BOLIG, SKATTER, AFGIFTER, BESKATNINGSRET

Slap for skattepligt trods tre-fire dages arbejde i Danmark om måneden

Flag 14-11-20 ~2 minutters læsning · 367 ord

En udlandsdanskers ferie i Danmark er tidligere blevet et særdeles dyrt bekendtskab, fordi vedkommende var så uforsigtig at svare på nogle få arbejdsmails og telefonsamtaler med sin arbejdsplads. Dette var nok til, at Skatterådet kendte den pågældende skattepligtig til Danmark.

Samme Skatteråd har ikke desto mindre d. 25-08-2020 afgjort, at en udlandsdansker godt under «helt særlige omstændigheder» - og muligvis tilsat lidt corona - kan kan udføre arbejdsopgaver i Danmark, uden at han eller hun fra samme øjeblik også skal betale skat i landet.

De «helt særlige omstændigheder» var gældende for en dansk kvinde, som i 20 år havde haft en konsulentvirksomhed i Kina. Hun var rejst til Danmark for at blive behandlet på hospitalet, nærmest samtidig med at landet lukkede ned for rejser til udlandet for at inddæmme corona-smitten. Derfor var det ikke muligt for hende at rejse tilbage til Kina i flere måneder.

Under opholdet svarede hun blandt andet på spørgsmål fra sine medarbejdere i Kina «måske gennemsnitligt tre-fire dage om måneden». Hun arbejde ikke selv, men hun hjalp sine medarbejdere til at udføre deres arbejdsopgaver. Desuden købte hun i perioden en lejlighed med henblik på at flytte tilbage til Danmark på et tidspunkt. Ind til da skulle lejligheden lejes ud.

Østre Landsrets dom SKM2012.732.0LR fastslår ellers, at man bliver skattepligtig til Danmark, hvis man har bopæl i landet og arbejder her mere end 10 dage indenfor en 12 måneders periode. Af samme dom fremgår dog også, at man ved mere end 10 dages arbejde inden for de 12 måneder kan slippe for skattepligt til Danmark under «helt særlige omstændigheder». Nemlig hvis:

  • man ikke udfører arbejde Danmark

  • det er ekstraordinært, at arbejdet er udført her i landet

  • og hvis arbejdet ikke har nogen særlig tilknytning til Danmark.

Skatterådet kommer frem til, på indstilling fra Skattestyrelsen, at den pågældende kvinde falder ind under de «helt særlige omstændigheder», og at hun derfor ikke skal betale skat til Danmark, selv om hun har udført arbejdsrelaterede opgaver under sit ophold i landet.

Skattestyrelsen havde i øvrigt argumenteret med, at kvindens arbejde i Danmark var udløst af corona-epidemien, at dette bidrog til de «ekstraordinære» omstændigheder i sagen, fremgår det af artiklen.

Mere om den tidligere afgørelse i Skatterådet her: https://udvandrerne.dk/verden/job/strammer-grebet-udlandsdanskere-vanskeligt-mellemrum-afgoerelse

Skribentmail: