UDDANNELSE, FORSKNING, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Annullerer foredrag på grund af uønskede holdninger

Flag 08-08-15 ~2 minutters læsning · 288 ord

De senere år har det bredt sig kraftigt på universiteterne i USA at holde foredragsholdere væk, hvis der er frygt for, at flertallet ikke bryder sig om de pågældendes holdninger. Fra 2010 til 2014 har amerikanske lærere og studerende ifølge bladets leder fået annulleret 257 invitationer til foredragsholdere, som de ikke sympatiserede med.

Forleden gik det ud over komikeren Bill Maher, som skulle have optrådt på Berkeley i Californien. I øvrigt på det universitet, hvor Free Speech Movement (FSM), et af de vigtigste talerør for ytringsfrihed i den vestlige verden blev grundlagt. Men Bill Maher havde udtalt sig kritisk om islam, og så blev aftalen aflyst. Begrundelse: Ytringsfriheden på Berkeley gælder ifølge universitetets præsident kun, så længe alle kan føle sig sikre og respekterede.

Men udelukkelsen af oplægsholdere med uønskede holdninger på de amerikanske universiteter går langt videre end til en - måske - provokerende komiker. Aflysninger har også ramt så prominente personer som Christine Lagarde, direktør for den internationale valutafond, USA’s tidligere udenrigsminister Condoleezza Rice og den verdenskendte islam-kritiker Ayaan Hirsi Ali.

Den akademiske verden i USA er gået fra at kræve «ytringsfrihed» til «frihed for ytringer», som Greg Lukianoff, præsident for Foundation for Individual Rights in Education (FIRE), utrykker det. Han finder udviklingen skræmmende, fordi netop universiteter bør være præget af fordomsfrihed og kritisk tænkning. På et universitet bør man - mere end noget andet sted - være indstillet på at udfordre vedtagne sandheder og stille ubekvemme spørgsmål, mener han.

Den nye tendens går i retning af at forhindre enhver form for potientielt krænkende ytringer. Det er ifølge lederen utryk for en syg barnepigekultur. Desuden er den i dyb modstrid med, at netop USA har en lovgivning, som yder verdens måske stærkeste beskyttelse af netop ytringsfriheden.

Skribentmail: