GENERELLE, FORHOLD, SKATTER, AFGIFTER

Skat jager udlandsdanskeres milliardgæld

Flag ARTIKEL 05-07-09 ~3 minutters læsning · 489 ord

Nu er det slut med at sidde i udlandet under en parasol med en sangria i hånden og samtidig skylde penge til det danske skattevæsen.

Skat har nemlig indledt en jagt på 45.000 udlandsdanskeres enorme skattegæld på 4,6 milliarder kroner. Og foreløbig har den allerede indbragt 90 millioner kroner, mens yderligere 200 millioner kroner er på vej.

Når danskere krydser grænsen for at bosætte sig permanent i udlandet, glemmer mange nemlig at afregne med skattefar, mens andre helt bevidst efterlader en stor skattegæld. Tidligere var det nærmest umuligt for Skat at inddrage pengene, men fusionen mellem ToldSkat og kommunerne i 2005 gjorde det muligt at gå målrettet efter udlandsdanskernes skattegæld:

»Vi er nu ved at være gennem en stor bunke på 45.000 krav fra myndighederne om skattegæld. Og det har allerede givet pote og indbragt 90 millioner kroner og aftaler med udlandsdanskere om yderligere 200 millioner kroner,« siger Skats skattedirektør i udlands-afdelingen, Mogens Pedersen.

Jagten fortsættes

Han siger, at Skat arbejder videre på at få fat i de resterende mere end fire milliarder kroner:

»Vi fortsætter jagten. Ingen kan føle sig sikre. På et eller andet tidspunkt skal vi nok finde frem til vedkommende,« siger Mogens Pedersen.

Han erkender dog, at nogle lande kan være tunge at danse med. Især nogle af de afrikanske lande volder problemer. Skat forventer således ikke, at hver en krone finder vej tilbage til skattevæsenets pengekasse, men hvis en dansker har en stor skattegæld, forsikrer Mogens Pedersen, at der nærmest ingen grænser er for Skats ihærdighed med at indbringe pengene.

Fremgangsmåden er i virkeligheden simpel: Når Skat har fundet en udlandsdansker med skattegæld, sendes en venlig anmodning om at indbetale restancen. Hvis vedkommende ikke reagerer, er næste skridt som regel hvis Danmark har en samarbejdsaftale med det pågældende land at bede de lokale myndigheder om at tage over eventuelt ved at tilbageholde dele af vedkommendes løn. Skat kan også aktivere landets fogeder eller pudse de lokale inkasso-virksomheder på vedkommende.

Skat går altid efter de største skyldnere først. Men selv små gældsposter det kan også være parkeringsbøder vil på et tidspunkt blive forsøgt inddrevet.

40.000 flytter - hvert år

Hvert år flytter 40.000 danskere til udlandet. Det betyder fast arbejde for Skats afdeling for inddrivelse af skattegæld blandt udlandsdanskere:

»Der kommer hele tiden nye sager. Vi arbejder i øjeblikket med at inddrage skattegæld blandt 15-18.000 nye udlandsdanskeres skattegæld. Så der er nok at lave,« siger Mogens Pedersen.

Selv om det fortsat er svært først at finde udlandsdanskere med skattegæld og derefter få kontakt med dem og måske i yderste konsekvens få aktiveret de lokale myndigheder og inkasso-selskaber, har et nyt system lettet processen:

»Det er fortsat meget ressourcekrævende. Men nu har vi effektiviseret processen og sat inddrivelsen i system efter lean-principperne, så restancer i udlandet er lettere og hurtigere at inddrive, samtidig med at det ikke er nær så dyrt,« siger Mette G. Thomsen, der er projektleder på Skats projekt med at inddrive udlandsdanskernes skattegæld.