BOLIG, FINANSIERING

Andelsboliger i Spanien

Flag ARTIKEL 09-04-06 ~3 minutters læsning · 478 ord

Nu er det ikke længere nødvendigt at hoste op med hele beløbet for en ejerbolig i Spanien. Ejendomsmæglerfirmaet Livingstones har nemlig netop lanceret andeskonceptet under de sydlige himmelstrøg, nærmere betegnet på Costa del Sol i Spanien.

»Det er en norsk andelsboligforening, der køber lejlighederne, og så skal køberne kun lægge 30 pct. af købesummen. Det er særligt interessant for den ældre målgruppe, som kan have svært ved at låne et stort beløb, da de på grund af deres høje alder ikke kan nå at tilbagebetale det. Men det giver også andre kunder mulighed for at få en bolig, de ellers ikke ville have råd til,« fortæller Laila Albæk Salem fra Livingstones.

Helt konkret betyder det, at solglade danskere kan få en splinterny lejlighed på 74 kvadratmeter med en 23 kvadratmeter stor altan nær kyst eller golfbane for omkring 520.000 kroner. Her vil den månedlige ydelse være 3.700 kroner efter skat med afdragsfrie lån. Til de, der har flere penge at rutte med, kan en 110 kvadratmeter stor andelslejlighed med 54 kvadratmeter udeareal fordelt på en altan og tagterrasse købes for 754.000 kroner. Den koster cirka 5.200 kroner at bo i om måneden.

Firmaet har dog også lejligheder til salg, hvor andelen koster helt op til 7,5 million kroner, og interesserede kan få købet financieret af Sparbank Vest.

Vær opmærksom på lånene

Så vidt vides er der ikke andre på banen med andelsboliger i udlandet. Heller ikke BG-Bank, som ellers gør sig meget i konceptet her i landet. Cheføkonom, Anne Buchardt, synes at projektet lyder interessant, men gør opmærksom på, at en stigende rente kan drille.

»Mange tror, at den månedlige ydelse ligger nogenlunde fast, og så kan de få sig en slem overraskelse, hvis renten trækker opad, som vi ser det i øjeblikket. Men hvor meget, det betyder, afhænger naturligvis af, hvilket lån andelsforeningen har,« siger hun og tilføjer: »Det er vores erfaring, at det ofte lige så godt kan betale sig at købe boligen, så derfor vil jeg råde folk til at konsultere deres bank, inden de kaster sig ud i investeringen. Og så skal købere huske på, at de reelt ikke er boligejere, men ejere af en andel af andelsforeningens formue og brugsretten til boligen.«

Forskellen mærkes dog ikke i det daglige, og ønsker andelshaverne at sælge, er de frit stillet til at sælge til hvem, de vil og til hvilken pris, de ønsker. Livingstones fremhæver også, at andelskøberne sparer de 10 pct. af købesummen, som det koster at købe ejerboliger. Samtidig følger beskatnings- og arvereglerne de norske love. Det betyder, at renteudgifterne kan trækkes fra, og hvad angår arv, kan den efterladte ægtefælle sidde i uskiftet bo, hvilket ikke er tilfældet med en ejerbolig i Spanien.

Alt i alt har Livingstones store forventninger til salget, som netop er startet. Der er masser lejligheder at vælge imellem i de seks store boligomplekser, som foreløbig er bygget.