OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Risikerer flere års fængsel for at håne religioner

Flag 28-10-16 ~2 minutters læsning · 233 ord

Amos Yee er blogger fra Singapore, men nu risikerer han at skulle fortsætte sine skriverier på en fængselsvæg. Han er nemlig kommet for skade at krænke både kristne og muslimer i by-staten, og den slags takseres til bøder og op mod tre års fængsel på de kanter.

I 2015 fik den 17-årige aktivist fire ugers fængsel for at fornærme grundlæggeren af Singapore, og nu er han på vej tilbage, hvor han kom fra. Det skyldes, at han har bl.a. skrevet, at kristne normalt lukker en masse lort ud, og at muslimer er retarderede.

Ytringsfriheden er ellers nedfældet i Singapores grundlov. Men i praksis skal der sættes ikke så få men’er efter begrebet i en millionby, der i øvrigt må betegnes som et både etnisk og religiøst kludetæppe. Bl.a. er det forbudt at ytre sig på en måde, der har til formål at såre en anden persons etiske eller religiøse følelser.

Som statens indenrigsminister, K. Shanmugam formulerer det: Vi har fuld ytringsfrihed. Men man må ikke fornærme andre.

Menneskeretsorganisationerne Human Rights Watch og Amnesty International er stærkt kritiske over for indskrænkningerne af ytringsfriheden i Singapore. De mener, at regeringens politik på området er et «behændigt redskab» at undertrykke kritik med. De bakkes op af David Kaye, specialrapportør til FN inden for ytringsfrihed. Han finder retssagen mod Amos Lee dybt foruroligende. Den hører ikke hjemme i et «åbent og pluralistisk miljø», siger han ifølge artiklen.

Skribentmail: