UDDANNELSE, FORSKNING, GENERELT, MENNESKERETTIGHEDER

Ansatte presset ud efter strid om racisme og ytringsfrihed

Flag 30-11-15 ~2 minutters læsning · 279 ord

Tre ansatte er blevet presset væk fra deres job på University of Missouri efter en længere strid om racistiske ytringer og ytringsfrihed på universitetet.

Mindretallet af sorte blandt universitetets 77.000 studerende har gennem nogle måneder protesteret over racistiske tilråb mod en sort studenterleder og en sort lærer samt et hagekors, der var malet med afføring i et omklædningsrum.

De studerende var utilfredse med, at skolens ledelse ikke tog sagen alvorligt nok. En af de sorte studerende, Jonathan Butler, markerede sin utilfredshed ved at sultestrejke i en uge, og det fik skolens football-hold til at gennemføre en sympatistrejke. Derpå sagde rektor Tim Wolfe og finanschef Bowen Loftin deres job op.

Protesterne sluttede dog ikke med det, og da pressen mødte op for at dække begivenhederne, forhindrede både sorte og hvide studerende og lærere journalisterne i at få adgang. Bl.a. opstod der en situation, hvor Melissa Click, lærer i journalistik, opfordrede til at fjerne journalisterne med magt. Dette skabte stort furore landet over, og så var det ifølge artiklen hendes tur til at forlade sit job.

Siden har debatten om racisme på universitetet taget en drejning i retning af en debat om ytringsfriheden på stedet. I den forbindelse har de studerende erkendt, at pressen har ret til at dække en offentlig demonstration. Det er en ret, som den amerikanske forfatning garanterer.

Ikke desto mindre har mange amerikanske universiteter oprettet zoner, hvor det er forbudt at udtale sig fornærmende eller nedværdigende om andre. Det som også kaldes mikro-aggressioner. Den slags indgreb skader dog den frie debat, og de er udtryk for en misforståelse af forfatningen, mener Sarah McLaughlin fra organisationen Fire, der har til formål at forsvare ytringsfriheden på unidervisteterne i USA.

Skribentmail: