UDDANNELSE, FORSKNING, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Dropper håndhævelse af politisk korrekthed

Flag 19-10-16 ~2 minutters læsning · 258 ord

Mens andre amerikanske universiteter udelukker besøg fra selv prominente personer og indfører andre foranstaltninger i deres håndhævelse af politisk korrekthed, så er University of Chicago gået den modsatte vej.

Universitetet har en lang tradition for ytringsfrihed og frisind, som går helt tilbage til 1932. Det år stod uddannelsesanstalten fast på, at den kommunistiske præsidentkandidat William Foster skulle have lov til at tale på universitetet.

I tråd med denne tradition har University of Chicago afskaffet de såkaldt «sikre zoner», hvor studerende ikke må udsættes for provokerende synspunkter. Underviserne skal heller ikke længere komme med en advarsel på forhånd (de såkaldte trigger warnings), hvis de er på vej til at præsentere noget, som kan virke oprørende på de studerende. Endelig har sensitive studerende fået frataget deres hidtidige ret til at blokere for gæstetalere med provokerende synspunkter.

Den nye kurs slåes fast i et velkomstbrev, som John Ellison, rektor for universitetet har skrevet. Heri begrunder han bl.a. skridtet med, at ytringsfrihed er godt for de studerende, og at de skal kunne tåle provokerende synspunkter.

De mange foranstaltninger til fremme af den politiske korrekthed på de amerikanske universiteter har «fremprovokeret» dannelsen af Foundation for Individual Rights in Education (FIRE), som forsøger at bekæmpe indskrænkningerne af ytringsfriheden på landets læreanstalter. Formanden for organisationen, Greg Lukianoff, hilser da også den nye linie i Chicago velkommen.

Ifølge artiklen har bestræbelserne for ikke at støde de studerende på USA’s universiteter hidtil ført til aflysninger af gæstetaler fra bl.a. landets tidliere udenrigsminister, Condoleezza Rice, menneskerettighedsforkæmperen Ayaan Hirsi Ali, IMF-chef Christine Lagarde og den venstreorienterede komiker Bill Maher.

Skribentmail: