BOLIG, STATISTIK

Større interesse for ferieboliger, hvor peberet gror

Flag ARTIKEL 14-11-10 ~2 minutters læsning · 347 ord

Det seneste halve årti har danskerne først og fremmest vendt sig mod lande som Tyrkiet, Spanien, Frankrig og Sverige, når de skulle sætte sig ind i sagerne forud for et køb af feriebolig i udlandet. Men nu vender danskerne til dels de gamle lande ryggen. I stedet er det fjerne lande som USA, Brasilien og Thailand, der tiltrækker sig større opmærksomhed.

Det har altid været fantastisk svært at sige præcist, hvor mange ferieboliger danskerne køber i forskellige lande. Spanien, Frankrig og Tyrkiet har dog gennem en årrække gået for at være top-3.

Til gengæld findes der meget nøjagtige tal for, hvilke lande danskerne studerer og læser om, når det gælder bolig i udlandet. Udvandrerne.dk, som er den største portal for skandinaver med udlængsel, laver nemlig en løbende – men selvfølgelig anonym – optælling af, hvor mange gange der bliver læst om de forskellige lande og emner på de p.t. over 16.000 dokumenter.

En ny opgørelse af læste dokumenter om boligstof i første halvår af 2010 viser, at de fire store lande fastholder deres placeringer i toppen af ranglisten. Men de mister tærræn. Således er interessen for den mangeårige nummer 1, Tyrkiet, næsten halveret i første halvdel af 2010 – set i forhold til 2007. Der sammenlignes altså med tiden, før krisen satte ind på det internationale boligmarked.

Også de næste tre på listen, Spanien, Frankrig og Sverige, har mistet 10-20 pct. af deres læsere, samtidig med at Frankrig har overtaget Spaniens andenplads.

Til gengæld bliver top-4 bidt kraftigt i haserne af de fire næste på popularitetslisten. Interessen for at læse om bolig i Thailand og USA er henholdsvis fordoblet og seksdoblet, mens der også er stigende interesse for Italien og Tyskland.

Af de øvrige top-lande skiller især Brasilien sig ud. Interessen for boliger i sambalandet er mere end fordoblet siden 2007. Omvendt oplever Bulgarien et dyk i læsertallet på linie med Tyrkiet, mens brugerne af Udvandrerne.dk også har nedtonet læsningen af boligstof om krise-ramte Grækenland. Desuden er et land som Forenede Arabiske Emirater med metropolen Dubai røget helt ud af listen med de 13 mest populære bolig-lande.