bare 8.054 danskere på deres selvangivelse, at de ejer en bolig i udlandet, som der skal betales skat af. Men det tal vurderer flere eksperter på området er alt for lavt.

»Alene i Tyrkiet menes 6.000 danskere at have købt en bolig, og i Sverige har 10.000 danskere en ødegård,« siger Jan Larsen.

Men det stor boom i disse år sker i helt nye lande som Bulgarien, Polen, Thailand og Marokko, vurderer Nikolaj Kongerslev.

Det er tilmed ikke længere kun pensionister, der jagter ferieboliger i mere fremmede lande.

»Det er typisk unge familier i 30’erne eller 40’erne, som har stor friværdi i deres danske bolig,« siger Nikolaj Kongerslev.

Jan Larsen kan også melder om en meget stor fremdrift og interesse for boligkøb i mere eksotiske lande.

»Noget af det, som interessen stiger mest for lige nu, er Thailand. Der er sket en firedobling i det antal personer, som søger oplysninger om boligkøb i Thailand det seneste år. Men Brasilien er også ved at komme med, og det samme gælder Cypern og Polen.«

Fremtidforsker Jesper Bo Jensen fra firmaet »Fremforsk,« kalder det »et rigdomsfænomen,« at folk søger længere og længere væk.

»Vores horisont bliver også større. For 50 år siden var det eksotisk for en københavner at købe sommerhus i Vestjylland. Nu har folk rejst hele Europa rundt, og tør godt købe i Marokko eller Rumænien. Men det har også noget med drømme at gøre. Mange drømmer et hus med havudsigt i Frankrig. Men de finder så ud af, at det har de ikke råd til. I stedet køber de så i Tyrkiet,« siger Jesper Bo Jensen.

Jan Larsen mener ikke den stigende interesse for nye lande uden for EU, sker på bekostning af traditionelle lande som Frankrig og Spanien.

»Lagkagen bliver større. Samme udvikling ses også i Norge og Sverige. De lave flypriser er en meget vigtig årsag. Men en del danskere ønsker også feriebolig et sted, hvor det ikke myldrer med andre danskere.«

»Men ellers er det også ønsket om at gøre gode investeringer og købe boliger i lande, hvor priserne ikke allerede er steget meget kraftigt,« tilføjer han.

På portalen Sydbolig.dk, er der lige for tiden 500 om dagen, der klikker på boliger fra mere eksotiske lande.

»Men det er ferie lige nu. Når vi kommer lidt længere frem, er der mellem 1.000 og 2.000 om dagen. Mange danskerne har i disse år store formuer til boligkøb i udlandet. En del af pengene kommer fra friværdier i boliger, andre har sparet op på anden vis. Men langt flere kan også være med. Eksempelvis kan man lige nu købe en lejlighed i Bulgarien for bare 200.000 kroner,« siger Nikolaj Kongerslev.