GENERELLE, FORHOLD, ØKONOMI

Bankaktier er faldet 60 pct. i 2016

Flag 27-11-16 ~2 minutters læsning · 226 ord

De italienske bankaktier har været ude i et næsten frit fald på børserne her i 2016, hvor de har mistet 60 pct. af deres værdi. Årsagen er frygt hos investorerne for, at bankerne ikke kan overleve de nødlidende lån for tilsammen DKK 2650 mia., som de ligger inde med.

En af dem er Monte dei Paschi di Siena, der betegnes som en «systemisk vigtig bank». Banken, der er den tredjestørste i Italien, havnede i bunden, da den Europæiske Central Bank (ECB) stresstestede vigtige banker tidligere på året.

Monte dei Paschi di Siena har nødlidende lån for DKK 97 mia. stående på bøgerne, og den skal inden nytår rejse DKK 37 mia. i ansvarlig kapital. Der er bare det problem, at dette beløb overstiger værdien af hele banken 4 gange.

En anden italiensk bank, Veneto Banca, har oplevet at blive omdannet til en junk aktie. Det skete i august 2016, da aktiekursen på den norditalienske bank faldt fra EUR 40,75 til EUR 0,10.

De italienske banker er ude i så håbløs en situation, at oprydningen ifølge eksperter vil tage en generation. Samtidig er det en oprydning, som ikke just bliver hjulpet på vej af, at Italien har været blottet for økonomisk vækst i hele det igangværende årtusinde. Reelt har den økonomiske udvikling i støvlelandet i mange år ligget på linie med fallitboet Grækenland, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: