OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

40 pct. af de unge ønsker selvstændighed

Flag 07-12-16 ~2 minutters læsning · 363 ord

17,4 pct. af borgerne i Hong Kong går ind for løsrivelse fra Kina, og blandt unge under 25 år går 40 pct. ind for selvstændighed. Det viser en spørgeundersøgelse, som Chinese University of Hong Kong har lavet. Undersøgelsen må komme som et chok for de kommunistiske ledere i Kina, fremgår det af artiklen.

Sagen er da også den, at ønsket om uafhængighed stadig stortrives blandt de 7 mio. indbyggere i Hong Kong, som i 1997 gik fra at være britisk kronkoloni til at være en del af Kina. Før var vi en britisk koloni. Nu er vi en kinesisk koloni. Tiden er kommet til at blive herre i vores eget hus, siger Edward Leung, der er en af frontfigurerne i byens selvstændighedsbevægelse.

Ved overgangen i 1997 forpligtede Kina sig til, at det ikke ville blande sig i Hong Kongs interne affærer frem til 2047. I den forbindelse havde kommunistpartiet i Kina lovet, at Hong Kong i 2017 ville få lov at vælge sin egen regeringschef ved et fuldt demokratisk valg. Men i 2014 trak det kinesiske parlament løftet tilbage. Nu kunne borgerne i Hong Kong pludselig kun få 2-3 kandidater at vælge imellem. Og vel at mærke udelukkende kandidater, som forinden var blevet godkendt i Beijing.

Løftebruddet fik masser af hongkongere til at gå på gaden og demonstrere. Et af resultaterne blev Paraplybevægelsen, der fik navn efter de paraplyer, som demonstranterne forsøgte at beskytte sig med, når myndighederne sendte tåregas mod dem. Demonstrationerne bød på voldsomme sammenstød med politiet, men efter 80 dage blev de opgivet, uden at demonstranterne havde opnået nogetsomhelst. Siden har der også været deciderede gadekampe mellem politi og demonstranter. Senest i februar 2016, hvor 80 betjente blev såret i bydelen Mongkok.

Tilhængerne af uafhængighed for Hong Kong forsøger nu også at gå den parlamentariske vej i partiet Demosisto. Det er et parti, som ønsker en folkeafstemning om, hvorvidt byen skal høre under Kina eller ej. Vi vil fortsætte kampen for en fremtid med demokrati og selvbestemmelse, siger Joshua Wong ifølge artiklen. I 2014 var han uofficiel leder af Paraplybevægelsen - og af Kina anset som en ekstremist og en trussel mod folkerepublikkens stabilitet. I er han medstifter af Demosisto.

Skribentmail: