OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Et stort antal advokater udsættes fortsat for tortur

Flag 17-12-15 ~Et minuts læsning · 199 ord

Tortur er stadig en del af værktøjskassen, når de kinesiske myndigheder skal afhøre deres borgere. Ikke mindst advokater, der beskæftiger sig med menneskerettigheder, befinder sig i riskikozonen. De udsættes i stort antal for tortur, og der er ingen tegn på forbedring, lyder det i en ny rapport fra organisationen Amnesty International.

Bagefter dømmes de krækede endda på basis af de tilståelser, som de er kommet med under torturen. Det fremgår af en rapport fra maj 2015, som Human Rights Watch har lavet.

En af de torturerede menneskerettigheds-advokater hedder Yu Wensheng. Han blev afhørt 200 gange fordelt over 99 dage på en mistanke om, at han havde opmuntret til demonstrationerne for demokrati i Hong Kong i 2014. I den forbindelse blev den 48-årige advokat spændt fast på en høj metalstol med hænderne spændt stramt i hndjern bag stoleryggen.

Betjentene fortalte ifølge advokaten, at han ville komme til at ønske, at han var død. Og det holdt stik. Yu Wensheng kunne ikke modstå torturen, så han tilstod til sidst både på skrift og foran videokamera. I dag Yu Wensheng atter på fri fod, men han frygter ifølge artiklen, at myndighederne kan komme og hente ham igen, hvad øjeblik det skal være.

Skribentmail: