FORBRUG, ØKONOMI

Økonomisk vækst er truet af pengeombytning

Flag 21-12-16 ~2 minutters læsning · 239 ord

En igangværende pengeombytning, som løber frem til 30-12-2016 i Indien, truer med at skære en halv procent af den økonomiske vækst i landet. Sådan lyder vurderingen fra økonomer ifølge artiklen.

Årsagen er en ombytning af 500 og 1000 rupee-sedler, som svarer til henholdsvis DKK 50 og DKK 100. Det er BJP-regeringen, som står bag, og formålet er at få de sorte penge frem i dagens lys.

Projektet er dog rendt ind i store praktiske problemer, fordi trykningen af de nye 500 og 2000 rupee-sedler, der skal træde i stedet for, slet ikke kan følge med behovet. 23 mia. nye pengesedler skal der trykkes, og det vil ifølge beregninger tage et halvt år.

Desuden er rige indere sat under gevaldigt pres, fordi der kun må veksles 2000 rupee (DKK 200) om dagen og hæves 24.000 rupee (DKK 2400) om ugen. Det har sat gang i et beskæftigelsesprojekt, hvor rige indere hyrer andre til at stå i kø dagen lang for at veksle pengesedler for sig. Og reaktionen fra regeringen lod ikke vente på sig. Den kræver nu, at bankerne mærker kunderne med usynligt blæk, så de bliver opdaget, hvis de stiller sig op i køen foran en anden bank.

Imens står halvdelen af Indiens lastbiler forladte hen i vejsiderne, fordi chaufførerne mangler kontanter for at kunne køre videre. Landmændene kæmper for at skaffe kontanter til at købe såsæd for, ligesom bryllupsgaverne er ramt af den kroniske mangel på rede penge.

Skribentmail: