FORBRUG, ØKONOMI

Nye pengesedler bliver afvist

Flag 12-01-17 ~Et minuts læsning · 208 ord

De nye Zimbabwe-dollars, som blev indført 28-11-2016, er kommet dårligt fra start. Den nye valuta skulle gøre en ende på mange års økonomisk kaos i landet, men mange steder kan man slet ikke bruge de nye pengesedler. Det fortæller landmand Joel Matamba til Bloomberg.

Oveni dette kommer, at værdien af den nye valuta allerede er begyndt at skride. Det var meningen, at den skulle veksles lige over med amerikanske dollars, men sortbørshandlerne i hovedstaden Harare er allerede begyndt at kræve 5 Zimbabwe-dollars for 4 amerikanske.

Den nye møntfod er sat i verden for at afhjælpe manglen på kontanter i et land, som kandiderer til verdensrekorden i inflation. Den gamle Zimbabwe dollar brød sammen i 2009, da inflationen havde nået 500 mio. pct. Ja, du læste rigtigt. Inflationen var på 500.000.000 pct. Den største seddel havde på dette tidspunkt en pålydende værdi på 100 mia., som trods de mange nuller ikke en gang rakte til en tur med bussen.

I første omgang blev det besluttet at fjerne 12 nuller fra sedlerne, men det var ikke tilstrækkeligt. Derefter måtte landets præsident, Robert Mugabe, opgive sin egen valuta. Frem til frigivelsen af den nye Zimbabwe dollar har landets befolkning betalt med fremmede valutaer - fortrinsvis amerikanske dollars, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: