GENERELLE, FORHOLD, GENERELT

Større økonomisk tilbagegang end i Grækenland

Flag 19-11-15 ~2 minutters læsning · 243 ord

Det kan ikke gå mere tilbage rent økonomisk noget sted end i Grækenland, vil mange nok sige. Men jo. Det kan det faktisk. Det seneste år har Finland haft en økonomisk tilbagegang på 0,7 pct., og her kan ikke en gang de kendte - og måske også berygtede - sydeuropæere være med.

Som om det ikke var nok med det, så har vores nordiske naboland været i økonomisk tilbagegang (recession) de seneste tre år. Den skyldes ikke blot nedsmeltningen af den nationale stolthed Nokia. Også den vigtige papirindustri har været ramt af nedtur. Årsagen angives at være en svag udvikling i produktiviteten, samtidig med at forholdsvis store lønstigninger fra 2008 til 2010 menes at have svækket konkurrenceevnen.

Fra 2008 og frem til nu er Finlands bruttonationalprodukt gået tilbage med 6 pct., mens det i samme periode er steget med 8 pct. i nabolandet Sverige. Finland er med i euroen, mens Sverige står uden for lige som Danmark. Den påfaldende sammenhæng har fået modstanden mod euroen til at vokse i Finland, men 2 ud af 3 finner går fortsat ind for den europæiske valuta.

Udviklingen har senest fået 50.000 finner til at skrive under på, at en udmeldelse af Euroen skal diskuteres i landets parlament. Beregninger viser, at en «Fixit» - altså en finsk «Grexit» - vil koste DKK 150 mia. Til gengæld mener tilhængerne af en «Fixit», at deres land vil være betydelig mere konkurrencedygtig med sin egen valuta, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: