Flytter man permanent til udlandet, skal det meddeles til Folkeregisteret. Ifølge Birgit Munk, fuldmægtig i Gentofte kommune, får skoleafdelingen herefter automatisk besked om, at eventuelle børn udmeldes af skolen. Som forældre har man faktisk ikke pligt til at give skolen besked om, at barnet stopper, men det bør man naturligvis gøre, mener Birgit Munk.
Konsulent i Undervisningsministeriet, Steen Harbild, har lavet pjecen ”Undervisning i dansk af danske børn i udlandet”. Heri stilles en række spørgsmål, som man må overveje, hvis man flytter til udlandet med skolesøgende børn. Hvilke elementer i dansk kultur er vigtige i børns uddannelse og udvikling under ophold i udlandet? Hvad risikerer danske børn at komme til at mangle i deres uddannelse, når de vokser op uden for landets grænser? Hvor kan man som forældre sætte ind for at modvirke det? Og hvordan er børnene stillet i et videre uddannelsesforløb, når de vender hjem?
Danske familier, der tager ophold i udlandet, må som regel selv sørge for deres børns undervisning uden støtte fra hjemlandet. Forældre har imidlertid ofte flere muligheder at vælge imellem:
offentlig skole i udlandet
privat udenlandsk skole - oftest vælges en international, engelsksproget skole
privat dansk skole, hvilket kun kan lade sig gøre i forsvindende få tilfælde
selv at undervise børnene hjemme - det kan være den eneste udvej for forældre, der bor isoleret
at sende børnene hjem til en dansk kostskole
Pjecen «Undervisning i dansk af danske børn bosat i udlandet» findes på Undervisningsministeriets hjemmeside under on-line publikationer, http://www.uvm.dk.