OFFENTLIG, ADMINISTRATION, GENERELT, MENNESKERETTIGHEDER

Unge taiwanesere vil kappe båndene til Kina

Flag 28-04-16 ~2 minutters læsning · 262 ord

Lige siden 2 mio. kinesere i 1949 flygtede fra kommunisterne på fastlandet og ud på Taiwan, har øen befundet sig i et limbo mellem at være en selvstændig stat og en del af Kina. Den ældre del af øens 23 mio. indbyggere føler sig stadig knyttet til kinesisk kultur, men flere og flere af de unge ser deres ø som noget, der er helt sig selv. Faktisk ser de Taiwan som den direkte modsætning til stormagten på fastlandet.

Vi har et demokrati. Kina har et diktatur. Vi har mindre til fælles med Kina, end Danmark har med Sverige, mener for eksempel Freddy Lim, der er en af frontkæmperne for den nye generation på øen. Han er forsanger i Chthonic, Asiens største heavy metal-band. Og så er han også medstifter af New Power Party (NPP), som går efter den totale uafhængighed og selvstændighed i forhold den kommunistiske storebror.

Men partiet og de unge er oppe mod en mastodontisk modstander. Kinas regering gør alt for at isolere øen. Bl.a. nægter Kina at have officielle relationer med lande, som også har relationer til Taipeh, som er Taiwans hovedstad. Dette pres har ført til, at Taiwan i dag kun har diplomatiske forbindelser med 21 lande i verden. Danmark er ikke iblandt dem, fremgår det af artiklen.

Verdens lande undlader at støtte os, fordi de er bange for Kinas økonomiske magt. Men det er rent hykleri. Taiwan står for alt det, der er vestligt. Demokrati, menneskerettigheder og frihed. Og alligevel står vi helt alene, lyder nødråbet fra Huang Kuo-chang, der er formand for New Power Party (NPP).

Skribentmail: