Hvorfor ikke gøre som Regenten? Gå på markedet i Cahors lørdag morgen i august. Fylde kurven med egnens specialiteter. Gedeosten Rocamadour, lammekølle, meloner, gåsepostej og safran.
For så at tage hele molevitten med hjem på terrassen og spise en god lang frokost i skyggen. Og måske endda med et glas af prins Henriks hvidvin, La Cigarelle, som efterhånden er blevet rigtig god.
Cahors og omegn er et godt bud på en sydfransk ferieadresse, og særligt, hvis man går efter en autentisk plet, der stadig ikke er overrendt af udlændinge. For selv om Cahors har sit helt eget mikroklima - her er i snit seks grader varmere end i den lidt nordligere by, Perigueux - så er der alligevel langt færre udlændinge end netop i Dordogne-området.
»Det er som om udlændingene slet ikke har opdaget, at Lot-området findes,« siger ejendomsmægler Christian Doby og ærgrer sig. For han er som tommelfingerregel nødt til at sælge til priser, der ligger 30 procent lavere end i Dordogne kun 100 kilometer væk. Også selv om han og kollegerne har mindst lige så mange charmerende vingårde, slotte og pittoreske byhuse til salg.
For danske boligsøgende er der kup at gøre. For bare 35.000 euro - 265.000 kr. - kan man købe et gammelt stenhus med næsten 3.000 kvm grund, beliggende højt oppe på en kalkklippe. Men så skal der også rubbes nogle negle. For huset trænger til en gennemgribende restaurering. Plus vand og elektricitet.
For kun 60.000 euro mere kan man få sig et gennemrenoveret byhus med stenvægge, fritlagte bjælker, gammelt ildsted og loftet i kip. Midt inde i landsbyen Puy l’Evêque - der ligger kun ti minutter fra regentparrets slot - og som med sine okkerfarvede huse og sit borgtårn er en af de smukkeste landsbyer langs Lot-floden. Og for 262.000 euro kan man erhverve sig et helt lille 1500-tals slot med tårnværelse, vandpost og lade. Endda i byen Gramat på kanten til Dordogne, som er kendt for sine livlige markeder og sine årlige hestevæddeløb. Det er under to millioner kroner, og dermed stadig billigere end mange sommerhuse i Danmark.
Surfer man lidt hos ejendomsmæglerne i Cahors-området, skal man være ualmindelig koldhjertet for ikke at blive bare en lille smule fristet. For her er gamle sten og vinstokke i metermål. Hvælvede kældre, jagthytter, møller, gårde, lader og slotte til relativt små priser. Priser, som er blevet endnu mindre de sidste to år, hvor boligmarkedet har været vigende i den franske provins. Og hvor en økonomisk krise har tvunget mange vinbønder til at sælge ud af arvegodset.
Har man således en vinbonde i maven er Cahors et godt sted at lede efter ledige marker. Cahors-vinene - især de røde - er traditionelt kraftige vine, som gerne må ligge et par år eller fire, før man trækker dem op til en bøf. Men så er de også absolut drikkelige.
Prins Henriks vin er ganske vist tit blevet kritiseret. Selv folk, der aldrig havde smagt den, beskrev den beredvilligt som noget royalt rævepis. Men det er ikke længere retfærdigt, for efter Prinsen i 1993 fik sine egne produktionsfaciliteter og slap ud af det lokale kooperativ, er kvaliteten steget støt. Hans røde Malbec er fin til en god middag, og især hvidvinene er kommet op i klasse.
Vil man gå ham i bedene, kan man købe ti hektar med gammel vin midt i Cahors-landet for 288.000 euro. Inklusive stenhus og vinlagre i faldefærdig stand.
Eller fem hektar med AOC-appellation - den fineste - og tilhørende restaureret landsted med hvælvede kældre, stor overdækket terrasse, Bed & Breakfast og en otte meter lang swimmingpool. Pris: 508.000 euro.
Regentparrets Château de Caix (som udtales Kajs) ligger i kommunen Luzech, cirka 20 kilometer vest for Cahors. En vidunderlig landsby, lukket om sig selv i en bugtning ved floden. Med røde tegltage, små stræder og - fra højderne - en helt utrolig udsigt over de frodige bakker.
Her kan man for tiden købe et rigtigt maison bourgeoise, som franskmændene siger, en herskabsvilla med tårn, seks soveværelser, stor smuk opholdsstue og 11.000 kvm have. Pris 682.500 euro - godt fem millioner kr.
Er det lige i overkanten, er der også et lille byhus på 100 kvm til salg for 139.000 euro eller et charmerende stenhus med lysegrønne skodder, stor have og fritlagte bjælker. Men - skal det siges - indrettet i en stil, der nok er en tand for tung for de fleste danskere. Så her skal males og shines op. Pris: 171.000 euro.
»Der er så mange skønne huse til salg, og det er billigt i Cahors-området. Halv pris af Provence,« siger Leif Vinter, der er dansk, og som bor midt mellem Dronningens valnøddepark og prins Henriks søster.
Leif Vinter, der har Bed & Breakfast i Espère, hjælper ind imellem ejendomsmæglerfirmaet Belmon Immobilier i Cahors med at promovere området over for danske kunder. Belmon, som både bygger nye villaer og renoverer gamle huse, er hvert år med på udlandsboligmessen i Bella Centret.
»Jeg har boet 25 år i udlandet, og jeg har rejst overalt i Frankrig. Så jeg kan godt stå inde for Cahors som et af de smukkeste områder i hele landet, og jeg får altså ingen provision af salget,« griner Leif Vinter. »Men vi har 300 solskinsdage om året og ingen trafikkøer.«
Selve Cahors by er en rigtig lækkerbidsken for alle, der holder af tør, sydfransk sommer. I august bliver der bagende varmt i bymidten, men de høje smalle byhuse holder godt på køligheden, og hvis man er heldig, kan man få en lille have med i købet.
Byen ligger i en gryde, omkranset af Lotfloden og bjergene. For kulturelt interesserede er den især kendt for sin middelalderbro, Le Pont Valentré, der skyder over floden med sine syv harmoniske byr. Broen bliver 700 år i år og er på UNESCOs verdensarvliste. Og for katedralen, der er en af de mest betydende romanske kirker i Frankrig.
For alle andre er det bare dejligt at dandere mellem de smalle middelalderhuse eller sidde på en af caféerne på hovedstrøget, Boulevard Gambetta. Med en kold panaché, den særlige blanding af øl og limonade, som rigtige øldrikkere foragter, men som i Frankrig er synonymt med en forfriskende pause under platantræerne.
I Cahors’ centrum kan man for 43.000 euro købe sig et lille byhus lige ved katedralen. 60 kvm i fire etager med yderligere 25 kvm uudnyttet loft. Rigtig hyggelig med plankegulve, fritlagte spær og kamin. Men selvfølgelig - til den pris - renoveringsmoden.
Alternativt kan man udvide lånet i banken og betale 172.800 euro for en klassisk, stor lys lejlighed midt i centrum. Men så er den også sat tiptop i stand og lige til at flytte ind i. Inden sommer.