BOLIG, KØB, SALG

Strømmer til Tyrkiet på trods af usikkerhed

Flag ARTIKEL 31-01-06 ~3 minutters læsning · 472 ord

8.000 danskere har nu købt bolig i Tyrkiet, og det er kun en lille krusning på overfladen af den flodbølge af danskere, der vil eje bolig i det store muslimske land.

Det vurderer ejendomsmægler Thomas Erringsø, der har etableret egen forretning i turistbyen Alanya på den tyrkiske sydkyst.

»Jeg har handlet mellem 50 og 60 boliger de seneste tre uger, og når lovgivningen endelig kommer på plads i den nærmeste fremtid, vil det være startskuddet til den næste store bølge,« siger Thomas Erringsø.

Han henviser til, at de, der har købt bolig i Tyrkiet, faktisk har gjort det på en forventet efterbevilling fra det tyrkiske parlament, fordi som loven er i dag, er det ikke tilladt for udlændinge at eje bolig i Tyrkiet. Men ifølge Thomas Erringsø har ministrene i regeringen underskrevet loven, der vil lovliggøre danskernes boligkøb, og den vil derfor snart nå frem til parlamentet, som ventes at vedtage den. Derefter skal præsidenten underskrive loven, inden den træder i kraft.

Dansk undtagelse?

Der har været rygter om, at loven skulle gælde for alle nationaliteter - undtagen danskere. Her i Danmark har vi den særegne lov, der forbyder alle andre end danskere at købe et sommerhus. Ved at undtage Danmark i den tyrkiske lov ville det være muligt at »straffe« den protektionisme, som hersker i det lille land i nord.

Ingen med kendskab til forholdene i Tyrkiet forventer dog, at det vil ende med en straffeekspedition mod Danmark, og dermed kan danske ejendomsmæglere fortsætte med at tjene store penge på at formidle boligere til danskere.

»Der er nogle indbydende forhold hernede. Boligerne er billige, og klimaet er attraktivt for os danskere,« siger Thomas Erringsø.

Danskernes interesse for den tyrkiske sol og billige priser fremgår tydeligt af hjemmesiden udvandrerne.dk, der er et mødested for danskere, der ønsker at emigrere eller købe bolig i udlandet. Hjemmesidens ejer fører en detaljeret statistik over de besøgendes klikken rundt, og på et år er interessen for Tyrkiet eksploderet.

»Antallet af læste sider om Tyrkiet på udvandrerne.dk er knap og nap fordoblet hvert eneste kvartal siden fjerde kvartal 2003,« siger Jan Larsen, der står bag mødestedet.

Synlige paradokser

Som ejendomsmægleren mener Jan Larsen, at den eksplosive interesse for Tyrkiet skyldes, at der er mulighed for at få en bolig med havudsigt, der er til at betale. Men han kan også godt se paradokserne.

»Det er naturligvis ikke symmetrisk, at mange danskere ikke bryder sig om muslimer og samtidig køber bolig i Tyrkiet. Det samme er tilfældet med lovgivningen, da tyrkerne jo ikke må købe sommerhus i Danmark,« siger Jan Larsen.

Thomas Erringsø, der selv bor i Alanya, mener, at trosretning ikke er et problem i dagligdagen som dansker i Tyrkiet.

»Det har været spændende at se, hvordan de tager imod fremmede. De er virkelig venlige, og religion er ikke det, vi mærker noget til,« siger Thomas Erringsø.