BOLIG, GENERELT

Bodrum - Tyrkiets græske by

Flag ARTIKEL 10-04-06 ~3 minutters læsning · 551 ord

Bodrum-halvøen i Tyrkiet er et yndet udflugtsmål og feriested for både tyrkere og turister. Halvøen rummer flere byer af forskellige størrelser og karakter – den største er selve Bodrum by med cirka 35.000 fasteboende og en imponerende korsridderborg, der efterhånden er blevet byens vartegn. Borgens bygninger huser i dag et undervandsmuseum, der absolut er et besøg værd. På borgens østside ligger byens marina, mens vestsiden byder på små labyrintiske gader med bazarer og et varieret restaurations- og cafemiljø.

Populært rejsemål

Særligt i sommermånederne mærker man Bodrums popularitet. Fra maj til oktober mangedobles indbyggertallet i Bodrum fra de faste 35.000 til cirka 100.000 besøgende og turister. Dette er én af grundene til, at Bodrum ofte kaldes for Tyrkiets Saint-Tropez: Her er smukt, maritimt og betagende!

En konsekvens af Bodrums popularitet har været en massiv satsning på infrastruktur og bybevaring. Ramponerede bygninger renoveres, og halvøens veje, gader og stræder er generelt i en rigtig god stand. Hertil kommer Bodrums nybyggede lufthavn 45 minutters kørsel fra Bodrum centrum samt den dertil hørende nyanlagte, firesporede vej ind til byen.

Der foreligger ikke nogen officielle tal for hvor mange danskere, der har købt bolig i Bodrum. Alligevel er Jonas Gabrielsen fra BodrumBolig, der bygger ferieboliger på Bodrumhalvøen, ikke i tvivl om, at antallet er stødt stigende.

  • Vi mærker en stadig stigende efterspørgsel fra folk, der er tiltrukket af priserne på det tyrkiske boligmarkedet, men som ikke har fundet, hvad de søger i Alanya, hvor langt de fleste danskere køber. Her er Bodrum ofte et oplagt alternativ, siger Jonas Gabrielsen.

Charmerende byggestil

Det er på hele Bodrum-halvøen kun tilladt at opføre bygninger i to etager – og enten bygge i natursten eller male bygningerne hvide. Derfor mødes man af masser af små hvide huse, der giver hele området et græsk præg. Bodrum by er af samme grund en af de få tyrkiske Middelhavsbyer uden skyhøje hoteller og skærmende lejlighedskomplekser.

Områdets charmerende byggestil og stemning er velkendt i Tyrkiet. Er man ”noget” i Tyrkiet, er det i Bodrum man har sin sommerresidens – typisk et byhus i Bodrum by eller en villa i en halvøens øvrige småbyer som for eksempel

alikavak, Gümüslük og Bitez. Flere og flere tyrkere og udlændinge vælger at slå sig ned i disse mindre byer på grund af deres charme og fred og ro – og fordi man under alle omstændigheder ikke er mere end 20 minutter fra Bodrum bys utallige tilbud. Mens

alikavak og Gümüslük er kendt for deres autentiske stemning og delikate fiskerestauranter, er Bitez kendt for sine gode strande, sine mandarinlunde og hyggelige promenade. Spredt over hele halvøen finder man desuden nogle af den tyrkiske middelhavskysts bedste restaurationer med både italienske, franske og selvfølgelig tyrkiske menukort.

Havudsigt til fornuftig pris

Uanset hvor man befinder sig i området, er der kort afstand til kysten, hvilket giver gode muligheder for storslåede havudsigter. Dette er med til at tiltrække de danske købere.

  • For de fleste tyrkere er det afgørende, at deres sommerbolig er beliggende i gåafstand til centrum. Dette medfører flere fordele for en typisk dansk køber, fortæller Jonas Gabrielsen og fortsætter:

  • Danmark er som bekendt et geografisk fladt land, og øverst på mange danskeres ønskelister står derfor en højt beliggende ejendom, da man hermed opnår uspoleret udsigt over havet og byen – og sådanne ejendomme kan man stadig få til rigtig fornuftige priser.